jbg niko se ne slaže sa mnom. A ja samo hteo da kontriram pljuvačima.
Dobro ja ne znam ni gde idu u školu buduće arhitekte i ocenjivači projekata. Evo deo posta Eaglexa sa teme o ns na ...
Ovakve stvari se ne grade u zemljama EU tj ne grade se u starim jezgrima.
Niti se dozvoljava ovakva agresivnost.
Sad cu ti ja dati moje misljenje kao neko kome je ovo ipak struka.
Prvo cu da iskritikujem predlozeni projekat.
Naravno, ovo je sve moje razmisljanje, ali nije zasnovana na "google obrazovanju".
1. Objekat ne bi trebao da ima ovoliku spratnost, mogli su izgraditi sasvim dovoljan br stanova za veliku zaradu na parceli koju imaju sa P+5(6) spratnosti.
2. Imitiranjem fasade banke, originalna fasada gubi na vrednosti, to se tako ne radi.
3. Visina venca izmedju banke i te modernisticke je trebao biti isposten, a ne da izlece ovoliko, imamo jako malo celovitih ulicnih izgleda koji skoro prate jednu visinu, ovo je jedan od njih i oni ce ga unistiti.
4. Visina izmedju venca (zabata) banke i one modernisticke zgrade iz 70ih (80ih ?, zgrada levo) je trebala biti postovana nekom zanimljivom interpolacijom (npr
Ban centar u ZGu je dobar primer kvalitetne interpoalcije dve razlicite visine).
Umesto toga oni uzmu i podignu spratnost.
5. Nadgradili su tu banku, ja ne znam jedan dobar primer ovako masivne nadgradnje u Srbiji a i sire (mada ima dobrih primera od Herzog&de Meuron). Mogli su se onda potruditi oko materijalizacije (ja bi uzeo liven beton, lepo bi se uklopio sa akademistickom, sivom fasadom banke).
6. Visoki objekti u dvoriste su "vijugavi", apsolutno ne postuju kontekst stroze geometrije ulice, starih fasada.
7. Zbog te vijugavosti se odaje utisak nekog hotela na moru, gde je opet opravdano to raditi zbog topografije terena gde je ona tako "vijugava", pljuvanjem po kontekstu.
8. Ako se pravdaju nekim kontrastom (mislim na vijugavu zgradu naspram okoline), onda se*u, jer je poenta kontrasta da ukaze na nesto zanimljivo ili pozitivno, ovo samo ukazuje na veoma losu estetiku.
Ima tu jos mnogo losih stvari, ovo sam primetio u roku od minut gledanja u render.
Ja ne vidim ni jednu jedinu dobru stvar.
Ovaj projekat je jedno veliko zlo za NS, i ovakvim projektima stari centar Novog Sada nestaje.
Ovako bi bila moja pocetna skica.
Naravno, akda bi mi ovo bio neki zadatak, konacno resenje bi bilo skroz drugacije, nemam vremena da crtam 100 skica sada.
skica
Akcenat je na crvenom, ove mase iznad su cisto da ne bi gledao u onaj uzas.
Stavio bi vertikalnu bastu na zabat stare banke.
Pokusao bi da na neki nacin spojim zgradu levo sa bankom, isto i sa modernistickom zgradom u zeleznickoj.
Za ostala resenja (materijalizacija, raspored masa objekta iza itd.) je potrebno ipak malo vise vremena od 5 min, siguran sam da su projektanti ovog sr*nja imali toliko.
Kao sto sam napomenuo, ovo bi bila samo pocetna skica, ali je ona, za razliku od projekta iznad, zasnovana na nekim principima koji se uce na skolama arhitekture(visinska interpolacija, kontekst), oni su osnovni i podrazumevaju.