Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 01 feb 2012 10:33 #441

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Na mreži
  • Investitor
  • Poruka: 2667
  • Primljenih Zahvalnica: 3069
Mlada Loza! Upiš.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 02 feb 2012 15:25 #442

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 5687
  • Primljenih Zahvalnica: 8894
Представљена књига "Нови Сад архивски записи"

Књига "Нови Сад архивски записи", којом је аутор Војислава Пушкара испричао причу о Новом Саду и његовим обележјима, представљена је данас у просторијама Издавачког предузећа "Прометеј".

Директор Архива Новог Сада Богољуб Савић је рекао да је Пушкар овим врсним делом наставио причу о Новом Саду која је започета његовом претходном књигом "Приче варошких улица".

У књизи су обрађени подаци о власницима новосадских кућа, кафана, партизанским базама из другог светског рата у Новом Саду, шумама, пловилима, житу, грчкој школи ...

"Читаоци из ове књиге могу сазнати да се прва кафана у Новом Саду, о којој постоје писани трагови, звала "Код три зеца" и да је отворена 1751. године" рекао је Савић, додајући да је у поглављу о кафанама обрађено 15 старих новосадских биртија, које су биле јако значајне за историју Новог Сада. Тако је у једној од њих ("Камила") почетком 19. века Нови Сад добио надимак Српска Атина.

Историчар и кустос у Музеју Новог Сада Синиша Јокић је казао да је у овој књизи објављен велики број података који су први пут објављењи у јавности.

Он је истакао да управо због тог ексклузивитета ова књига има посебну вредност.

Аутор књиге, Пушкар је професор историје и архивиста. Рођен је на Палама 1940. године.

Објавио је велики број научних радова и књига. Најважнија дела су му: "Јавни споменици - културна и историјска обележја у новосадској општини", "Боравишта гладних грађана Новог Сада", "Гробља у Новом саду", "Улице Новог Сада", "Убоги дом у Новом Саду", "Приче варошких улица".
www.rtv.rs/sr_ci/vojvodina/novi-sad/pred...i-zapisi_298191.html

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 02 feb 2012 17:20 #443

• sergio-m
  • sergio-m's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1241
  • Primljenih Zahvalnica: 1666
jbt kako je lepa jevrejska sa duplim drvoredom totalno druga prica....

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 02 feb 2012 17:41 #444

• sergio-m
  • sergio-m's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
malo poredjenje..jest da sam naso fotku iz vremena gradnje al bar je moja :)))

Zahvalnici: Dukelander, Cookie, Buck, Nixivoje, limanac, Otis Driftwood, Pinki

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 03 feb 2012 10:42 #445

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
  • Poruka: 862
  • Primljenih Zahvalnica: 330
Slobodni Zidar
Zahvalnici: Nicisy1, Cookie, Buck, Nixivoje, peps, limanac, Pripadnik, Pinki, TurboMaximus

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 04 feb 2012 23:40 #446

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4951
  • Primljenih Zahvalnica: 8344
Zanimljiva šetnja kroz novosadsku secesiju. Lepo urađeno, i mislim da ću već za koji dan proći ovu rutu.
Ima li neko fotku srušene zgrade u Pašićevoj ulici?
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
Zahvalnici: Cookie, Buck, Nixivoje, limanac, Otis Driftwood, mrnjavi, TurboMaximus

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 feb 2012 16:22 #447

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Prva zamisao je bila da Banovina bude crvena

Autor: Ž. Bogosavljević 06.02.2012. - 00:02 Komentara (0)

Velelepno zdanje Banovskog kompleksa na Bulevaru Mihajla Pupina i danas, posle 70 godina, pleni poglede svih koji dođu u Novi Sad. Malo je poznato da je tu pre 100 godina bila močvara u koju se nije smelo zalaziti nenaoružan. Sve se to promenilo posle Prvog svetskog rata, kada je Novi Sad počeo da se širi ka Dunavu, a tadašnja Dunavska banovina morala da dobije svoj centar.

Ovaj tekst o Banovini prvi je u serijalu tekstova „24 sata" o Novom Sadu nekad i sad. Svakog ponedeljka moći ćete o svom gradu da saznate nešto što možda niste znali, a i uživaćete u starim fotografijama.

