Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Novi Žeželjev most

Novi Žeželjev most 28 jun 2018 09:43 #4201

• Ambasador
  • Ambasador's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 206
  • Primljenih Zahvalnica: 469
Da postoji volja brzo i lako bi se to rešilo
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Re:Novi Žeželjev most 28 jun 2018 10:44 #4202

• Bogdus
  • Bogdus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3196
  • Primljenih Zahvalnica: 11275

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Zahvalnici: Nicisy1, limanac, kasko, Duja, TurboMaximus, Zex021, Inzenjer, Blavak, Mikins, Djordje Cvarkov, valjan, AeroDron, DL, Savke, slobasum, Ambasador, 5AR

Novi Žeželjev most 28 jun 2018 10:49 #4203

• Vosa
  • Vosa's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 113
  • Primljenih Zahvalnica: 203
Sta vi mislite da li se stize za 1 jul?

Novi Žeželjev most 28 jun 2018 11:08 #4204

• Trpovski
  • Trpovski's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 258
  • Primljenih Zahvalnica: 863
Možda to zavisi od obaveza glavnokomandujućih u nedeljama koje dolaze.
Ali, verujte, posle 19 god, par nedelja pre ili kasnije, zaista ne igra bitnu ulogu.

Važno je da most potraje što duže.

Usput, dva pitanja Inženjeru, bez ikakve loše namere:

Kako može najlakše da se sruši ovaj most?
Da li projektant mora da planira i tako nešto?

Čini mi se da je ovo najkompaktniji most koji je ikada postojao u Novom Sadu, doslovno sastavljen iz dva veeeeelika dela nad vodom.
Osim prednosti iskazane kroz krutost i stabilnost mosta u svim uslovima, možda se u tome nazire i poneki nedostatak:
Da li, u nekoj varijanti rušenja (npr. oštećivanje nizvodne polovine stubova) preti opasnost od prevrtanja mosta u Dunav i izazivanja poplave, ako bi most postao barijera za protok vode visoka tridesetak metara.

Nadam se da me nećete banovati sa Foruma zbog ovog pitanja :blush:
Zahvalnici: Inzenjer

Novi Žeželjev most 28 jun 2018 14:39 #4205

• mlata
  • mlata's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Drugi su drugi-mi smo prvi
  • Poruka: 629
  • Primljenih Zahvalnica: 1024
Da li moze ovih dana da se dodje do oficirca kolima?Nedelja me konkretno zanima.Ima li ko kakvih saznanja?

Novi Žeželjev most 28 jun 2018 15:36 #4206

• Otis.Driftwood.Ressurected
  • Otis.Driftwood.Ressurected's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3925
  • Primljenih Zahvalnica: 9198
Trpovski napisao/la:
Kako može najlakše da se sruši ovaj most?

Zasto bi neko uopste zeleo da zna odgovor na ovo pitanje? Svasta ....

Novi Žeželjev most 28 jun 2018 16:12 #4207

• mel
  • mel's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 663
  • Primljenih Zahvalnica: 687
Nije bila retka pojava rušenja mostova u ratnim vremenima tokom povlačenja ili drugih strateških razloga.
Uzgred, trenutno se planira i uklanjanje starog želizničkog mosta na savi u beogradu nakon gašenja Železničke stanice Beograd, naravno nije rušenje, ali je potreba da ga više nema.
Poslednja izmena: 28 jun 2018 16:15 od mel.

Novi Žeželjev most 28 jun 2018 16:55 #4208

• Van mreže
  • Investitor
Samo sto pitanje nije postavljeno za privremeno montazno drumsko zeleznicki most nego za ovaj novi most.

Novi Žeželjev most 28 jun 2018 17:10 #4209

• mel
  • mel's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 663
  • Primljenih Zahvalnica: 687
ne razumem primedbu oko mdžm, stvarno... niko ga nije ni spomenuo

Novi Žeželjev most 28 jun 2018 21:33 #4210

• AeroDron
  • AeroDron's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 491
  • Primljenih Zahvalnica: 9477
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, limanac, kasko, cipacar, mrnjavi, Duja, TurboMaximus, Zex021, Inzenjer, Blavak, Bogdus, Mikins, Djordje Cvarkov, valjan, Eldarion, DL, lala021ns, kuburicsrdjan, slobasum i ovaj član ima 1 ostalih zahvalnica

Novi Žeželjev most 29 jun 2018 01:15 #4211

• Inzenjer
  • Inzenjer's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 417
  • Primljenih Zahvalnica: 6587
Železničko-drumski most u Novom Sadu: 2018-06-14; Odgovori na pitanja.

