Мајка спасила дете испред лавине шута
Делови крова и фасаде зграде у Дунавској улици 14 пали су данас око 11.30 часова на плочник, и само пуком срећом није било настрадалих. Наиме, у моменту пада, непосредно испред зграде, чији први спрат је изгорео у пожару пре неколико година, налазила се Ивана Везмар и њен четрнаестомесечни син Лука.
– Чула сам неко крцкање, погледала горе и видела како делови зграде падају ка нама. Нагло сам повукла колица, окренула их и уз помоћ пролазника успела сам да нас склоним на сигурно. Могли смо обоје да настрадамо да нисам, не знам ни сама зашто, погледала горе – каже за „Дневник“ видно узрујана и потресена Везмар.
– Срамота је да овај простор није обезбеђен, а шетам се ту сваки дан. Кажу да су ту биле и две девојке које су успеле да побегну, али их нисам видела. Ја не знам у шта се Нови Сад претворио, јер овако никад није било, да, кад изађеш с дететом на улицу налазиш се у непрестаном страху од тога шта може да ти се догоди – закључила је Ивана Везмар. Њој су помогли Драгиша Кулић и Ненад Вукић, који су се ту нашли у пролазу.
– Ођеданпут је нешто грунуло, све се затресло и подигао се облак прашине. Када смо изашли на улицу, видели смо велику гомилу цигала и шута. Срећом нико није страдао, мада су нам један сто и сунцобран оштећени. Овом приликом никог за тим столом није било – каже за „Дневник“ Драган Наумов, конобар у ресторану „Сечуан“ који се налази одмах поред оштећене зграде.
По његовим речима, на месту где су пали делови крова и фасаде, свакодневно су пролазили, застајали људи или улазили у две продавнице.
Први на терену били су ватрогасци, који су евакуисали зграду у чијем се приземљу налазе два локала. Полиција је испитивала сведоке, а према незваничним информацијама, извођач радова побегао је с места несреће. Оно што смо могли да сазнамо од помоћних радника, јесте да не знају ништа, пошто су унајмљени за тај дан за претовар материјала реконструкције која се одвија у позадини.
Градилиште је требало обезбедити
Из Завода за заштиту споменика кулутре кажу да је инвеститор и власник дела куће Ранко Бабовић, добио потребне дозволе и испунио услове за реконструкцију куће у којој су некада живели и радилио Светозар Милетић и Јаша Томић. У исто време, у Управи за инспекцијске послове рекли су да чекају одговор од Управе за урбанизам о току поступка где је Бабовић затражио грађевинску дозволу за реконструкцију таванског простора у стамбени и дозволу за реконструкцију крова.
Како наводе у инспекцији, Бабовић није био дужан, уколико је добио дозволе, да их обавести о почетку радова, али је био дужан да правилно обезбеди градилиште и постави знакове упозорења.