Kako su zabeleži ondašnji horničari, početkom XX veka prostor sadašnjeg Malog Limana kojim gospodari Banovski kompleks je bio močvarno tlo, koje se nije koristilo jer austrougarske vlasti nisu dozvoljavale da se Novi Sad širi prema mostobranu i obali.

Međutim, već tada grad pravi prvi urbanistički plan, koji predviđa zidanje niza važnih objekata na novoj saobraćajnici koja bi se nadovezala na most iz podnožja Tvrđave. Rat je obustavio bilo kakve radove, a nova vlast u gradu, sada u okviru Kraljevini SHS, odlučila je da počne sa zidanjem Bulevara, kasnije nazvanim Bulevar kraljice Marije (danas Bulevar Mihajla Pupina).

Godinu za godinom tu će se nasipati milioni kubika zemlje i jedan za drugim, nicali su Dom zdravlja, zgrada Crvenog krsta, Osiguravajući zavod „Koracija”, Radnička komora. Konačno, u drugoj polovini tridesetih godina sagrađen je i Banovski kompleks po projektu arhitekte Dragiše Brašovana koji je zgradu projektovao da liči na - brod!

Gradnja je počela 1. avgusta 1936. godine, a trajala je do 25. septembra 1939. godine. I pored teške finansijske krize koja je drmala ondašnju kraljevinu, nije se štedelo za gradnju, pa je angažovano na hiljade radnika. Dunavska banovina je izdvojila dodatna sredstva kako bi se platili skupi zanatski radovi na fasadi ili unutrašnjosti. Između ostalog, ugrađen je mermer u podove, stepeništa i zidove. Malo je poznato i da je tadašnja banska uprava odlučila da promeni prvobitnu ideju Dragiše Brašovana po kojoj je zgrada trebalo da bude obložena crvenom presovanom opekom.

Društveni život se preselio kod Banovine

KORZO - Banovina je, zajedno sa Skupštinom, odmah po završetku postala znamenje grada, a toranj od 42 metra do šezdesetih godina biće najviši gradski toranj. Gradnja ovog velelepnog kompleksa nije samo zauvek promenila sliku Novog Sada, nego i društveni život. Tako je i korzo premešten s druge strane ulice u odnosu na Banovinu, i tamo je ostao sve do pre nekoliko decenija.

Šaljite nam stare fotografije
ARHIVA - U seriji priča o Novom Sadu nekada i sad dragocene su nam arhivske fotografije. Pozivamo vas da se uključite u seriju i pošaljete nam fotografije na mejl Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli..

www.24sata.rs/novi-sad/vesti/vest/prva-z...-crvena/28009.phtml#
Poslednja izmena: 06 feb 2012 16:24 od limanac.
Zahvalnici: Buck, Pinki, TurboMaximus

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 feb 2012 16:28 #448

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Interesantno. :ohmy:

Banovina mi je toliko prelepa, da je ni ne mogu zamisliti drugačiju.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 feb 2012 18:45 #449

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Mogli bi da naprave ono sto fali po projektu. Horoskopski sat na primer
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 feb 2012 20:34 #450

• Pripadnik
  • Pripadnik's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1172
  • Primljenih Zahvalnica: 716
Što su meni dobre ove fotomontaže staro/novo

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 07 feb 2012 23:50 #451

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
Slobodni Zidar
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, Cookie, Buck, Pripadnik, Otis Driftwood, Pinki

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 feb 2012 12:14 #452

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Cetvorocifreni registracioni brojevi :)
Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 feb 2012 12:50 #453

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
Koliko sam uspeo da zakljucim, cetvorocifrene tablice su bile aktuelne negde do kraja 60tih, kad pocinju petocifrene a sestocifrene dolaze negde sredinom 70tih. Imao sam Bubu '76 godiste koja je imala prve tablice sa brojem NS*113 996.

Ovaj auto ( Opel Rekord P1 ) je pravljen od 1957 do 1960 godine a verujem da je slika iz ranih 60tih.