Zajedno sa vama pratim tok izgradnje prilaznih drumskih saobraćajnica. Imam utisak da su mogle brže da se izgrade, ali je valjda uvek tako kad gledate šta drugi radi. Nažalost, niko od neposrednih aktera gradnje se nije javio. Primetno je takođe da i mediji ne izveštavaju baš ništa o njima. Drastično različito u odnosu na vreme gradnje mosta.

Da ponovim po ko zna koji put: gradnja prilaznih drumskih saobraćajnica nema veze sa gradnjom mosta. To je drugi ugovor, sa drugim finansijerom (donacija EU) i sa drugim projektantima i izvođačima.
Sam Most je mogao da primi drumski saobraćaj još krajem maja, čim su završene zaštitne ograde oko drumskog kolovoza.

A sada odgovori na pitanja.

Pitanja Trpovski #4211:
“Kako može najlakše da se sruši ovaj most?
Da li projektant mora da planira i tako nešto?”

Odgovor:
Priznajem Trpovski da ste me veoma iznenadili ovi pitanjima.
Na sva pitanja do sada, svih ovih godina naših razgovora na Forumu, trudio sam se da što detaljnije odgovorim na svako pitanje, bez bilo kakvih izbegavanja i okolišenja, onoliko koliko znam o predmetu pitanja.
Na ovo pitanje, međutim, neću da odgovorim.

Zašto?

Najpre zato što je potpuno protivno prirodi graditelja da govori o ratu u kome će da sruše njegovo delo. Ne želim da govorim o najlakšem rušenju bilo kog mosta – kod nas ili u svetu, a pogotovo ne o ovom našem mostu. Osim toga i sam sam iskusio kako to izgleda kad vam unište objekat čiji ste bili projektant. Poslednjih dana NATO-agresije bombardovane su i uništene i dve moje reference.

Dalje, ovi naši razgovori su javna stvar, prate ih i dobronamerni, i oni koji koji to nisu. Realna mogućnost je da bi sutra u nekim novinama osvanuo naslov kao recimo „Projektant pomaže potencijalnom neprijatelju – kako da najlakše sruši most!“

Treba takođe računati i sa stvarnim potencijalnim nepriateljem, koji će ovu informaciju primiti k znanju.

Tako, od običnog površnog razgovora može da se izrodi ozbiljna nevolja.

O rušenjima mostova uopšte:

Kad se kaže rušenje misli se na uništenje mosta bilo zbog incidenta (preveliko opterećenje, otkaz nekog vitalnog dela konstrukcije), ili namernog (u ratu, kao što je srušen stari most - Žeželjev most).

Uklanjanje objekta znači njegovu demontažu koja se uobičajeno radi planski, po posebnom projektu. Uklonjena konstrukcija se negde uskladišti (sa mogućnošću ponovne primene), ili ode u sekundarne sirovine. Primeri su predstojeća demontaža Privremenog mosta u Novom Sadu i najavljena demontaža lučnog Tramvajskog mosta u Beogradu.

Od rušenja u ratnim dejstvima nema odbrane što se tiče građevinske tehnike. Ne postoji ni zahtev bilo kog standarda u svetu da se most tako projektuje da ne može da se sruši. To nije moguće – čak i da se zahteva nekim standadom. Projektant je bespomoćan. Mogu da pomognu jedino vojnici, tako što će sprečiti druge vojnike da sruše most.

Inače, ma šta da upadne u reku, izaziva dodatno vrtloženje vode oko prepreke i promene na dnu reke. Uzvodno od prepreke nagomilava se materijal dna, nizvodno se dno produbljuje.
Posle rušenja Žeželjevog mosta npr, oko 70 m nizvodno i bliže levoj obali, reka je iskopala rupu dubine, (ako se ne varam), oko 20 m! Očekivalo se da će rupa biti zatrpana za nekoliko godina, ali nije. Do početka gradnje ovog mosta bila je duboka još uvek čitavih 12 metara!

Ostalo:

Vozovi još uvek voze preko Mosta brzinom od 30 km/h. Razlog nije u Mostu, ili železničkoj opremi na njemu, (to je sve i napismeno odlično), već u nekom tehničkom pitanju pruge na kojoj je Most. Nisam uspeo više da saznam u čemu je stvar.

