gljeb1947 napisao/la:
Priča o Novosadskim sendvičima (stavio sam namerno veliko N) iz mog ugla nije vezana za poslastičarnicu-restoran ZAGREB.
Naime, imao sam najviše 7-8 godina, što sećanja datira u 1954-1955. godinu pa do 1969. kada sam otišao iz Novog Sada, i vezana su za robnu kuću PROGRES, mada ih je bilo i kasnije u mlečnim restoranima HLEB.
Naime u ondašnjoj robnoj kući PROGRES u Tanurdžićevoj palati, na odelenju kolonijala su se prodavali sendviči o kojima se govori, a pravljeni su u podrumu i liftom transportovani u prizemlje iza tezge i vitrine. Najpopularniji su bili sendviči sa sardinom, ali ako ste ih hteli morali ste biti prisutni u pet minuta nakon stizanja iz podruma velikih tacni(veličine prema mojoj proceni 70x50cm) sa sendvičima . Osim sa sardinom bili su sendviči sa ruskom salatom koji nisu imali podlogu-namaz već samo kolut salame na kome je bio "cvetić" od majoneza i kup od ruske salate. Takođe su postojali sendviči sa salamom, zatim sa komadom trapista u obliku trougla, sa rendanim jajetom i kolutom krastavca i jajetom u obliku koluta. Osnova je bio koso sečeni beli hleb ili kako su ga stariji nazivali ŽUR VEKNA.
Kasnije, sendviči se sele u HLEB pored bioskopa ZVEZDA i pored bioskopa NARODNI. Takodje su pravljeni i u Futoškoj ulici preko puta Gimnazije "Moše Pijade" odn Ekonomske škole, gde je bio proizvodni pogon HLEBA.
Što se ZAGREBA tiče tu sam pre svega zapamtio najbolje ŠAM-ROLNE na svetu.
Eto od mene toliko sa ogromnim žaljenjem što sendviča više nema... a bili su jedinstveni i samo novosadski!
Da dopunim, bio je i malecki HLEBOV mlecni restoran u Futoskoj ulici, mslo od nekadasnjeg izlaza bioskopa Jadran prema Sinagogi, pored nekadasnje studentske menze. Menza je sada Galerija podova, a bivsi mlecni restoran je knjizara Trefolino...
www.google.com/maps/@45.2536913,19.84131...A!2e0!7i13312!8i6656
Hlebovi mlecni restorani nisu bili poznati samo po sendvicima nego i po izvanrednom, da ne kazem nenadjebivom bureku!
Sto se ''Zagreba'' tice, ja ga pamtim po Dobos torti i po 4 (?) vrste minjona - kockasti braon sa cokoladom, kockasti roza sa puncom i minjon od cokolade slican Obeliksovom stecku i romboidni braon sa , mislim, rumom - svi u onim malim rebrastim papirnim cancicima....