ranko su ns napisao/la:
Svi mi znamo slike Pariza. I tvoje su predobre. Ali voleo bi da pročitam tvoje utiske o tom gradu, Prvo i o tvom boravku tamo. Zašto si tamo koliko ostaješ kako ti se sviđa grad i lepe i ružne stvari od muzeja do migranata.
Naravno pre ili kasnije bih pisao ovo. Samo nisam dovoljno dugo ovde da odgovorim na sva ta pitanja. 2 meseca tek.
Ovde sam na posdok istrazivanju, dakle nesto sto dolazi posle doktorata u okviru laboratorije koja objedinjuje Intel, Unverzitet Versaj i CEA (Francuska agencija za nukelearnu energiju). Dosta ozbiljno, i sa stanovista posla odlicno i stimulativno okruzenje. To koliko ostajem ne znam za sada.
Grad je prelep, pogotovu delovi koje sam ovde postavio. Ostalo je jos jako puno toga da se slika i vidi, ali tempo zivota je takav da ima jako malo slobodnog vremena i vikend jako brzo prodje pa nije uvek bas najlakse ici i slikati zgrade, pogotovu sada kada je losije vreme. Zahteva dobru organizaciju da znas tacno sta ides da gledas da ne izgubis nigde previse vremena jer vikend jako brzo prodje i opet si nazad na poslu. Tim pre sto je sve udaljeno jedno od drugog dosta, zahteva dosta presedanja izmedju vozova, metroa itd.
U muzejima jos uvek nisam bio ali planiram ovog meseca pa cete dobiti slike i odatle (kolko bude dozvoljeno fotografisanje). Zasad sam ih video samo od spolja i deluje da ih ima puno.
Migrante nisam nesto prepoznavao, crnaca i arapa ima i ovako puno pa je tesko tu prepoznati ko je ko. Ima dosta prosjaka i beskucnika po metrou ali to je valjda default za velike gradove.
ranko su ns napisao/la:
Znamo da je ogroman i lep, Ja nisam bio u Parizu ali me interesuju tvoje impresije, od ponašanja Parižana prodavnica cena bistroa, piva Luvra taxija sve što si doživeo i što ćeš doživeti tamo
Normalno ako nije tajna i ako hoćeš sa nama da podeliš
Da ne bude zabune sa fotkama nastavi jakjo su dobre, mnoge interesantne a i kvalitet istih je visok (dobar aparat)
Impresije su razlicite. Grad kao grad je jako lep kao sto sam napisao i kao sto vidite.
Tesko je definisati sta je to Parizanin. Posto ima milon nacija. I bukvalno iskustvo sa svima je drugacije. Neki su srdacniji neki su vrlo hladni. Francuzi su generalno veoma hladni, pocevsi od kolega
do random stranaca u radnji ili na nekim skupovima. Imaju neki "visi" pogled na one oko sebe. Pretpostavljam da ne vole to sto im puno ljudi dolazi sa strane, i onda podsvestno se ponasaju hladno
mada deluje da su i medju sobom takvi i da treba puno vremena da im se covek priblizi. Ogroman problem je jezik jer izbegavaju da pricaju Engleski kada god ne mora, i cesto se moze desiti da grupa
prica francuski i ignorise onoga ko ne zna francuski sto je po meni veoma ruzno ali moze im se.
Druge nacije su bolje, ali tim pre sto su svi u istoj poziciji kao stranci pa moraju medjusobno da se druze. Ima puno internacionalnih okupljanja, sto je odlicno ali na svim njima je tesko ostvariti neki
bliskiji kontakt i mora se dosta takvih dogadjaja posecivati da bi se sprijateljio sa nekim. Deluje da su svi u izrazitoj zurbi ida biraju bukvalno da idu gde imaju vise koristi, i da se druze sa onim od koga
imaju vise koristi. Naravno ovo ovako postaje i kod nas tako da je to generalni trend kapitalizma.
Cene su visoke. Mali stan u Parizu se iznajmljuje za nekih 1200 evra npr. I to vrlo mali. Ja moj na 30km od Pariza (mesto Arpajon) iznajmljujem za 560 sto je mozda neki donji minimum. Zato mi treba 45 min vozom do Pariza
kada god hocu da idem tamo i ne mogu da ostajem duze od 12h uvece jer nocnih buseva do mog mesta nema. Ovo stvara logisticke probleme ali svakako ne tolike da bih placao stan u Parizu 1200 evra.
Cene u barovima i restoranima su isto visoke. Obrok je uobicajno oko 15 evra. Mekdonalds je nekih 9 evra. Pivo je u opsegu od 6 do 12 evra. Neki prosek je 8 evra a kvalitet uopste nije neki zavidan. Ulaz na neke skupove i dogadjaje (okupljanja stranaca npr) kostaju i do 20 evra (ali je onda masa galantnija i odabranija). Nisam apsolutno siguran ali mislim
da je prosecna plata nekih 2000 evra neto. Gradski prevoz (sve vrste) za mesec dana je 75 evra. Taxi (Uber) nisam ni probao jer su metro i voz i vise nego dovoljni i pokrivaju maltene sve. Ali pretpostavljam da je za neke manje destinacije do 20 evra. Do mog mesta
od Pariza je nekih 60 evra.
U narednom periodu planiram da posecujem muzeje, Diznilend, predstave i performanse pa cete i odatle dobijati slike i utiske.
Za sada toliko