Централна кухиња куваће од августа
Директор Предшколске установе "Радосно детињство" Борислав Самарџић каже за "Дневник" да изградња централне кухиње тече по плану, те се нада да ће комплетно бити готова и опремљена у августу ове године.
Скоро сваког дана је неко из управе на градилишту, а и у сталном смо контакту са Фондом за капитална улагања – каже Самарџић. - До сада је већи део зграде назидан. Раде се и неке фине корекције, како не би касније, када кухиња буде саграђена, било проблема. Када се објекат изгради, мораћемо да запослимо људе који имају специјалне сертификате. Кухиња ће спремати храну за мале бебе, јер ће нови вртић, који се гради у Радничкој улици, имати и шест група с бебама старих од шест месеци до годину дана.
Изградња централне кухиње почела је крајем новембра прошле године у Привредниковој улици у Индустријској зони "Север", после пет година припрема, пројектовања и решавања проблема са земљиштем и финансијама.
Покрајинска влада уложила је 541 милион динара, а планирано је да се у кухињи свакодневно припрема 100.000 оброка и из ње снабдева свих 67 вртића у Новом Саду. Град је обезбедио локацију и платио комуналије.
- Добра је ствар што ће се из ове кухиње снабдевати и основне и средње школе, па деца више неће морати на одмору да трче до продавнице и једу брзу храну. Тренутно вртиће "Радосног детињства" храном снабдевају две кухиње - каже Самарџић.
У новом објекту биће кухиња, вешерница и одељење техничке службе. Имаће најсавременију опрему за прихват, обраду и дистрибуцију намирница по Хасап стандарду контроле хране и мноштву ИСО стандарда.
- Ова кухиња је јединствена у Европи, јер према мојим сазнањима нигде не постоји централна кухиња која снабдева све вртиће и школе. Радиће се у три смене, а најважније је увођење Хасап стандарда, па је ће припрема хране бити потпуно безбедна - закључио је Самарџић.
Кухиње у којима се сада припрема храна раде по следећем принципу, кухиња у Улици Павла Симића, поред стандардне опреме, има и два конвектомата за припрему хране, у чему се припрема храна на пари и без масноћа. Један конвектомат је на струју, други је на пропан бутан, сваки је капацитета од 20 тепсија, тако да је терен, који покрива кухиња и комплет покривен. Друга кухиња се налази на Телепу у Полгар Андраша 28. Њен пројектован капацитет је 2.500 оброка дневно, међутим припрема се и до 4.300 оброка, те је рад значајно отежан.
- У две кухиње имамо 73 радника. Свакодневно припремамо доручак, ужину и ручак. Свакодневно просечно се припрема доручак и то 11.000 до 13.000 оброка, а за ужину и ручак се припрема од 8.500 до 10.000 оброка. Од пројектованог капацитета у просеку припремамо и 132 посто више – истакао је Самарџић.