Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 00:26 #1081

• SkullRules
  • SkullRules's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 183
  • Primljenih Zahvalnica: 263
Evo jedna vrlo interesantna fotka izgradnje novog Varadinskog mosta. Sliku sam nasao u knjizi " Novosadski mostovi na Dunavu " autora Bogoljuba Savina. B)

Вера у себе је прва тајна успеха!
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: Dukelander, Cookie, Buck, limanac, Otis Driftwood, SZPDNEVEN

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 11:00 #1082

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Jedna od prednosti sto zivim na keju :)

Sećam se kada su otvarali onaj porušeni segment na mostu kod Beske, ja sam tada igrao folklor. :) Pogledam desno dole u sumi na nasipu šunjaju se panduri sa kalašom, panic mode on :)
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 11:22 #1083

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
  • Poruka: 862
  • Primljenih Zahvalnica: 330
Otvaranje mostova (Beska i Zezeljev aka Bosko Perosevic) su bila jedina 2 otvorena pojavljivanja Slobe nakon bombardovanja i van njegovog uobicajenog comfort zone-a. Zbog toga je bezbednost bila abnormalna. Kad je otvoren Zezeljev, ceo siri centar grada, znaci od Spensa do Trga Marije Trandafil i od Keja do Elektro skole je bio blokiran za saobracaj, sa gomilom naoruzanih i jako nervoznih kerova. Busevi nisu isli, svi taksisti su oterani a parkirana kola su proveravana. Paranoicni skotovi. U stvari, mozda i nisu bili tako paranoicni ali su i dalje skotovi.
Slobodni Zidar

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 11:27 #1084

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Kada je otvoren NIS? I tamo sam igrao folklor na otvaranju, i on je bio :D

Inače, nisam ni morao da izlazim na kej da vidim sve sam gledao kroz prozor, ali sam bio preokupiran montiranjem kancelarijske stolice. Secam se da je pandura bilo po krorovima svugde (prednost ravnih krovova :))
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 12:49 #1085

• kabacum
  • kabacum's Avatar
  • Na mreži
  • Majstor
  • Imperare sibi maximum imperium est
  • Poruka: 209
  • Primljenih Zahvalnica: 97
Po meni Duga ne zasluzuje tako reprezentativnu lokaciju u gradu...

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 12:54 #1086

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Meni stadion ne zasluzuje tako reprezentativnu lokaciju u gradu pa bi me zbog ove izjave linčovalo 95% navijača

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 12:55 #1087

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
Skoro sve tablice ovog grada.

Fali mi tablica iz perioda 1944-1961 kad su izdavane po republikama a ne po gradovima i kad su bile u formatu "C * xxxxx" (C je Srbija). Ako je neko ima, svaki dogovor je moguc!

E sad, verovatno su postojale tablice za vreme Austrougarske iako je broj vozila bio jako mali. Takodje, verovatno je postojala tablica za vreme okupacije ali ona je verovatno bila samo za okupacione snage. Treba mi neki pouzdan izvor za ove informacije.

Broj 8 je Dunavska Banovina
Slobodni Zidar
Zahvalnici: Dukelander, Cookie, Buck, ranko su ns, mrnjavi, TurboMaximus, SZPDNEVEN, SkullRules

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 13:04 #1088

• SkullRules
  • SkullRules's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
kabacum napisao/la:
Po meni Duga ne zasluzuje tako reprezentativnu lokaciju u gradu...
Usaglasavam se, most je totalno obican :ohno: , al sta cemo takvo je vreme bilo da nam je trebalo najbrze i najjeftinije moguce resenje i to stalno :) Doduse cuo sam negde da je cak i Nikola Hajdin predlozio neki nacrt za varadinski most, navodno trebao je biti slican ovome zbog propisane visine nad rekom, stim sto bi imao dva pilona i po 4 sajle na svakom, nesto kao mesavina mosta Slobode i Duge.
Meni stadion ne zasluzuje tako reprezentativnu lokaciju u gradu pa bi me zbog ove izjave linčovalo 95% navijača
A za stadion lokacija bi bila okej da je vise reprezentativan tj. lepsi. Bice i to jednog dana... :| Usput svaka cast Steve za tablice i sa srecom u potrazi :D
Poslednja izmena: 08 sep 2013 13:05 od SkullRules.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 13:14 #1089

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Po meni je duga skroz u skladu sa lokacijom. Neka kerefeka od mosta bi zasenila tvrdjavu.

Za stadion se slažem.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 13:22 #1090

• SkullRules
  • SkullRules's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
Po mom misljenju najjace bi legao onaj most sto bi trebao da bude na stubovima Franca Jozefa :) Iako ne bih imao nista protiv za most sa gvozdenom gredom, ili konzolnim mostom tipa kraljevica Tome :D

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 14:06 #1091

• Brane
  • Brane's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 795
  • Primljenih Zahvalnica: 1909
Slažem se sa Cookie Monster-om. Neki drugačiji most, a naročito Hajdinov predlog mosta sa kosim zategama (kao da ne zna drugačiji da projektuje), narušio bi vizuru tog dela grada. I Varadinski most malo narušava vizuru, pre svega zbog visine. Više bi se uklopio da je izabran neki drugi materijal ili druga boja. Naročito pri pogledu na tvrđavu, od koje odskače. No, kako ga održavaju, kada ga celog uhvati korozija lepo će se uklopiti sa tvrđavom.

