Trpovski napisao/la:
Ne znam da li ste primetili da je u proteklom periodu izvršena nova numeracija puteva.
Tako je i na ovim novim znakovima put za Rumenku označen novim brojem 111.
Primetili. Nije to loše, samo još kada bi stavili i oznaku kojeg je reda taj put, naravno i kilometražu i kada ne bi ljudi krali oznake,... Preterao sam sa željama.
Trpovski napisao/la:
Pre 30 godina, kad sam počinjao da putujem u Nemačku preko Mađarske, bez autoputeva, trebalo je samo zapamtiti ili zapisati brojeve puta, nazivi gradova bili su nevažni (kako da zapamtim Kiskunfelegyhaza i slicno
).
Mađari su označavanje oduvek radili onako kako treba.
Ja sam i juče tako stigao iz Trnave, bez auto puteva, tako sam i otišao tamo. Brojeve već znam napamet. Mađari odavno imaju odlične oznake puteva, meni je pravo zadovoljstvo da vozim kroz tu državu. Stvar je jednostavna, odavno znaju gde im je glavni grad. U njemu ispod tvrđave i ulaska u tunel na kraju Sečenji mosta, a na Trgu Adama Klarka, postoji kamen "0" i odatle se računa kilometraža i početak mreže puteva, koji ide u pravcu kazaljke sata. Put sa brojem 1 ide od Bp. do Beča, pa 2 severozapadno od Bp., 3 ide na istok,... Putevimanje važnosti između su dobijali drugu cifru 10,11, 12,..., a oni još manje značajni i treću (110, 111,...), pa četvrtu.
(foto prezeto sa
hu.wikipedia.org/wiki/„0”_kilométerkő )