Železničko-drumski most u Novom Sadu: 2018-08-17; Čekanje.
Naš most je još uvek poluotvoren. Spreman još 21. maja za vozila i pešake. Očekivao sam da će prilazi biti gotovi do kraja juna, najkasnije. Dobro, i 19. jul je bio prihvatljiv kao datum otvaranja.
Danas je, međutim, čak 17. avgust, a datum otvaranja se ni ne nazire. Septembar, koji?
Mi koji smo učestvovali u gradnji Mosta, kad su prohujale poslednje lokomotive probnog opterećenja 4. aprila uveče, odahnuli smo ne samo zbog izuzetno uspešnih tehničkih proba, nego i zbog pada stalnih napetosti. Most više nije u avliji političara, nema više „borbi za političke poene“ preko naših leđa.
Greška!
„Borba“ još traje, sa unekoliko promenjenim akterima, što nije ni bitno. Most je danju prazan, prolete vozovi s vremena na vreme, inače sve je pusto, bez ljudi. Noću je još gore. Most je u mraku, skoro nevidljiv, bez života zbog koga je i izgrađen!
Ogromno razočaranje, pitanje samo čije je veće, graditelja ili Novosađana!
Enorman višegodišnji trud i stres, koji je mnoge graditelje koštao zdravlja, pa i života, je potpuno zanemariva stvar za birokrate. Njihovi godišnji odmori i slobodni termini su prioritet.
Usputna šteta koja svakodnevno raste, zbog nepočinjanja demontaže Privremenog mosta i njom uslovljenog nastavka radova na prilaznim saobraćajnicama, takođe ne znači ništa birokratama!
Skoro je nemoguće objasniti nekim ljudima da je gradnja mosta i stvar duše, i to pre svega. To nije rutinski bezbojni rad za platu svakog prvog, sa dolaskom u 8 i odlaskom kući u 4. Gradnja ovakvog mosta je za mlađe nezaboravno iskustvo i škola, a za nas starije i neka vrsta životnog rezimea.
Zato sve ovo i ja i mnogi graditelji teško prihvatamo.
Rečju, potpuno nepotrebna epizoda, koja nikom ne donosi ikakav pozitivan „poen“!
Da se zaustavim ovde.
Hvala svima koji su ovo pročitali, i onima koji se slažu sa smislom teksta, i onima koji su suprotnog mišljenja (tj. da je „borba za poene“ ipak važnija).
U međuvremenu, da popunimo vreme, evo dva teksta o imenu Mosta iz „Politike“. Nema ničeg novog za sve učesnike i pratioce Foruma.
„Kršteno se ne krštava“
www.politika.rs/scc/clanak/408319/%D0%9A...82%D0%B0%D0%B2%D0%B0
„Novo ime za novi most“
www.politika.rs/scc/clanak/408960/Pogledi/Novo-ime-za-novi-most