Pre dve nedelje bio sam na avanturističkom vikend-izletu u kanjonu Uvca sa firmom, zaista sjajno iskustvo pre svega zbog neverovatne prirode i meni nesvakidašnjih aktivnosti - kajak i planinarenje
Smešteni smo bili u selu Kušići, koje nije najbliža opcija samom rezervatu (na nekih pola sata vožnje), no nije ni bilo najpraktičnije naći zajednički smeštaj za 20+ ljudi, a i ruku na srce turistička infrastruktura u okolini nije na nekom nivou, nažalost. Naime, zaista iznenađuje kako je ovakav biser i dalje nepristupačan i neprilagođen za posete, od samog kampa s kog se polazi, sporadičnih jadnikavih smeštajnih kapaciteta, do informacija i podrške. Ali to je druga tema, ono što je najvažniji utisak je sam rezervat.
Kušići su u pravom planinskom okruženju, a vila u kojoj smo bili smešteni za svaku pohvalu, od čistoće, snadbevenosti, s svojim restoranom, parkingom i ostalim...
Drugi dan ujutru uputismo se do kampa i polazne tačke za plovidbu koja je trajala ukupno rekao bih oko 5 sati aktivnog veslanja, dužine 12 km.
Postoji jedna kafe-kuhinja gde bi ljubazna gospođa napravila kafu i ispekla palačinke, kao i poljski WC. Ovde smo posle pauze dobili osnovnu obuku za veslanje od vodiča koji je bio izuzetan i posvećen da prenese i dočara sve mogućnosti toka Uvca. Vreme je isto poslužilo, najavljena kiša je izostala tako da smo sveukupno bili zadovoljni i s prolaznim naoblačenjem i vetrom, ipak je bila sredina septembra ali i dalje dovoljno toplo i za kupanje