Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Privreda Novog Sada

Re:Privreda Novog Sada 13 okt 2016 07:32 #341

• grossi
  • grossi's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 67
  • Primljenih Zahvalnica: 45
U fabrici gde radi za minimalnu zaradu neće biti radnika sa limana 1 ili iz radničke ulice kojima su komunalije i mesečni troškovi 20 hiljada nego ljudi iz prigradskih naselja koji ne plaćaju komunalije, imaju baštu i živinu. U takvom domaćinstvu sa dva minimalca ne ostane za kikiriki nego se ima za život.

Sent from my SM-N900V using Tapatalk
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Privreda Novog Sada 13 okt 2016 09:54 #342

• kasko
  • kasko's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 4924
  • Primljenih Zahvalnica: 9934
Garancije da ce ostati 10 godina nema. Ni jedan biznis sa tolikom kolicinom novca se ne pokrece ako se isplacuje tek za 10 godina. Pa Ranko ti barem znas da se zgrade isplacuju posle godinu ipo izgradnje sa bar 30% profitom.

Ok, postoje i aspekti zarade ljudi koji nemaju posao - ali to nije tvoja racunica ako otvaras firmu. Tvoja racunica je - kada sam u profitu. No, da zanemarimo to i kazemo da je uloga drzave u ovom slucaju da ljudima obezbedi posao. Sa koliko milijardi ce izvisiti drzava/grad/pokrajina (to je novac svih nas koji placamo porez) ako se oni pokupie za 4 godine i odu? Zasto se gradi hala uz vec ogromne beneficije koje Lear dobija - ne zaboravite subvencije koje prakticno 2 godine pokrivaju troskove isplate zarada, sto je jos jedan izdatak iz nasih dzepova (dolazimo do 12 godina sto se isplativosti tice po gornjoj racunici). Hala je napravljena po meri Lear-a a pogledajte koliko ih je praznih u industrijskoj zoni, a to je i ogledalo onoga sta ce se desiti kada i ako se jednog dana pokupe i odu.
Takodje ce na nekin nacin Lear placati PDV, penziono i socijalno za radnike nakon druge godine - ali ovo i dalje nije argument da se grad mesa u privredu i gradi halu.
Moj stav je - beneficije radi privlacenja investicija uz obaveznu klauzulu da se garantuje ostanak od bar 5 godina DA, ali izgradnja hala NE nikako. To nije posao drzave i pritom, kao sto znamo, se opere neverovatna kolicina para i izvadi iz budzeta na konto precenjene vrednosti radova, dodatnih radova i sl.

Prodat je plac kod Spensa za novi soping mol da bi se pokrili izdaci za ovaj posao.
Poslednja izmena: 13 okt 2016 09:56 od kasko.
Zahvalnici: Light

Privreda Novog Sada 13 okt 2016 11:38 #343

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2667
  • Primljenih Zahvalnica: 3069
Taj novac je grad mogao da ponudi u obliku startap kredita i aktivira masu nezaposlenih. I gospodar je govorio o neophodnsti promene mentaliteta. Ali mislim da sere. Voli on podanike.
Prigradski nemaju komunalije, imaju kokoške i bašticu. Oni mogu sami da se prehrane.
Poslednja izmena: 13 okt 2016 11:45 od TurboMaximus.
Zahvalnici: Dunavski, Blavak, Bogdus

Privreda Novog Sada 13 okt 2016 13:38 #344

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5910
  • Primljenih Zahvalnica: 9043
ajde ako oćete da filozofiramo, mada ovde nije mesto.
Ja lično kao što se zna se slažem sa stavovima gosn Radulovića da je to subvencionisanje ogroman izvor korupcije. Tu je šampion Dinkić a bome nisu imuni ni drugi. Jer ko odlučuje o subvenionisanju? Pre Dinkić sad zna se ko. Radule zastupa nešto slično što je napisao Turbo. To je po meni mnogo bolje. Dati hiljadama preduzetnika po 10 hiljada startap kredita ili subvencija po konkursima i da vidiš kako bi se povećala privreda Grada. Uz normalno neke garancije za uspeh posla (Znamo da je Pajta davao milione firmi koja ni ne počne biznis ili počne pa posle godinu dana puj pike ne važi). I to je Radule lepo objasnio. Znači svi su i pre davali neke subvencije pa i sada.