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 sep 2013 21:35 #1092

• SZPDNEVEN
  • SZPDNEVEN's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • СЗПД "НЕВЕН". . .
  • Poruka: 373
  • Primljenih Zahvalnica: 982
Otis Driftwood napisao/la:
Kada je otvoren NIS? I tamo sam igrao folklor na otvaranju, i on je bio :D

Inače, nisam ni morao da izlazim na kej da vidim sve sam gledao kroz prozor, ali sam bio preokupiran montiranjem kancelarijske stolice. Secam se da je pandura bilo po krorovima svugde (prednost ravnih krovova :))

Kad je otvaran "NIS" kompletna vozila stanara iz Podgoričke i Narodnog fronta su, za "tili čas", razneli i razvejali po obližnjim parkinzima, ona dva stara pauka. :rofl: :drool: . . .zamalo i moj
H E B E H "Хајд' у коло селе, 'амо руке беле. Тијо скочи и подскочи, душо медена. Нека зачуде се, земља нек' се тресе.Кад заигра коло Невена."
Poslednja izmena: 10 sep 2013 20:16 od SZPDNEVEN. Razlog: slovna greška

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 09 sep 2013 15:45 #1093

• Yokai
  • Yokai's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3515
  • Primljenih Zahvalnica: 2286

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 09 sep 2013 19:08 #1094

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Zahvalnici: Dukelander, Cookie, Buck, limanac, ranko su ns, mrnjavi, Sasa, Duja, sandman, TurboMaximus, SZPDNEVEN, SkullRules

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 09 sep 2013 20:49 #1095

• sandman
  • sandman's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1209
  • Primljenih Zahvalnica: 639
bio je smeker ^^ koliko je bila lepa zgrada matice :ohno:

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 19 sep 2013 19:24 #1096

• SZPDNEVEN
  • SZPDNEVEN's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • СЗПД "НЕВЕН". . .
Upravo smo na fejsu naleteli na jednu staru fotku.

Gospodin koji ju je objavio se zove Tamás Róbert i on moli za pomoć oko utvrđivanja tačne lokacije nekadašnje poslastičarnice njegovog dede.

Poslstičarnica se zvala "Hacker" i on u tekstu koji sledi na engleskom jeziku, piše da se nalazila negde u Jevrejskoj ulici, blizu SNP-a.

DearAlls, this photo shows my grandgrandfather's poslasticarnica, called 'Hacker' poslasticarnica. It was really famous in the early 20. century (from cca. 1928 till 1943) in Novi Sad. I need your help or information from your granparents, becouse I cannot realize the egzact place or house. THis Hacker poslasticarnica placed on Jevrejska ulica, somewhere now exist the national theater ( front of the theater). The most famous sweet was the american cornet( as you see on the picture) in this shop. TR.

Prema onome što se vidi ta poslastičarnica bi mogla biti u onoj zgrada pored "NORK"-a u kojoj je nekada bio dragstor "Lovćen 1959".
(to je prva kuća prema Sinagogi.

Aj da pomognemo čoveku. Dal smo u pravu oko lokacije ?? :? A ako neko ima fotke novijeg datuma nek objavi . . . :?: :)
H E B E H "Хајд' у коло селе, 'амо руке беле. Тијо скочи и подскочи, душо медена. Нека зачуде се, земља нек' се тресе.Кад заигра коло Невена."
Poslednja izmena: 19 sep 2013 19:25 od SZPDNEVEN. Razlog: propust u tekstu

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 19 sep 2013 19:37 #1097

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Ja mislim da je Zoran Knezev najbolji covek za to

www.facebook.com/portretns?fref=ts

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 19 sep 2013 22:19 #1098

• sasar
  • sasar's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 136
  • Primljenih Zahvalnica: 525
SZPDNEVEN napisao/la:
Na sredini slike iznad kapije piše Prestolonaslednikov trg 14, koliko sam mogao da izguglam taj trg je u Beogradu pod sadašnjim nazivom Terazije

Poslednja izmena: 19 sep 2013 22:29 od sasar.
Zahvalnici: Duja, TurboMaximus, SZPDNEVEN

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 19 sep 2013 22:42 #1099

• SZPDNEVEN
  • SZPDNEVEN's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • СЗПД "НЕВЕН". . .
Na ovu smo zgradu mislili, ali kanda nije to toooo

Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 19 sep 2013 22:56 #1100

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
Da li je to mozda bilo na mestu danasnjeg SNP, odnosno, neka od zgrada srusenih kad se pravio Pozorinsni trg?

Ako zgrada jos uvek postoji, dobar trag je fasada, odnosno, reljef fasade na 1 spratu. Naravno, i to se moglo promeniti bezbroj puta u proteklih 70 godina ali ko zna, mozda nije
Slobodni Zidar
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru