Povodom ponovnog ocrnjavanja Porte u Dnevnikovom
tekstu
Стижу казне за мокрење на улици
Некултура и мањак јавних тоалета многе Новосађане приморавају да врше малу нужну на улици, мада се то сматра прљањем јавне површине. Због тога је комунална полиција летос, посебно за време „Егзита” имала пуне руке посла.
- С обзром на то да ова област спада под прљање јавне површине, где је сем мокрења по улици, укључено и бацање пикаваца, смећа и папира, не знам тачан број написаних казни само за уринирање. Ипак, за време „Егзита” написано је око десетак пријава због мокрења у Подграђу, дуж Кеја и у близини кампа - истиче за наш лист шеф комуналне полиције Небојша Радованац.
Осим тога, чувари у зеленом кажњавали су и суграђане који су ухваћени да уринирају у Католичкој порти. Овде је написано око двадесетак пријава.
- Католичка порта је по том питању најкритичнија, ту се лети и зими скупља велики број младих који пију, па самим тим врше и малу нужбу где стигну, па чак њихова некултура досеже тако далеко да уринирају и по Катедрали - наводи Радованац.
Мандатна казна за уринирање на улици износи пет хиљада динара. Уколико полицијска патрола МУП-а ухвати неког да мокри на улици казне су много веће. Како су појаснили у полицији, уринирање на улици спада у непристојно, дрско и безобразно понашање, а предвиђена казна је до 20.000 динара, или 30 дана затвора. Ово понашање кажњиво је по члану 12. Закона о јавном реду и миру, по којем се кажњавају и просјачење и скитња. Ипак, занемарљив је број суграђана којје је полиција казнила за уринирање на улици.
Иначе, у центру Новог Сада, који туристи најчешће посећују, постоји само један јавни тоалет, један је смештен у Дунавски парк, као и још по један на Београдском кеју и Петроварадинској тврђави..
Приликом прошлогодишњег отварања јавног тоалета у центру, некадашњи директор Завода за изградњу града Борислав Новаковић је истакао да је Новом Саду реално потребно још најмање 15 јавних тоалета, али да град нема пара за то. Било је и најава да ће град ускоро добити још пет тоалета и то на Булевару ослобођења, у центру и на Петроварадинској тврђави, али је све остало само на лепо замишљеној причи.
ponavljam svoj post na ovu temu:
limanac napisao/la:
Naravno da babe preteruju i novinari prave senzaciu. Sve na Porti bi se resilo sa dva toi-toia uz Plebaniju (znam vec sam dosadan) i idiotski je ne uraditi tako malu stvari, i umesto toga ici stavljati kamere, patrole, kapije, i oduzimati gradu taj dragoceni prostor... Cak bi mogao da se napravi i konkurs za javnu pisaonu, ili preuzeti vec resenja iz sveta. Evo kako je to izgledalo npr. u Pragu jos pre 5 godina:
Skroz kulturno, ako oni mogu u centar da ga stave, sto bismo mi bili gadljivi, radi na novcice i jos reklamira pivo
Na ovome bi valjalo raditi.