Ali to ne znači da je ovo bacanje para. Smanjuje se nezaposlenost a samim tim se povećava cena radne snage. Rešava se socijalni status hiljada ljudi. Plaćaju se doprinosi porezi. Te plate se troše ovde. Porodice žive. Puni se budžet. To nije mala stvar. Uostalom sve zemlje to rade. I HU je dovodila brdo takvih firmi upravo subvencijama. I Slovačka i HR i svi okolo.
E što je kod nas to najviše netransparentno i da ne kažem šta to tako izgleda mora biti na ovim prostorima. To je naš mentalitet. A bome i narod to voli.
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Poslednja izmena: 13 okt 2016 13:39 od ranko su ns.

Privreda Novog Sada 13 okt 2016 15:17 #345

• kasko
  • kasko's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Argumentovani razgovor nije filozofiranje. Postavlja se dalje pitanje koliko namerava jedna takva firma da posluje u Srbiji ako nema nameru da investira u proizvodni pogon, vec svoje masine seli iz hale u halu, zemlje u zemlju kako joj se to u tom trenutku isplati.

Svako od nas je platio tu halu! Zato cemo imati treci trzni centar izmedju dva postojeca na najcenjenioj lokaciji u gradu - sto ce zauvek izmeniti formu grada i saobracaj. Necemo imati: novu skolu, obdaniste, sredjene ulice, kanalizaciju tamo gde je nema, igralista, trotoare nastresnice na autobuskim stajalistima, pa da idemo do velikih planova tipa mosta preko kanala, spica kanala, Ribarca, Mosta u produzetku BE itd itd. a to je moglo da se uradi novcem koji je dat za halu ... ili da se ne da i da nemamo jos jednon megalomanski objekat na Bulevaru Oslobodjenja / Cara Lazara. Ne bih da zamisljam na sta ce saobracaj liciti kada se taj plan ostvari.
Poslednja izmena: 13 okt 2016 15:19 od kasko.

Privreda Novog Sada 13 okt 2016 15:33 #346

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2667
  • Primljenih Zahvalnica: 3069
Da, nešto će se vratiti u budžet. A ko garantuje da ovde neće prikazivati nultu dobit, radeći preko svoje firme u zemlji koja ima manji porez na dobit ili patriotski, u postojbini, ostvarujući poreske olakšice donacijama azilu za poludele Prve dame? Takva industrija se lako seli. Čim iskrsne veća budala.

Loš posao.
Zahvalnici: Dunavski, Blavak

Privreda Novog Sada 13 okt 2016 15:43 #347

• mrnjavi
  • mrnjavi's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Vozači da se ostave na miru!
  • Poruka: 3435
  • Primljenih Zahvalnica: 9193
Svi ste u pravu, jbga!
"Stari svijet umire, novi se bori da se rodi. Ovo je vrijeme monstruma."
Antonio Gramši

Privreda Novog Sada 13 okt 2016 15:51 #348

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
kasko napisao/la:
do velikih planova tipa mosta preko kanala, spica kanala, Ribarca, Mosta u produzetku BE itd itd. a to je moglo da se uradi novcem koji je dat za halu ... ili da se ne da i da nemamo jos jednon megalomanski objekat na Bulevaru Oslobodjenja / Cara Lazara. Ne bih da zamisljam na sta ce saobracaj liciti kada se taj plan ostvari.

