Aleksejjj napisao/la:
IC napisao/la:
Što se tiče NS-a moje neko iskustvo jeste da je 300 eura gornja granica koja se može dobiti za napucanu garsonjeru (jednosoban) na top lokaciji na duže staze, traže i više ali ne dobiju, ili dobiju na par meseci dok podstanar ne nađe nešto jeftinije... Ako je centar i novo možeš da dobiješ i 400 ali od Agencija koja će ga rentati na dan (izdat je jedan u Pupinu tako) ali se onda u stan mora upucati malo više i kroz stan ti prođe dosta ljudi tokom godine mada koliko čujem te Agencije vode računa o stanovima i naravno ugovorom si pokriven tj. one su odgovorne za eventualnu štetu... Avenija nije top lokacija, da kažemo da će zgrada i kompleks biti OK i da ćeš srediti stan podrazumeva se novim i modernim stvarima, trebalo bi da dobiješ sigurno 330 moje mišljenje ako ima 40m2 i dve sobe bez garaže, e sada sve zavisi od stanja na tržištu za par godina kada se taj kompleks završi... možeš ti da tražiš i više ali pitanje je koliko ćeš ga dugo izdavati, na primer imaš jedan stan dugo stoji 500 eura 37m2 u Pupinu, čovek traži 13,5 eura/m2 mislim da je to suluda cena ali OK...
Zavisi sta je kome top lokacija, ja ne bih nikada ziveo u centru ni u mracnoj ulici. Ovo je dosta blizu svega. Ne znam, posto pamtim neka druga vremena u Novom Sadu, ako na detelinari izdaju jednoiposobne za 350 (o podbari da ne pricam), verujem da ovde ne bi bio problem, a vise mi nije cilj da trazim kakva god vremena budu bila, hteo bih normalne ljude unutra. Isto vidim da je “lux stan” za koji se traze jos vece pare cesto katastrofa i ne vredi ni 200eur. Svakako, koji eur gore dole nije ni vazan, kupujem kao i vecina stan kao vid stednje, da bih ga prodao kad mi bude trebalo.
Pričali smo već o ovome čini mi se ali evo odgovoriću opet... Ako kupuješ stan kao vid štednje ili kao investiciju ne treba da gledaš gde bi ti živeo nego gde se stanovi najviše traže.... Takođe moj neki savet jeste da gledaš da nekretnina uvek bude što bliže centru, najbolje u samom centru, čak i na račun toga da za iste pare dobiješ manju kvadraturu. Ima više razloga zbog čega je to sigurnija investicija nego stan van centra. Demografska budućnost Novog Sada je nepredvidiva, danas se godišnje doseli oko 8-9 hiljada ljudi a oko 6-7 hiljada se odseli, složićeš se da to nisu neke frapantne cifre, ako uključiš u klakulaciju i naš relativno mali natalitet i veliki broj gradilišta kao i male kamatne stope na stambene kredite nije isključeno da u jednom momentu za iks godina svako ima svoj stan u ovom gradu i da se smanji tražnja za njima. Broj stanova u samom centru grada će uvek biti konačan jer će se grad šitiri ka periferiji. Ono što je sigurno da ćeš stan u centru uvek moći dobro prodati jer centar, uslovno rečeno, ne može da poveća broj stambenih jedinica. Druga stvar jeste ta što ti je stan u centru odličan i za rent na dan, kategorija koja ti može vraćati uložen novac čak i ako svaki novosađan ima svoj stan, njega ćeš rentati stranim i domaćim turistima i nije vezan za stanovnike ovog grada. Takvi turisti vole centar i samo to uglavnom i gledaju, Avenija bi se teško rentala na dan, tj. možda bi i mogla ali sa manje popunjenosti na mesečnom nivou i sa nižom cenom gde bi možda i zarađivao manje nego da je šibneš na mesečni rent. Treće, stan blizu Univerziteta je zanimljivim i studentima, koji takođe dolaze iz okoline grada ali i regiona. Poslednja isto tako važna stvar, kada kupiš stan u centru on ima više potencijala da se izda kao neki poslovni prostor (adv. kancelarija i slično...). Možda sam promašio temu sada samo sam se nadovezao na diskusiju oko Avenije i renta... P.S. To što vidiš na oglasima i to što bude u realizaciji su dve različite stvari, takođe ima dosta lažnih oglasa sa niskim cenama i u prodaji i u rentu...