Otis.Driftwood.Ressurected napisao/la:
Investitor, dakle u ovom slucaju drzava, po regulativi koju je Novi Sad doneo 2019. godine treba sam sebi da plati kaznu, tj Novom Sadu zbog nepostovanja broja parking mesta po broju stanova.
Ovo je zapravo vrlo triki. Unapred se izvinjavam na duzini posta, i zahvaljujem na svakom eventualnom pojasnjenju onih koji bolje od mene poznaju zakonske regulative (jer ja nisam pravnik i mozda stvari ne rezonujem kako treba).
Pravilnik o opstim pravilima za parcelaciju, regulaciju i izgradnju ("SL. glasnik RS", br. 22/2015) nalaze sledece:
ALI - odluka grada tj.
Odluka o utvrđivanju doprinosa za uređenje građevinskog zemljišta ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 11/2015, 33/2015, 44/2015, 8/2016, 53/2016, 74/2016, 29/2018, 38/2018, 31/2019, 43/2019 i 8/2020)
od svega gore napisanog oslobađa investitora po osnovu zauzeca parcele (oslobadjajuca reglativa je uvrstena u odluku jos 2015.god, od tada je menjan samo iznos kazne)
Obaveza obezbeđivanja parking mesta u stanogradnji je zakonskim aktima prebačena sa Grada na investitore.
A onda je nižim podzakonskim aktima, u nekim slučajevima iste od toga oslobodila.
Odluka o oslobadjađanju od kazne za svako nedostajuće parking mesto po osnovu zauzeća parcele je donesena da pokrije marginalne i ekstremne slučajeve.
No obilato se koristi kao opšta smernica za parcelizaciju,... Primera je mnoooogo, i to ne onih koji su parcele kao takve dobili u nasleđe, već se kao takve projektuju planskim dokumentima mnogo posle ove odluke.