Ja da sam vlast a na vašu sreću nisam ja ne bi te mega projekte radio. sve što može bi dao za razvoj privrede Grada. Ulagao bi u ind zone, startap kredite, biznis inkubatore u subvencionisanje i druga pomoć malim preduzetnicima i firmama i tako redom. Jedno dva mandata, a onda kad se počne brže puniti kasa onda može most ispod Đave, most preko Ribarca do Kamenice most preko kanala kod luke, itd itd

Privreda Novog Sada 13 okt 2016 16:09 #349

• autoputevi kao hobi
  • autoputevi kao hobi's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 49
  • Primljenih Zahvalnica: 81
Svidja mi se tvoje razmisljanje Ranko,ali treba uzeti u obzir da se pojedini novosadski bulevari raspadaju.
Takodje bi dao veliki novac za sredjivanje Petrovaradina,kao sto rade u Beogradu u Kosancicevom vencu i za poplocavanje Trga Slobode i tog dela centra grada.
Tako i pored industrije razvijem i turizam koji je dosta jak u Novom Sadu i ta roba koja se bude proizvodila u Novom Sadu bude kupljenja ne samo od vas stanovnika Novog Sada vec i od strane turista.
Nadam se da kapiras na sta mislim.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Poslednja izmena: 13 okt 2016 16:11 od autoputevi kao hobi.

Re:Privreda Novog Sada 13 okt 2016 16:13 #350

• grossi
  • grossi's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 67
  • Primljenih Zahvalnica: 45
Trenutno da bi se privukle investicija tj investitori više nisu zanimljive greenfield investicije čak ni brownfield nego bukvalno gotove nove hale sa celokupnom infrastrukturom . Naravno da kinezi prednjače u tome pa uz gotove hale nude i ljudstvo raznih obrazovanih profila.
Znači za sada mi smo negde u sredini sa ponudom.

Privreda Novog Sada 13 okt 2016 16:22 #351

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
čobi zato sam napisao da ne bih ulagao u mega projekte a infrastruktura se mora održavati. Evo sad se menjaju toplovodne cevi po celom gradu. Verujem da je to opravdano i da nije samo pranje para. Mada se kod nas već godinama mora računati i na to 'pranje para' ili ugrađivanje. Samo je pitanje mere. Znači opravka bulevara i slično je stalni posao. A i to se radi. Nekoliko raskrsnica na glavnim bulevarima je ove godine popravljano i čini mi se dobro urađeno
Zahvalnici: Cookie, autoputevi kao hobi

Re:Privreda Novog Sada 13 okt 2016 16:31 #352

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
grossi napisao/la:
U fabrici gde radi za minimalnu zaradu neće biti radnika sa limana 1 ili iz radničke ulice kojima su komunalije i mesečni troškovi 20 hiljada nego ljudi iz prigradskih naselja koji ne plaćaju komunalije, imaju baštu i živinu. U takvom domaćinstvu sa dva minimalca ne ostane za kikiriki nego se ima za život.

Jesi siguran? Mnogo je jeftinije živeti u stanu nego u kući
Zahvalnici: Ljube

Re:Privreda Novog Sada 13 okt 2016 16:32 #353

• autoputevi kao hobi
  • autoputevi kao hobi's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 49
  • Primljenih Zahvalnica: 81
I cisto da napomenem.
Pre izbora u Vladicinom Hanu je otvorena turska fabrika Teklas.
Po ugovoru oni su dobili subvencije za zaposljavanje 400 ljudi u naredne 3-4 godine.
Trenutno tu radi oko 300 ljudi i grupa radnika koje je prva pocela ima pocetnu platu od 41.000 dinara.
Sad se sredjuje druga hala bivse fabrike Sloga,tj.radovi su pri kraju i plus je investitor kupio oko 2.5 hektara zemljista.
Trgovina je odjednom u gradu naglo zivnula.
Recimo moj ujak u njegovoj radnji za kompjutere ima veci promet robe za oko 40% i on nije jedini preduzetnik cije je poslovanje poboljsano.
Sada opstina dosta para ulaze u sredjivanje trotoara,parkova,ulica i parkinga i grad izgleda mnogo sredjenije.
Znaci poenta moje price je da subvencionisanje firmi u ovom slucaju strane ipak i nije toliko lose.

Sent from my iPhone using Tapatalk
Zahvalnici: ranko su ns

Re:RE: Privreda Novog Sada 13 okt 2016 16:55 #354

• Bogdus
  • Bogdus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 3196
  • Primljenih Zahvalnica: 11275
ranko su ns napisao/la:
čobi zato sam napisao da ne bih ulagao u mega projekte a infrastruktura se mora održavati. Evo sad se menjaju toplovodne cevi po celom gradu. Verujem da je to opravdano i da nije samo pranje para. Mada se kod nas već godinama mora računati i na to 'pranje para' ili ugrađivanje. Samo je pitanje mere. Znači opravka bulevara i slično je stalni posao. A i to se radi. Nekoliko raskrsnica na glavnim bulevarima je ove godine popravljano i čini mi se dobro urađeno
Nije dobro napravljeno. Kod Lutrije se već prave kolotrazi.

O raskrsnicama popravljanim 2014. I da ne pričam. Ne može se zameniti 5 cm asfalta i očekivati da traje. Plus i dalje ne koriste kvalitetan asfalt koji može da izdrži veliko opterećenje.

Sent from my SM-G930F using Tapatalk
Poslednja izmena: 13 okt 2016 17:04 od Bogdus.
Zahvalnici: Blavak, Mikins

Re:Privreda Novog Sada 13 okt 2016 19:23 #355

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
dobar ti taj s7

poslato sa mašine u dokolici
Zahvalnici: Bogdus

Re:Privreda Novog Sada 14 okt 2016 08:53 #356

• kasko
  • kasko's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Cookie napisao/la:
grossi napisao/la:

Jesi siguran? Mnogo je jeftinije živeti u stanu nego u kući

Rezije kuca su 50% jeftinija od stana. Takav je slucaj kod mene.

Re:Privreda Novog Sada 14 okt 2016 09:32 #357

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Ne znam.... U stanu mi mesečni računi nikada ne pređu cifru od oko 12-13.000 din, a roditelji u kući u Futogu samo gas plaćaju oko 30.000 tokom grejne sezone.

Re:Privreda Novog Sada 14 okt 2016 09:50 #358

• Blavak
  • Blavak's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 8559
  • Primljenih Zahvalnica: 36802
Cookie napisao/la:
Ne znam.... U stanu mi mesečni računi nikada ne pređu cifru od oko 12-13.000 din, a roditelji u kući u Futogu samo gas plaćaju oko 30.000 tokom grejne sezone.
Sad podeli troškove za gas sa grejnom površinom te to podeli na 12 meseci, onda pogledaj koliko mesečno plaćaš grejanje i za koju grejnu površinu. Naravno to u stanu plaćaš i u julu i avgustu kad oni u kući ne plaćaju, obzirom da nema potrebe da se greju. Pre mnogo fodina sam sa koleginicom (Petrovaradin, kuća) računao ovu varijantu i tada je grejanje na gas bilo skoro 50% jeftinije nego toplanino.
Ode ovo u off i to debelo.

Re:Privreda Novog Sada 14 okt 2016 11:26 #359

• kasko
  • kasko's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Ja placam 1500 informatiku u kuci. Zimi se grejemo na inverter klime, tri komada. Pokrivaju 75 kvadrata. U Decembru i Januaru racun za stuju dodje do 7000 dinara. Ostala 4 grejna meseca 3500-5000. 1500 je struja preko leta. Temperatura 21c. Gas je tu za ispomoc kad je najhladnije sa do 2000 din mesecno kao i za potrosnu vodu (800 dinara). Leti su mi troskovi 3500 din. Struja + Info + Gas.
Za klime je bitno je imati dobru izolaciju....

btw. Moj prijatelj u Futogu greje kucu sa zenom i dva klinca za 12000din mesecno.
Poslednja izmena: 14 okt 2016 11:29 od kasko.

Re:Privreda Novog Sada 17 okt 2016 14:59 #360

• Ljube
  • Ljube's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 264
  • Primljenih Zahvalnica: 794
Kad bi u svim tim kucama zimi bila tempteratura kao u stanovima, kako u stepenima celzijusa tako i u non-stop grejanju, cena grejanja po kvadratu morala bi biti skuplja u kucama.
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru