Moj mali prilog diskusiji o stubovima Privremenog. Nadam se da moje sve tanje pamćenje nije nešto značajno pobrkalo.
Kad je most pravljen, početkom davne 2000, prošlog veka, na obali je rekordnom brzinom izliveno pet komada betonskih blokova čije ime Google nije pronašao, a meni nekako odzvanja u ušima: razupore dijafragme.
Razupora dijafragma je betonski blok debeo možda i dva metra, duguljastog ovalnog oblika (možda je imao i neke ćoškove) tako velik da se u njemu nalazi šest ogromnih rupa, prečnika malo većeg od prečnika stubova (šipova) koji se sada seku. Pričalo se da svaki ima u sebi oko 250 tona betona i armature.
Svaki blok podizali su dizalicom između barži, podizali na vrh šipova i spuštali na dno, tako da svaki od šest šipova prođe kroz svoju rupu.
Čim jednu odnesu. počinjalo je šalovanje i izlivanje sledeće dijafragme.
Ne znam šta se dešavalo na dnu, da li su tamo zalivali beton u prostor između šipova i dijaragme, ali ona je imala zadatak da na dnu drži šipove na jednom mestu, da se ne bi razilazili.
Takođe, ne znam da li su na dnu ukopavali te dijafragme u pesak ili samo spuštali na pesak.
Ja mislim da su sada stubovi - šipovi sečeni tačno na nivou gornje površine svake dijafragme, možda iznad tog nivoa za debljinu korišćenog alata.
Takođe, ne znam da li će možda u završnoj fazi uklanjanja ostataka mosta razbijati dijaffragme, ili će ostati tako poluukopane u dno, da budu nemi svedok i uspomena na ludilo iz kraja 90-tih.
Uspomene. Šteta što Aerodron nema i podvodnu kameru