Mostar je grad u Bosni i Hercegovini. Smešten je na obalama rijeke Neretve i kulturno je i privredno središte Hercegovine, a ujedno i najveći grad u Hercegovini. Mostar je upravno sedište Hercegovačko-neretvanske županije te univerzitetsko, kulturno, privredno i političko središte Hrvata u Bosni i Hercegovini. Mostar je jedan od jedanaest službenih gradova Bosne i Hercegovine. Grad je ime dobio po čuvarima mostova (mostarima) na obalama reke Neretve. Ubraja se u jedan od najlepših gradova u Bosni i Hercegovini. U njemu se nalazi Stari most, koji se zajedno sa starim gradom od 2005. godine nalazi na popisu zaštićene kulturne baštine UNESCO-a. Grad u urbanom području ima oko 106.000 stanovnika. Glavna firma "Soko" (fabrika aviona), pokretač privrede grada i regiona je "nestala" u ratu. Privreda se, rekao bih oslanja na poljoprivredu u dolini Neretve i turizam. Grad je pun turista sa svih strana sveta. Za ovaj, prvi put za mene, u Mostaru nisam imao puno vremena. Bio je tek pauza na putu, te sam samo stari grad stigao da obiđem. Vredelo je. Ukoliko još neko ima utiske, fotke, ... (znam da barem jedan od nas ima) nek te osobe podele sa nama svoje utiske iz grada.
Stari most u Mostaru preko reke Neretve je UNESCO-va svetska baština koji je, kada je izgrađen, bio je najveća lučna konstrukcija na svetu. Sulejman Veličanstveni je naložio 1566. godine da se sagradi, a graditelj je bio Mimar Hajrudin. Most je čvrsto stajao 427 godina dok nije uništen tokom Rata u Bosni i Hercegovini 1993. godine. Obnovljen je nakon rata i ponovno otvoren za javnost 23. jula 2004. godine.
most je poznat i po skokovima sa njega u Neretvu. Ja sam ih sad prvi put video uživo.