Emanon napisao/la:
Postoji kapitalizam i srpska varijanta kapitalizma.
Srpska varijanta kapitalizma je kako mali Perica zamišlja kapitalizam tj. varijanta kapitalizma kakvog su malom Perici servirali razni tajkuni pod maskom "e ovako vam dragi moji izgleda kapitalizam, Tito je odavno umro, nema više radničkog samoupravljanja, hteli ste kapitalizam, evo vam ga onda kapitalizam".
I onda mali Perica zamišlja da je takav identični kapitalizam istovetan u celom svetu.
Zato malom Perici možeš da prodaš šta hoćeš a kada se mali Perica pobuni, samo mu odgoriš "to ti je kapitalizam mali Perice, svuda je on isti".
Hvala Bogu rođen sam u kapitalizmu, upoznao sam ga i to u Srbiji nije kapitalizam već je neka teška prevara koja se Srbima servira i prodaje pod brendom kapitalizma i samo služi da ti svaki put kada se zbog nečeg pobuniš jednostavno začepi usta. Jednostavno dobiješ odgovor da je to kapitalizam prijatelju moj, da je svuda identično pa se ti onda pomiriš sa sudbinom i prihvatiš takav usran život.
Srpsko uredjenje ekonomije jeste kapitalizam, kako bi ga drugacije okarakterisali? Svaka drzava se vodi drugacije, Zapad zivi na konto imperijalizma, i zato su uglavnom uspevali. Mi, koji nismo nikada bili kolonijalna ili imperijalna sila nemamo takvu podlogu i sve manjkavosti kapitalizma su odmah ogoljene. Neke drzave koje imaju jake socijalne programe (koje kapitalizam kao sistem ne predvidja) kao sto su skandinavske drzave imaju mnogo, mnogo manje probleme sa ovim. Naravno na sve ovo utice korupcija koje kod nas ima vise no u zapadnim zemljama, ali fundamentalno i Amerika ima problem sa kucanstvom kao i mi. Mladi nemaju novca da kupuju nekretnine. Sta je resenje? Dekomodifikacija stanovanja. Ali to nema trenutno ko da uradi u Srbiji, i ne samo u Srbiji, sire. Levica je previse slaba da ista uradi, a svest o ovome je na nuli.
No, odosmo mnogo u politiku, a ja o tome mogu u besvest, tako da ce ovo biti moj poslednji post na tu temu, da ne duzim dalje.