Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Švajcarska

Švajcarska 18 jan 2016 23:54 #21

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 5687
  • Primljenih Zahvalnica: 8894
Hvala Light na lepim rečima :cheers: I ja se sećam Vračarovih i Micikinih, kao i Rankovih reportaža iz (mojih) SSC dana, uvek super štivo :) Imam i ja nekoliko zakačenih tamo, mogao bih da ih prebacim baš vidiš...
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Švajcarska 19 jan 2016 00:06 #22

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Za vikend smo se smestili u Giubiasco, malo mesto potpuno bez nekog posebnog sadržaja, ali fino pozicionirano i povezano sa okolnim destinacijama, naravno vozom, a imaju bajs staze između mesta. Prenošenje bicikla vozom je normalna stavar pa olakšava da se premosti sve, što dosta ljudi koristi. Odmah je bila osetna skroz druga, prava mediteranska klima i rastinje kako smo se iskrcali, pored naravno italijanskog jezika svugde :D

Gubiasco

I put za Lokarno, poznato letovalište/odmaralište na jezeru Maggiore. Divna staza i jako prijatna vožnja uz jezero…

Zahvalnici: Dukelander, Cookie, kasko, mrnjavi, Oniks, Blavak, Bogdus

Švajcarska 19 jan 2016 00:21 #23

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Lokarno

Zahvalnici: Cookie, mrnjavi, Oniks, Blavak

Švajcarska 19 jan 2016 00:22 #24

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
I zatim Askona, čuveno mondensko mesto, mene je ostavilo bez reči. Pozicija, ta prostrana voda, arhitektura, zaista je delovalo kao da smo na Jadranu ili Azurnoj obali negde. Na splavu će se videti pevači, to su ona tri Italijana sa Evrovizije od prošle godine tako da smo imali i live nastup na rivi :D

Zahvalnici: Dukelander, Cookie, mrnjavi, Oniks, Blavak

Švajcarska 19 jan 2016 00:23 #25

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Poslednja izmena: 19 jan 2016 00:23 od limanac.
Zahvalnici: Cookie, mrnjavi, Blavak

Švajcarska 19 jan 2016 00:36 #26

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Poslednji dan u Ticinu bio je za Lugano, grad na istoimenom drugom velikom jezeru koje se graniči sa Italijom i veoma je blizu Koma. Lugano je ozbiljan grad, ima i univerzitet, na fantastičnoj lokaciji i okružen sa nekoliko planinskih vrhova.
Spuštamo se od železničke stanice do obale i centra, a u gradu je bio u toku maraton :)

Zahvalnici: Dukelander, Cookie, mrnjavi, TurboMaximus, Oniks, Blavak, Bogdus

Švajcarska 19 jan 2016 00:41 #27

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Zahvalnici: Dukelander, Cookie, mrnjavi, Oniks, Blavak, Bogdus

Švajcarska 19 jan 2016 00:56 #28

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator

Toliko iz Lugana :) Divan grad, nažalost samo jedno popodne sam bio u njemu, vredelo bi dan-dva ovde na miru provesti sigurno. I pogled sa vidikovaca na brdima je sjajan video sam slike...
Zahvalnici: Nicisy1, solimns, Dukelander, Cookie, mrnjavi, Oniks, Blavak, Bogdus, puramoca021

Швајцарска 19 jan 2016 01:06 #29

• puramoca021
  • puramoca021's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 11
  • Primljenih Zahvalnica: 4
Blavak napisao/la:
Čudno vam se piše taj Utliberg na Zürichdeutsch (Uetliberg oder Üetliberg). Ovo sigurno ne bih uspeo pravilno ni da pročitam, a kamo li da izgovorim.

Пардон, моја грешка. Најприближнија фонетска транскрипција назива била би Итлиберг, по аналогији којом глас ü у називу Zürich у српском језику преносимо као и те отуда - Цирих.

Иначе, особина швајцарског дијалекта немачког језика јесте "развијање" великих умлаута на почетку речи - зато пишу Uetliberg, мада би требало да стоји Ütliberg (видети аналогију са Oerlikon => Örlikon - део Цириха).

