ranko su ns napisao/la:
ja tebe ne želim da uvredim ali ti ne verujem da ideš na takva okupljanja.
Dobro ajde bio si na nekom sastanku gde predlažu da bace prase na temelje džamije i šta si radio. Jel si reko "Pa bre ljudi vi grešite, nemojte da lupetate". Ili si ćutao.
Ja znam da pravoslavna crkva nema metod bacanja prasadi po temeljima. Oni idu na praštanje i mir Božji.
Ja i dalje tvrdim da si izmislio to, blago rečeno. A i da si bio i čuo od neke budale takav predlog, to nije stav pravoslavne crkve. A ti ga poturaš pravoslavnim vernicima.
Ti vređaš a ne ja.
E sad to dali ima puno pravoslavnih crkava ili ne reći ću jedno: Ima ih manje od ostalih verskih objekata u NS.
Da se razumemo ja mislim da su verske zajednice interesne zajednice, ali to mi ne daje za pravo da bi neke zabranio a da bi neke dozvoljavo.
Ranko, ja nisam uopste rekao da je bio pravoslavni skup, ali su ti ljudi su Srbi koji se mahom izjasnjavaju kao pravoslavni vernici (kao sto se vecina Srba, jelte izjasnjava), i to u mom okruzenju. Ne mozes da verujes da poznajem ljude koji me zovu na rodjendane, krstenja, svadbe itd...? Naravno da to nije stav pravoslavne crkve. Mislio sam da sam se jasno izrazio. Sad ja treba da kazem da ljudi lupetaju sto hoce da skrnave dzamiju, pa da dobijem batine zato sto podrzavam muslimane? Ti si stavio meni reci u usta, i tim napravio uvredu. Znaci nema nikakve veze sa pravoslavnim okupima kao sto si ti rekao, nego sa time sto mnogi nasi ljudi nece da dopuste da se uopste gradi dzamija. Ti meni ne moras verovati Ranko, i ako nisi spreman da poverujes da takvi ljudi postoje u ovoj drzavi i ovom gradu, ova rasprava je bila totalno besmislena.
Sto se tice pravoslavih crkava, ja mogu reci ono sto vidim i ono sto mi je rekao profesor veronauke jos davnih dana, a to je da su prazne veci deo godine. I da zato nema potrebe za gradnjom novih. Vise puta sam rekao ovde da crkva moze te pare da udeli siromasima ili za gradnju kuca vernicima koji nemaju gde da zive (ima crkva jelte, puno zemlje). To su po meni bolje utrosene pare u ovom trenutku. Moze ce u buducnosti trebati jos pravoslavnih crkava. Verovatno hoce u daljoj buducnosti kako grad bude rastao. Ali sada apsolutno nema potrebe.
ranko su ns napisao/la:
SSJ5 napisao/la:
Nekoliko puta sam, kada se spominjalo gradjenje dzamije u Novom Sadu, prisustvovao planovima da se baci zaklano prase na temelje.
Kojim to planovima si prisustvovao. Pretpostavljam da misliš na skupove a ne planove. Ko je to organizovao, gde i zašto si ti bio tamo. Koja je tvoja uloga u tome. Jel su to bili vernici, možda su to bili katolici, možda jevreji (oni ne voli islam). Tvoje reči aludiraju da su neki pravoslavci planirali da bace siroto prase i da si ti više puta prisustvovao takvim okupljanjima.
Ja nikad nisam prisustvovao takvim "planovima", tj skupovima. Niti bi prisustvovao. I nikad nisam pričao kako neki štatijaznam planiraju zla dela.
Izvini ranko, mozda sam se pogresno izjasnio. Jednom se siguno secam da je bilo posle sestrine svadbe (ne rodjene). Znaci, nisu nikakvi tajni skupovi. Ljudi sedeli za stolom i zapocela tema o muslimanima. Drugi put je bilo kada sam bio (ako se dobro secam) pred kraj srednje skole, kod drugara i tada se trebala graditi dzamija negde u gradu, nisam siguran gde. Tada mi je drugar jedan ispricao kako su oni u Bosni, kad god se trebala graditi dzamija, zaklali prase i nosili ga do temelja dzamije, i tu ga bacili. I dosta njih je mislilo da je to sasvim ok ideja. Ovako iz secanja je to to.