mel napisao/la:
za sledeću godinu se dosta spominje kriza u automotivu kada isteknu sadašnji ugovoreni poslovi između velikih automobilnih kompanija i njihovih dobavljača. Svašta može i tu da bude. Ne mislim da će biti propasti, ali stagnacije u toj grani ITja svakako. Ionako je taj segment automobilske industrije najmanje bitan, forsira se samo zato što je tehnologija motora već neko vreme u ćorsokaku, motori optimizovani, nema novih materijala, električna vozila sporo se probijaju.... tako da na automotiv projektima može najviše da se uštedi trenutno.
ostatak IT ja tu i tamo, ima svega po našim firmama. Negde su se te "zabrane zapošljavanja" ukinule, pa se polako otvaraju konkursi, ali tek kad pošto se iscrpi interno nezaposleno ljudstvo koga odjednom ima više.
Pišem sve ovo jer postoji mišljenje da su "ajtijevci" neracionalni investitori koji će kupiti sve po bilo kojoj ceni. Zapravo neće, jer sa platom koja jeste iznad proseka opet nisu ni blizu toga da će tek tako kupovati stan bez obavezivanja na period otplate kredita.
Kako lupas pa ostanes ziv/ziva... Tehnologije motora uopste nisu u corsokaku, trenutno se desavaju predivne stvari na polju usavrsavanja motora SUS (njih cete videti 2025-2026), a elektrovozila na zalost nece imati primat jos nekoliko decenija, stavise motori SUS ce se vrteti dok svi clanovi ovog foruma ne odu u penziju a i tada ce biti zastupljeni sa 80% instalisane snage u transportu ili kao hibridni pogon ili kao samostalni pogon na benzin, CNG, LNG ili TNG eventualno H2. Danas imate 1% elektrovozila i taj 1 procenat je prisilno uguran politickim igrama i subvencijama. Nenormalno mnogo para se gura u razvoj motora i cak i u doba Korone projekti nisu bili obustavljeni, ovo predstavlja jednu od najprofitabilnijih grana i itekako je vazna i pokrece mnoge druge grane privrede, do 2045 planira se da se proizvede 3 milijarde ovakvih motora, i malo toga moze da ih zaustavi. O optimizaciji motora ne bih na ovom forumu stvarno... Ali vidim da neki forumasi opet spominju pad cene stanova, ne znam koliko pratite inflatorni tok valute euro, ali ova valuta je od 2000. godine oslabila 40%, i nastavice da slabi u sledecim godinama. Vise manje sve poskupljuje to ce se desavati i sa stanovima cak i da nema povecanje potraznje, a u ovom gradu ce potraznja jos sigurno 1 deceniju da bude na ovom nivou ili da raste, tek onda moze da stagnira ili blago opada. Treba da se desi uzasno velika kriza da bi kvadrat u NS-u osetno pao, a to kada se desi imacemo mnogo vecih problema od cena stanova. Sve je poskupelo i sve ce poskupljivati, 2006. sam vozio alfu na TNG i sipao za nesto preko 30-35 din/l , a koliko je sada TNG? Isto se desava i sa hlebom, jogurtom i stanovima, to uopste ne treba da vas cudi. Bice pravo cudo ako ove cene budu ostale u sledecih 10 godina....