Но, да не скрећем(о) превише са теме :)

Švajcarska 19 jan 2016 01:14 #30

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Limanac, ovo je sjajno! :clapping: :clapping: :clapping:

Sada si me posramio.... Najradije bih obrisao moju reportažu iz CH. :facepalm:

Jesi sam organizovao put? Ako jesi, svaka čast. :okay:
Blavak napisao/la:
puramoca021 napisao/la:
- Омиљено излетиште Циришана зове се Утлиберг (не: Utelberg).
Čudno vam se piše taj Utliberg na Zürichdeutsch (Uetliberg oder Üetliberg). Ovo sigurno ne bih uspeo pravilno ni da pročitam, a kamo li da izgovorim.

Mislim da je to do njihovog izgovora. U nemačkim kantonima u CH se koristi schwizedeutsch, koji se prilično razlikuje od standardnog nemačkog hochdeutsch. Razlika je otprilike kao naš i slovenački jezik.
limanac napisao/la:
Biću Aca-informacija evo na kraju Ciriha, nisu imali zabeženo ni jedno ubistvo 2014. godine, kao ni smrtni ishod saobraćajne nesreće u gradu :troll: :cheers:

Interesantan podatak za ubistva. Što se saobraćaja tiče, za to je najzaslužnija prilično brutalna kaznena politika za vožnju u pijanom stanju. Osim astronomskih kazni i oduzimanja dozvole, to podrazumeva i seanse kod psihijatra dve-tri godine nakon toga... Ne isplati se nikako. :)

Inače, nije sve tako lepo što se tiče kriminala. Cirih ima 3x više razbojništava i teških građa nego Beograd, a i ogroman je problem sa heroinom.

Швајцарска 19 jan 2016 01:17 #31

• puramoca021
  • puramoca021's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
limanac napisao/la:
...
Evo je ciriška glavna stanica i vozovi kojima smo išli

Лиманчеви прилози су врло инспиративни. Овде бих похвалио слику старог семафора, ваљда последњег такве врсте (механичког) у граду. Недавно је замењен новим, електронским. Тој замени претходиле су читаве дискусије грађанства за и против његове замене - те треба ли нам нови семафор када стари још ради, те ко ће то да плати (битна ставка!), те шта ћемо са старим семафором и све тако укруг. Мислим да је стари семафор размонтиран и однет у Музеј железнице, али немојте да ме држите за реч, нисам сасвим сигуран.

Из ове перспективе, оваква реакција драгих ми домаћина на замену семафора уопште ме не чуди :) - тешко се мире са променама.
Poslednja izmena: 19 jan 2016 01:17 od puramoca021.

Švajcarska 19 jan 2016 09:12 #32

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5910
  • Primljenih Zahvalnica: 9043
jel su ovo njihovi podzemni kontejneri?

KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Poslednja izmena: 19 jan 2016 09:13 od ranko su ns.

Švajcarska 19 jan 2016 10:40 #33

• Blavak
  • Blavak's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 8559
  • Primljenih Zahvalnica: 36802
limanac napisao/la: Nemački konzulat ili šta već u Luganu?
limanac napisao/la: Šta je sa uspinjačom? Deluje da je postojalo nešto tog tipa desno od stepeništa. Vidim i da postoji tabla, al...
Poslednja izmena: 19 jan 2016 10:45 od Blavak.

Švajcarska 20 jan 2016 01:52 #34

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2667
  • Primljenih Zahvalnica: 3069
Limanac, super posao! Hteo sam da ti uvalim dve karme, za tehničku vrednost i umetnički dojam, ali izgleda da primaš samo jednu. Sve izgleda fantastično. Zato, kao omiljeni utisak, izdvajam par papirića na ulici u Cirihu.
Poslednja izmena: 20 jan 2016 02:01 od TurboMaximus.

