uploading pictures
Novi Sad će utrošiti milijardu dinara za opremanje industrijske zone, i još blizu tri milijarde za izgradnju fabričkih hala za američku kompaniju “Lir”, koja se bavi proizvodnjom auto delova.
U medijima je objavljeno da je potpisan memorandum o razumevanju, međutim, zbog tajnovitosti koja prati pregovore sa tim investitorom, sve podseća na novosadsku verziju Beograda na vodi.
“Lir” dolazi i zaposliće dve do tri hiljade ljudi - Ovakva obećanja su sve što je poznato o investiciji u koju će Novi Sad utrošiti petinu ukupnog gradskog budžeta. Budući da nam na zahtev za uvid u detalje dokumenta ni nakon tri dana nije stigao odgovor, pitali smo prvog čoveka grada šta se zapravo dogovara.
“Memorandum o razumevanju nije u ovom trenutku dostupan javnosti na insistiranje investitora. Suštinski, on sadrži zainteresovanost kompanije “Lir” da investira, odnosno otvori fabriku u Novom Sadu, gde bi zaposlili minimun 2000 ljudi. To je najkraće što mogu da kažem”, kaže gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević.
Da li je razlog što memorandum nije dostupan javnosti to što – uopšte ne postoji?
“Još nije potpisan konačan dokument, mi smo još uvek u fazi usaglašavanja”, kaže ministar privrede Željko Sertić a komentarišući izjavu Vučevića da je zajedno sa njim potpisao memorandum od odgovara: “Ne znam za takav sled događaja, u smislu da je potpisan memorandum. Mi imamo potpisana neka preddokumenta, ali ne u klasičnom vidu memoranduma. A vi znate da memorandum sam po svojoj pravnoj suštini nije obavezujući dokument dok god ne potpišemo zvanični ugovor”.
Samo nekoliko minuta nakon izjave ministra, iz njegovog kabineta stiglo nam je pojašnjenje u kom se navodi da je dokument poslat na potpisivanje u Ameriku, a da je paraf stavio samo gradonačelnik Novog Sada.
Dok nadležni barataju neobavezujućim dokumentima, Novi Sad se jedini zvanično obavezuje – da troši novac poreskih obveznika. Medijskim stručnjacima skrivanje ovih podataka od javnosti budi osećaj već viđenog. “To može da ukaže na dve stvari. Prva, da je u pitanju ozbiljna zloupotreba i korupcija, ili da je u pitanju to da se čitava investicija ili priča o investiciji koristi za političku propagandu kao što je bio slučaj, recimo, sa Beogradom na vodi”, naglašava Nedim Sejdinoć iz Nezavisnog društva novinara Vojvodine.
A budući da u gradskom budžetu nema dovoljno sredstava, počela je i rasprodaja porodične srebrnine, poput vredne parcele koja se nalazi iza stadiona Vojvodine, a da bi se napravilo mesta za izgradnju "Lirove" fabrike, Novi Sad je zvanično odustao od brojnih kapitalnih projekata, kao što je izgradnja mosta na Ribarskom ostrvu.
N1
laže Vučević Sertić demantuje potpis. U stvari Vučević je reko da je on potpisao neobavezujući memorandum.