ranko su ns napisao/la:
mnogo bi bilo bolje da se pravi u Štrandu kod špica. Tako bi mogli kupači da prošetaju onako u kupaćem sa Štranda na Ribarac u šumu ili neku čardu. Time bi se kompleks Štranda proširio i bilo bi zan imljivije. Ovako mi je nekako daleko
Ako gledaš kratkoročno i možda površno sigurno da bi to bilo dobro rešenje. Međutim, svrha tog mosta nije vezana za aktivnosti na štrandu nego za oživljavanje priobalja odnosno keja uopšte ali i ribarskog ostrva koje je definitivno iskorišćeno u jako malom procentu. A na kraju krajeva i teško će na špicu moži da se uradi most zbog peska ali i zbog visine samog mosta...
Ono što mene malo nervira, iako sam ja generalno za ovo rešenje, je ta neka plitka i površna analiza odnosno u ovom slučaju zadnje namere. Najveći razlog ove priče je u stvari pravovremeni početak priprema za ovogodišnji exit odnosno istoimeni kamp. E sad, nije ni to problem podržavam ali to ne sme da bude jedini razlog za iskorišćanje ove jako dobre ideje.
Po meni ova ideja zaslužuje detaljnu analizu i dugoročni plan je je veoma značajna za grad. Ono što se sada uradi ostaće za dug vremenski period i treba biti temeljan, stručan, dalekovid,... nije to samo podići most i povezati ribarac sa kejom!
Modao bih sada da izanaliziram dugo ali neću pokušaću da budem kratak u izlaganju.
Potencijali ribarskog ostrva moraju se iskoristiti, ali pravilno, da ne bi došlo do nehumane, kič i ko zna kave sve ne eksploatacije. To znači da treba izanalizirati šta je to od sadržaja potrebno tamo osim kampa (koji je neophodan svakako), klupa, staza i bandera... a da je sve to u skladu sa nekim lokalnim navikama, specifičnostima i potrebama na kraju krajeva. Za sve ovo neophodno je imati plan ne samo za ribarac nego i za celu okoliku u nareednih bar 10 godina!?
Da li je to sada slučaj, nije. Znači, imamo rizik da i kada neko nešto uradi kako treba (a koliko smo se samo puta ponadali?) to dobije drugačiji efekat.
Ono što mi generalno smeta kod svih dosadašnjih vlasti je taj prizemni pristup i odnos prema sve pa i indirektno prema sebi. Recimo prethodna vlast je bila željna da samo nešto radi kako im ne bi rekli da ne rade, ova sadašnja ima previše ambicija da ispuni želje građana a znamo da su želje građana po "difoltu" nerealne i ne baš idealne. Pa tako recimo dobismo od prethodnih pola bulevara od ovih sada gomilu okruglih raskrsnica (sećam se da su se svi čudili kako niko da se seti da napravi kružni tok na limanu, a sad smo dobili eto nekoliko a pitanje koliko je to uopšte dobro rešenje za sva ova mesta) i tako dalje.
Suština je da se i dalje radi bez ideje, vizije, ambicije i to je ono što meni smeta. Dakle, most je dobra ideja ali ...