Između centra i Tvrđave je široki pružni prelaz i pruga, ne baš najsretnije rešenje niti dostojno uređeno.
Ovde se odmah stiče utisak o veličini celog kompleksa, zidinama je opasan veliki prostor koji sada ima formu parka, a pri dnu ja najstariji deo u formi utvrđenja gde se naplaćuje ulaz i može provesti više vremena u obilasku.
Inače, saznao sam posle da postoji i JP "Smederevska tvrđava", no iskreno sem košenja trave i verovatno neke minimalne komunale brige, kao da se ništa ne radi niti su se potrudili da dostnojno približe ovaj spomenik turistima. Npr, postoje svega dve socijalne table sa šturim informacijama. Iz jedne saznajemo nekoliko podataka o "Smederevskoj eksploziji" u kojoj je 1941. godine usled neobjašnjenih okolnosti dignuto u vazduh zaplenjeno naoružanje Vojske kraljevine od strane Nemaca. Detonacija je usmrtila oko 2000 ljudi, oštetila kule i zidine (one su mahom u ovom stanju danas usled nje), a zatreslo se tlo i u Beogradu tada. Celu priču mi je dopunila Wikipedia, tabla ima jednu rečenicu
Druga tabla je pre ulaska u sam "Mali grad", odnosno tvrđavu, takođe sa nekoliko rečenica kratkog pregleda izgradnje i osvajanja.
U ovakvim komleksima ima toliko prostora da se sadržaj obogati, kako u parkovskom delu tako i interaktivnim posterima, maketama, kostimima, fotografijama i objašnjenjima u tvrđavi, ali ovde prosto kad se uđe nema ničeg osim da se prošeta, popne, uživa u pogledu i srednjovekovnoj arhitekturi. Ne kažem da je to malo, ali zaista fali sadržaja i nečeg što bi utisak još jače urezalo i približilo.
Da ne zaboravim, ulaznica je bila 120 din po osobi