Nakon 5 dana u meksiko sitiju, otisli smo u srediste zemlje Maja..Jukatan.
Interesantno mi je bilo da pogledam film Apocalypto, Gibsona Mela. Dinamican film, pun istorijskih cinjenica, dosta surov, autentican s obzirom da je na majanskom jeziku, napet do samog kraja. Medjutim kada odete tamo vidite da je film ustvari ssamo jos jedna holivudska zaje*ancija.
Maje su bile miroljubiv narod, balvili se poljoprivredom i trgovinom, a nisu vadili srca jedni drugima na vrhovima piramida i sekli glave kako je u filmu prikazano. To su ustvari radili Asteci koji su ziveli ovde u srednjem veku.
I dan danas u meksiku vrlo lako mozete razlikovati asteke i maje..oni nisu izumrli vec su se jednostavnno asimilovali i primili hriscanstvo. Maje cete najlakse prepoznati po zabacenom celu iz kog ravno takoreci raste nos
Dok su asteci ljudi koji zive u centralnom meksiku, izrazenih crta lica, ostro kosih obrva i cela, jakog nosa, prakticno Karlos Tevez
Asteci su u vreme suša zrtvovali ljude koje bi zarobili iz drugih plemena po sumama. Vadili im srce i isto bacali na zar kao dar bogu kako bi se ovaj umilostio i poslao im kisu. U pocetku je to bila cast, i veliko priznanje je dobio onaj koji bi se jedini uz dzelata popeo na vrh piramide. Kada je dobrovoljaca nestalo, poceli su da hvataju po sumama, a onda su na kraju presli na zivotinje. To neretko cine i danas kao oblik tradicije iako vise nisu pagani.
Na jukatanu je nedaleko od grada Merida pre 25 miliona godina opalio meteor precnika 10km. Tada nastaje navodno ceo meksicki zaliv, amerka se deli kako se deli, a dinosaurusi izumiru.
Cela ta teritorija prosarana je vrhovima piramida koje na svega par metara vire iz dzungle, na podrucju meksika, gvatemale i belizea.
Slika: piramida Coba
Najznacajniji objekat tu je Cicenitza. nalazi se 15ak km zapadno od valjadolida i do nje se stize ekstremno pravim i ravnim putem, koji kao takvi potpuno presecaju jukatan.
Kako ludi meksikanci ne bi razvijali brzine i do 200km na cas, na svakih 3-4km su ogromni lezeci policajci.
Inace policajci su, oni pravi, kao i svi meksikanci mali zdepasti i debeli. Onda se njih 4orica poredjaju na gepek pikapa, i poziraju sa puskama u full opremi. Ma Cirkus.
Ono sto je glavna poenta meksika danas je turisticka ponuda na istoku jukatana.
Kankun je svakako nedostupan meni, u smislu nocenja u resortima sa po 6 i 7 zvezdica.
Mi smo imali 10ak dana na ostrvu isla mujeres. Mali karibski raj, sa belim sitnim peskom kao brasno. a more izraziito tirkizno plavo.
Cene su otprilike kao i kod nas. cak i jeftinije. Najpovoljnije je u wallmartu i 7even elevenu.
oko 24 pezosa se dobije za 1 evro. Voda je za pice direktno iz slavina mada se ne preporucuje nasim ljudima.
Najcesce se jedu meksicki burito, nachosi, takosi, fahitasi i slicno. Iskreno bude zanimljivo u pocetku, ali posle 5 dana sam gledao da nadjem picu najobicniju.
Toliko je sve przeno na ulju i masti da mi se miris loja uvukao u nozdrve i dok spavam.
Na slici klasican meksicki corner food shop, sa rozim CDMX (cuidad de mexico) taksijem.
Preskocio sam mnogo toga. Prvo zato sto su mi slike na posebnom HDD-u a ovo su slike uglavnom sa google photo-a koji mi cuva slike sa mobilnog.
Ako vas nesto zanima slobodno pitajte a slike mogu okaciti naknadno ako se ikad nakanim.
Svakako meksiko je u belize i gvatemalu drzava koju obavezno morate obici ako idete u taj deo.
U jednom dobijete i juznu ameriku sa piramidama i dzunglama, i severnu sa pustinjom, konjima i wallmartom.
Celo putovanje agencijski nije narocito jeftino, ako idete sami mozda mozete da prodjete jeftinije. Ali posto se dosta letova kombinuje nisam hteo da se upustam u to.
Vanpansionska potrosnja za 16 dana moze biti oko 300-600e zavisi od vas samih.
Izleti su takodje dosta skupi ali vredi otici na svaki. ali su u proseku od 40-70e svaki.
Nadam se da sam uspeo bar malo da vam docaram na sta lici to tamo.