Hajde da stavim ovde, jer se govori i o Srbiji kao investitoru:
Михајловић: У наредних неколико година бум у грађевинарству
РТС :: Економија 0min // keep unread // hide
У наредних пар година Србију очекује бум у грађевинарству јер ће у оквиру пројекта јефтине станоградње за припаднике снага безбедности бити изграђено 20.000 станова, изјавила је министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.
Зорана Михајловић је, пред конференцију "Трећа српска конференција о развоју некретнина и инфраструктуре", нагласила да грађевинарство значајно утиче на раст БДП-а, а у њему посебно сектор станоградње.
"Ми смо за претходне две године са 4,3 одсто удела у БДП-а, дошли до 6,2 одсто удела грађевинатства у БДП-у. Чека нас бум у станоградњи, изградња станова за припаднике сектора безбедности. Процене су да ћемо у последњем кварталу ове године, нарочито 2019. и 2020. сигурно имати резултат раста од 1,5 до 2,5 процената БДП-а захваљујући станоградњи за припаднике служби безбедности", објаснила је Михајловић.
Рекла је да ове године, у другом и трећем кварталу почиње изградња 1.600 станова.
Према њеним речима бољи подаци у грађевинарству су резултат електронских грађевинских дозвола чије увођење је утицало на инвестиције.
Вредност грађевинских и инфраструктурних радова је за 50 одсто повећана, казала је она.
Уверена је да ће се наставити тај тренд и да су основни разлог електронска грађевинска дозвола, јефтинија процедура, мањи број процедура, и оно што је урађено крајем године, а то је укдиање парафискалних намета у области грађевинарства.
Подсетила је да је за употребну дозволу требало платити 0,2 одсто од вредности објекта, што је укинути, и чиме су смањени трошкови, као и трошкови у области издавања грађавеинских и свих других дозвола.
"Данас имамо 23.400 градилишта у Србији, и огроман раст градилишта у Београду", навела је Михајловић.
Истовремено је изразила сумњу у то колико грађевинска индустрија може да испрати предстојеће пројекте.
Према њеним речима процене су да је могуће повећање од 10 до 15 одсто запослених у наредне две године, а то значи и повећање заарада у овом сектору, где су плате иначе најниже.
"Брине ме колико ће наше компаније бити у стању да се организују, удруже. Нисам сигурна да поједначно могу да заврше све послове и одговоре изазову станоградње. Ми не причамо о пар стотине станова, већ о о 20.000 станова у наредних неколико година", подвукла је она.
Михајловић је позвала грађевинаре да се удруже, јер је то једини начин да заврше ове послове.
Такође је подсетла да се већ дуго залаже и за грађевинску школу.
"Фале нам људи занатлије у овој области. Сматрала сам одувек, да у зависности шта држава прави, ако се определи да гради онда мора да постоји школа која ће да прими и анимира младе да то завршавају. То је посао наредних десет година. Прича о станоградњи је прича о наредних деценију", закључила је она.