Švajcarska 20 jan 2016 09:18 #35

• Bogdus
  • Bogdus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3196
  • Primljenih Zahvalnica: 11275
Mogu da se daju dve karme samo treba da prodje 6 sati. Limanac je ovim definitivno zasluzio 2 karme :-)

Švajcarska 20 jan 2016 11:00 #36

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4951
  • Primljenih Zahvalnica: 8344
Nema potrebe da ponavljam ono što su drugi forumaši već napisali.
Tek sad sam stigao da pogledam sve kako treba.
Sjajna reportaža, i od mene + na karmu.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.

Švajcarska 20 jan 2016 11:20 #37

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2667
  • Primljenih Zahvalnica: 3069
Prošlo je šest sati. +

Švajcarska 20 jan 2016 11:27 #38

• kasko
  • kasko's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 4924
  • Primljenih Zahvalnica: 9934
Sto se "truckanja" na sinama tice, moderne pruge velikih brzina se rade posebnim sinama i zavaruju pa nema prostora izmedju njih za truckanje.
Poslednja izmena: 20 jan 2016 11:40 od kasko.

Švajcarska 20 jan 2016 17:35 #39

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Hvala svima! :cheer: I na karmama :blush:

Drago mi je da vam se dopada, i meni je prijalo sve ponovo da prodjem preko slika i podsetim se :D

Samo brzo da odgvorim na nekoliko postova :)

@Cookie, kakvo brisanje i cuda, tvoja reportaza mi je isto znacila pre puta, ti si samo imao mnogo manje vremena i losije vreme za obilazak secam se.

@Ranko, deluje da jesu podzemni ovi u Luganu, naravno sve separisano. Tamo je sistem recilaze fantastican, i generalno zavisi od kantona do kantona kako je organizovano. Konkretno u Cirihu dobije se jedna kesa od 25l za dve nedelje po domacinstvu, ispravice me kolega Puramoca021, tu se baca sve sto nije staklo, metal, papir, karton, boce, ostatke hrane... I stvarno bude dovoljno :D A sve ostalo ima svoje mesto po kvartovima. To izgleda kao mini deponija sa raznoraznim kontejnerima, naravno skroz cistim i uredno rasporedjenim i obelezenim. Karton i papir se raznose nekim danima u nedlji, pa svako ispred zgrade iznese svoje uredno svetzano, a na toj mini deponiji staklo ide na tri-cetiri vrste po boji, ulja isto takom kao i metali, konzerve... Kuhinjski otpad ide u neke posebne kante pored zgrada, gde su svaciji ruckovi i vecere od te nedelje. Prepuno je zdravih belih crva naravno, prave kompost valjda. To sam naravno preuzeo na sebe posto se mojoj lepsoj polovini malko gadilo :lol: Inace Cirih ne preradjuje plastiku, ali u Ticinu i PET recikliraju npr... U sustini, jako se brzo i lako navikne covek na sve to, prosto postane neprijatno drugacije.

@Blavak, ima nekoliko uspinjaca u Luganu kako mi se cini, veoma je brdovit tako da je to znacajna pomoc. Ova konkretno je van funkcije i misim da je pisalo da se rekonstuise uskoro. Za nemacki konzulat ne znam, moguce :)

Nadam se da stizem nastavak veceras ili sutra, a vidimo se i u petak uvece ko uspe do Bezeca :cheers: :banana:
Poslednja izmena: 20 jan 2016 17:36 od limanac.
Zahvalnici: Cookie

Швајцарска 20 jan 2016 20:19 #40

• puramoca021
  • puramoca021's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
limanac napisao/la:
... Tamo je sistem recilaze fantastican, i generalno zavisi od kantona do kantona kako je organizovano. Konkretno u Cirihu dobije se jedna kesa od 25l za dve nedelje po domacinstvu, ispravice me kolega Puramoca021, tu se baca sve sto nije staklo, metal, papir, karton, boce, ostatke hrane... I stvarno bude dovoljno :D ...

Када је о бацању ђубрета реч, то у Цириху изгледа отприлике овако: у домаћинствима се углавном користе кесе запремине 35 и 60 литара. Оне се не добијају, него купују у самопослугама. У једном паковању има 20 кеса. Као занимљивост треба поменути да се паковање кеса мора затражити од радника на каси. То је (наводно) зато што су их пензионери крали.
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru