Dragi forumaši, donosim vam nekoliko slika iz Kopenhagena, gde sam uživao tokom prošlog vikenda.
Pustiću vam slike, a vi pitajte šta vas konkretno interesuje. Uživajte u prelepim pogledima! Ono što ću odmah reći je da su ljudi apsolutno predivni za moj ukus. Nenametljivi ali od velike pomoći. Uz to, nigde nisam čuo da neko u proseku priča bolji engleski jezik. Klima je solidno hladna, ali je u julu uživanje - maksimalno tokom vikenda je bilo 18 stepeni!
Valuta je danska kruna ali je moguće platiti u evrima u nekim objektima, sa kusurom u krunama. Tako obračunavaju 7 DKK/EUR dok menjačnice nude 7.25 ali naplaćuju proviziju od 12% tako da kurs zapravo ispadne oko 6.35.
Točeno pivo u centru, 0.5 - 55 DKK
Porcija jela u centru - 110 DKK min.
Limenka piva u supermarketu - 12 DKK
24časovna karta za javni prevoz - 80 DKK (skuplja od moje mesečne u NS)
Zbog toga, najbolje je dati 100 evra konobaru i dobiti kusur u krunama, ako će neko putovati uskoro!
Ne znam puno o istoriji grada, ali sam čuo da je Danska kraljevina koja najduže traje bez prekida.
Za početak gradska kuća (Radhus)
Dijagonalno od nje zgrada sa toplomerom! Obratite pažnju koja je gornja granica istog.
Hotel Cabinn Metro gde sam odseo nalazi se na kraju grada u delu koji se zove Orestad. Između ovog modernog predgrađa i centra grada postoji ledina na kojoj se tek grade nove četvrti.
Ovo je najobičnija stambena zgrada. Po ovim terasama i bojama me je jako podsetila na Holiday Inn u NS.
Na metro stanici Orestad, odakle svakih 6 minuta ide automatski metro (nebitno radni dan ili vikend), odnosno 4 minuta u špicu. Iako zvuči mega, ovaj grad od 700 hiljada stanovnika ima kompozicije od samo 39 metara.
Pogled niz šine - u daljini se vidi stanica Vestamager, koja je ujedno i poslednja na liniji M1.
I ovo je pogled sa perona stanice ka gradu. Levo se vidi Field's, drugi po veličini tržni centar u Kopenhagenu. Po veličini mislim da je u rangu našeg Merkatora. Inače, slika je uslikana u 22:55 a još uvek nije mrak!