Kada jednog dana, u dalekoj budućnosti, pored Novog Sada bude nekoliko autoputeva, onda će ovaj znak možda neko promeniti. Sada može nešto i da znači jer svi znaju da imamo jedan jedini autoput, takav kakav jeste.
Ne znam da li ste primetili da je u proteklom periodu izvršena nova numeracija puteva.
Tako je i na ovim novim znakovima put za Rumenku označen novim brojem 111.
Nivo konfuzije u ovoj obasti zaista je izuzetan.
Pre 30 godina, kad sam počinjao da putujem u Nemačku preko Mađarske, bez autoputeva, trebalo je samo zapamtiti ili zapisati brojeve puta, nazivi gradova bili su nevažni (kako da zapamtim Kiskunfelegyhaza i slicno
).
Mađari su označavanje oduvek radili onako kako treba.
Na planplus.rs još uvek su stari brojevi, ali na veoma korisnoj i tačnoj mapi:
www.openstreetmap.org/#map=15/45.2554/19.8168
osim novih brojeva puta, mogu se naći i kućni brojevi za sve novosadske zgrade i kuće.
Tako sam saznao da je stari put za BG sada put broj 100, a ranije je bio 22-1.
I na karti AMSS:
www.amss.org.rs/index.php?option=com_con...le&id=511&Itemid=210
postoje novi brojevi, ali nisam uspeo da nađem spisak puteva sa novim brojevima.
Google mi je samo pokrenuo nostalgiju jer me je pod upitom:
spisak magistralnih puteva u srbiji
vratio u 1987. godinu:
www.putevi-srbije.rs/pdf/Odluka_o_utvrdj...alnih_puteva_lat.pdf
a pod upitom
spisak puteva u srbiji
odveo me na ogromnu mapu od 10 MB
www.putevi-srbije.rs/pdf/serbia_main_and_regional_road.pdf
sa jugoslovenskim oznakama.
Izgleda da ipak nisu te stvari (brojevi puteva i nove karte) za internet.
Našao sam na openstreet i mnogo drugih lepih podataka, npr. autoput BG-ZG i kod njih i kod nas (od Šida do Bubanj potoka) ima oznaku A3.
Vidi se ucrtan i planirani odvojak sa Bulevara Evrope prema obilaznici oko Rumenke i možda jednog dalekog dana i obilaznici oko Futoga.
I, na kraju ovog podužeg traktata, kad sam već spomenuo obilaznice, sada svi mogu da zavide Gospođincima i Radičeviću, to su jedina dva sela koja sam posetio (ima ih još, ali ne mnogo, Mileševo, Bagremovo,...) kojima ne treba obilaznica, jer je neko, dalekovidan, formirao naselje samo sa jedne strane puta.