Koliko sam nadalje čuo neformalno, demontaža Privremenog mosta bi mogla da počne početkom avgusta. Pripreme su uveliko u toku. To će biti vrlo ozbiljan tehnički poduhvat. Ne učestvujem u njemu na bilo koji način.

Inače, kakvi su utisci vožnje vozom preko Mosta? Sudeći po divnom video-snimku (HellBlaze #4183), vožnja je glatka i prijatna.
Hvala i neumornima Aerodronu i Bogdusu na konstantnom trudu i kavalitetnom foto-izvešavanju sa gradilišta prilaznih saobraćajnica.
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, Cookie, Buck, codara, mrnjavi, Duja, Brane, Zex021, Trpovski, Blavak, Bogdus, Mikins, Djordje Cvarkov, valjan, Eldarion, AeroDron, DL, lala021ns, kuburicsrdjan i ovaj član ima 6 ostalih zahvalnica

Novi Žeželjev most 29 jun 2018 12:51 #4212

• Ambasador
  • Ambasador's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 206
  • Primljenih Zahvalnica: 469
Da ne bude zabune mislio sam na grafite - Da postoji volja brzo i lako bi se to rešilo

Novi Žeželjev most 29 jun 2018 19:24 #4213

• HellBlaze
  • HellBlaze's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 214
  • Primljenih Zahvalnica: 631
Inzenjer napisao/la:
Inače, kakvi su utisci vožnje vozom preko Mosta? Sudeći po divnom video-snimku (HellBlaze #4183), vožnja je glatka i prijatna.

Mala anegdota - u povratku iz BG bila je noc, zaneo sam se citajuci vesti na telefonu i nisam ni primetio kad smo prelazili koliko je sve glatko i klizi + jos ne radi svetlo na mostu a u vagonu je bilo svetla - iznenadila me glavna zeleznicka stanica :banana:
Poslednja izmena: 29 jun 2018 19:25 od HellBlaze.
Zahvalnici: Dukelander, Cookie, Inzenjer, Djordje Cvarkov

Novi Žeželjev most 30 jun 2018 13:54 #4214

• Vosa
  • Vosa's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
Da li je neko prolazio danas? Rade li pristupne puteve?

Re:Novi Žeželjev most 30 jun 2018 15:24 #4215

• Bogdus
  • Bogdus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Jesam. Sa Backe strane se ceka asfalt. Ne znam za drugu stranu.

Zahvalnici: Mikins

Novi Žeželjev most 01 jul 2018 09:47 #4216

• Vosa
  • Vosa's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
Jutros.

Zahvalnici: Dukelander, limanac, kasko, mrnjavi, Duja, das ivon, Zex021, Inzenjer, Blavak, Bogdus, Mikins, Djordje Cvarkov, valjan, AeroDron, DL, lala021ns, kuburicsrdjan, slobasum, 5AR

Re:Novi Žeželjev most 01 jul 2018 12:09 #4217

• Bogdus
  • Bogdus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor

Zahvalnici: Dukelander, kasko, mrnjavi, TurboMaximus, das ivon, Zex021, Inzenjer, Blavak, Mikins, valjan, AeroDron, DL, lala021ns, kuburicsrdjan, slobasum, 5AR

Re:Novi Žeželjev most 01 jul 2018 12:22 #4218

• Kusavac
  • Kusavac's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 46
  • Primljenih Zahvalnica: 28
Do Exita će valjda doterati sve....

Re:Novi Žeželjev most 01 jul 2018 12:39 #4219

• zeljolaki
  • zeljolaki's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 127
  • Primljenih Zahvalnica: 231
Kusavac napisao/la:
Do Exita će valjda doterati sve....
Moraju,EXIT je najvaznija stvar u drzavi....
Poslednja izmena: 01 jul 2018 12:41 od zeljolaki.

Novi Žeželjev most 01 jul 2018 15:11 #4220

• Van mreže
  • Investitor
Sta je najvaznija stvar u drzavi ova vlada jasno pokazuje ali to je neka druga tema.

Otvaranje pristupnih saobracajnica i samim tim i mosta za drumski saobracaj pre exita je bitno jer ja koliko znam saobracaj ce kroz gradic biti zatvoren, osim za GSP vozila.
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru