miki_NS napisao/la:
Izvini evo ja na Naselju, zgrada je stara sad 40 godina, pa nemam memljive podrume katakombe, ali da imamo podrum sa ostavama koji je na visini podignutog prizemlja u kome nema stanova već samo to servisne prostorije, podstanica, podrum…, imamo biciklanu, nemamo grejanje po utrošku, ali imamo protočnu toplu vodu, i to vrelu. Imamo dva lifta obični i teretni, koji se evo od kad sam ja u zgradi (2007), nikada nisu pokvarila oba istovremeno, ali jesu renovirane kabine, remontovani motori, zamenjene sajle, i rade 10 u glavu za ova hidraulična s…nja od liftova što ugrađuju u nove zgrade i više su u kvaru nego u pogonu, imamo svetlarnik i prirodno svetlo u hodnicima, zgrada se kreči jednom u dve godine, biljke u saksijama u prizemlju. Optika razvedena ko je hteo do stanova. Sad za vreme ove oluje, o da ljuljali smo se lepo, ali s obzirom na visinu, zgrada je i napravljena da bude blago elastična da izdrži udare vetra i podrhtavanja tla. Tako da ta priča stare memljive zgrade ne drži vodu.
Mama mi živi u jednoj od zgrada Ino Bačke - svaki cm je pretvoren u stan, nema biciklane, prirodno svetlo je valjda bilo predviđeno sa nečijih balkona, naravno nijedan prozor više nije slobodan, a i tako je malih dimenzija da jedva da bi pomoglo. Neki dan nestalo struje, panik lampe izdržale možda trideset sekundi, mrak kao u rogu. Baš me zanima da li 10 stanova po spratu sa tako dugačkim hodnicima zadovoljava evakuacione zahteve u slučaju požara. Imaju samo jedan lift a 10 stanova po spratu. To normalno?
Nema ni memljivig podruma, ali ni bilo kakve druge ostave, bicikli svuda po hodnicima, voda od gore je curila već dva tri puta, a kako je sve betončina voda se razliva po bužirima kroz koje su provučeni strujni kablovi, pa joj onda po pravilu izbije fazni osigurač u prizemlju, koji samo servisna služba elektrovojvodine može da vrati, ali ni to ne vredi dok ne prođe bar 12 sati da se zid prosuši. Cevi za vodu su tako dobro izolovane da joj je topla voda - topla, a hladna voda je - pa isto topla, za jednu čašu hladne vode se pusti 10 litara vode. Sobna vrata izgledaju lepo, ali su otprilike od debljeg kartona. Ali da priznam imaju merenje utroška grejanja.
I već sad mi deluje da će u narednih 5-10 godina tamo biti više stvari za remont nego u mojoj zgradi. Zgrada pored (isti investitor), već sada može da krene da menja skoro celu fasadu, sve fasadne ploče na nivou ulice su popucale), trotoar od behaton ploča je uz rub zgrade počeo da propada i to za 20+ cm, jer oluci podlivaju vodu uz zid zgrade, pa su potpuno isprali podlogu od peska u koju je postavljen behaton. Kako je unutra nisam ulazio, ali od jednog poznanika sam čuo da baš i nije idealno.
Ja na primer imam skroz drugačije iskustvo. Živim u novoj zgradi i nikada se ne bih vratio u starogradnju.
Lift: imamo ih dva, odlično rade, brzi su, tihi, veći od kutije šibica i sa vratima koja se sama zatvaraju
Hodnici: čisti, uredni i ujednačeni kao i kad smo se uselili u zgradu. Da, nemamo prirodnu ventilaciju i osvetljenje (imamo mehaničku ventilaciju i osvetljenje aktivirano na pokret), ali nemamo ni izložbeni salon ulaznih vrata na svakom spratu kao ni lavirinte kanalica kojekakvih instalacija.
Ostave: Nemamo ih, ali imamo garaže (ne parking mesta) u podrumu što dođe na isto. Takođe, imamo i biciklanu.
Što se ostatka zgrade tiče: bešumna kanalizacija, sobna vrata od medijapana sa magnetnim bravama i skrivenim šarkama, 2.70 visina plafona sa velikim prozorima, video interfon, grejanje po utrošku, odlična zvučna izolacija, uniformna fasada bez zatvorenih terasa i razbacanih klima uređaja.
Kao rezime, nije svaka novogradnja, a ni stargoradnja, ista.