Ne znam ko je na slici, niti cija je, nasao sam je na fb.
Slobodni Zidar

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 feb 2012 13:10 #454

• tonyk
  • tonyk's Avatar
  • Van mreže
  • Moderator
  • Poruka: 1016
  • Primljenih Zahvalnica: 894
četvorocifrene su bile aktuelne do nove godine, koliko znam.

a sad budže imaju nove mogućnosti

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 13 feb 2012 10:34 #455

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Zaštitni znak Ulice Lasla Gala bila je kafana „Piroš Čizma”

Mnoge novosadske ulice su tokom godina promenile svoj izgled, ali malo njih se iz glavne saobraćajnice pretvorilo u slepo crevo, gde čak ni čistači snega ne zalaze. Ulica Lasla Gala je doživela tu sudbinu, pri čemu je pre nekoliko godina izgubila i zaštitni znak, čuveni restoran mađarske nacionalne kuhinje „Piroš Čizma”.

Kako je grad kroz vekove rastao, Ulica Lasla Gala je postala deo velike ulice koja se prostirala od sadašnjeg Trga slobode, Kralja Aleksandra i Železničke, sve do sadašnje limanske pošte.

Pre oko 150 godina, gradnjom stare Železničke stanice (sadašnja limanska pošta i pijaca), ova ulica je dobila ime Železnička, i postala je jedna od glavnih u gradu. Celom dužinom po njoj su nikle radnje, zanatske prodavnice, kao i niz ugostiteljskih objekata, među kojima i hotel „Odeon” sa velikim restoranom „Piroš Čizma”.

Specifičnost ulice bili su i polutajni bordeli, a tada je ova ulica bila među retkim sa kaldrmom, a do pre dve, tri godine raskrsnica Lasla Gala, Gogoljeve i Vere Pavlović, kojom su od prvog dana prolazili tramvaji, bila je popločana žutim klinkerom.

Države su se menjale, ali je Ulica Lasla Gala uvek bila prometna, a „Piroš Čizma” je postala nadaleko čuvena. Novosadska glumica Mira Banjac seća se kada je pre više decenija svraćala u ovaj restoran.

- Bio je to restoran u kome se služila ne samo mađarska nego i dobra slovačka hrana. Volela sam posebno mađarske palačinke, a uvek je na programu bila lagana muzika. Mnogi su, ne samo iz Novog Sada, nego i drugih delova stare Jugoslavije svraćali u ovaj restoran. Šteta je što smo izgubili dosta starih dobrih restorana i kafana - priseća se Mira Banjac.

Višespratnice zauvek promenile izgled ulice
KALDRMA - Ono što će Ulicu Lasla Gala pretvoriti u saobraćajno slepo crevo usledilo je polovinom šezdesetih godina probijanjem Bulevara oslobođenja, koji je tadašnju Železničku ulicu podelio na dva dela, a potom i gradnja nove Železničke stanice. Uz to, proteklih desetak godina nicanjem višespratnica ova ulica je promenila izgled, kao i cela Grbavica.

www.24sata.rs/novi-sad/vesti/vest/zastit...os-cizma/28893.phtml
Zahvalnici: Buck, Pinki

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 13 feb 2012 10:50 #456

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Piroš Čizma i dalje radi?

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 13 feb 2012 10:57 #457

• limanac
  • limanac's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
Koliko ja znam, ne.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 13 feb 2012 11:23 #458

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
Zatvorena je jako dugo, mozda cak i vise od 10 godina.

Inace, sam restoran je bio solidan, da ne kazem prosecan ali je trans balkansku slavu zasluzio sa ekipom koja se skupljala tu i sa cuvenim bordelom koji je bio na spratu iznad. Ta javna kuca je radila punom parom pre, za vreme i posle rata, samo, kako sam cuo, posle rata su tu bile sobe za iznajmljivanje pa su devojke dovodile klijente, za razliku od predratnog perioda kada su musterije dolazile i birale.

Svojevremeno sam imao ture po grbavickim bircuzima pa sam to tamo i cuo od starosedeoca iz tog kraja. Tako sam i cuo za jednog poznatog novosadskog umetnika koji je rodjen na prvom spratu, iznad Piros Cizme... ;)
Slobodni Zidar

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 13 feb 2012 12:05 #459

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
Slobodni Zidar
Zahvalnici: mukyz, Nicisy1, Dukelander, Buck, Nixivoje, sandman, Pinki, TurboMaximus

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 14 feb 2012 18:39 #460

• sergio-m
  • sergio-m's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
ajmo deco da vas vidim gde je ovo!? godine su 60 proslog veka ....inace su na slici moja baba keva neka prijateljica njihova i moja tetka...
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru