Steve McQueen napisao/la:
Ok, ja nisam upucen u planinarenje i istrcao sam sa procenom, tako da ko ti kazes da je odnos 20:1, ja mogu u to da poverujem
E sad, ovo boldovano mi je jako interesantno. Zasto motorsportovi nisu u rangu sa ostalim sportovima? Ok, mogu da shvatim da je to mozda zbog toga sto postoje samo 100 godina i nisu tradicija antickih olimpijada gde se furala iskljucivo atletika ali su masovniji, interesantniji, bitniji nego brdo drugih "regularnih" sportova. Osim toga promovisu sportske vrednosti, individualno usavrsavanje kao i timsko zalaganje...
Aj' prvo to boldovano da objasnim.
Ne bih ih zvao sportovima nego motosportovima. Eto, ne mislim da nisu u rangu, samo su babe i žabe.
Sportom u užem smislu smatram one aktivnosti u kojima se ulaže prevashodno ljudska lična energija, snaga, postojanost, istrajnost (stamina), kondicija i veština da bi se postigao rezultat. Tu spada sve od plivanja, preko fudbala, do badmintona.
Motosportovi kao reli, formula, moto-trke i slično su sasvim druge prirode.
Znam da vozaču formule skoči broj otkucaja srca na 150 ali snaga, brzina i ostalo su proizvod mašine. Samo veština je ono što čovek daje.
Znam da treba i snage da bi se upravljalo off-road motorom, ali ne znam koliko motoraša bi moglo da popne venac na biciklu, da otrči 15km ili da prepliva 2km.
Ako u sportove u širem smislu spadaju i motosportovi, onda u sportove spada još veliki broj raznih drugih stvari. Eto
Što se one procene tiče, ja gledam samo koliko najveći događaji iz pojedinih disciplina okupljaju ljudi. Najveći skup motoraša, gde većina njih vozi R-ove i čopere a ne offroad mašine, okupi oko 200-300 vozila.
Najveći skup off-road biciklista okupi toliko bicikala a svi voze off-road.
Najveći skup hajkera (ne bih ih nazvao baš planinarima) okupi 10-15 hiljada ljudi, a redovne grupe često okupljaju od 20 do 50-60 ljudi, na nedeljnoj bazi.
I naravno, na kraju, tu je i zapažanje sa terena. Ja sam na Fruškoj Gori, od Marta do kraja Oktobra 3 puta nedeljno po 2-3 sata, a zimi jednom u nedelju do dve. Pešaka stalno ima, sretnem ih po 10-30 u zavisnosti od ture. Biciklista sretnem 2-3 svaki put, a off-road motoraše jednom u 2 nedelje. Ovih drugih, drumaških motoraša ima uvek na Vencu 4-5 i oni su brojni.