ranko su ns napisao/la:
jel ga možeš malo uporediti recimo sa BG ili sa ZG. veličina, način života, saobraćaj, urednost itd, itd
Ufff, još sam besan zbog izgubljenog posta, odlepio sam juče ali ajde danas sam bolje
.
Napisao sam jednu onako ozbiljnu i zanimljivu analizu pa hajde da pokušam bar ukratko da ponovim. Mada bi mi bilo mnogo lakše usmeno da se izrazim al biće prilike
Jako je teško, bar meni, da pravim bilo kakve paralele između uređenih gradova zapadne evrope uopšte i naših gradova danas. Jednostavno prevelike su razlike a broj stanovnika nije neka mnogo bitna kategorija za analizu, pogotovo iz onog drugog, njihovog ugla. Kasnije ću objasniti i zašto. Mnogo je jednostavnije porediti neke druge gradove istočne evrope sa našim, poput Bratislave na primer. Što se tiče Zagreba, ne mogu da se upustim u to jer Zagreb ne poznajem dovoljno, mada u krajnjoj liniji to je sasvim slična priča u odnosu na recimo Beograd i ostale naše gradove.
Diseldorf već ima sve ono o čemu Beograd mašta osim eventualno te neke "monumentalnosti" starih objekata ali to je i normalno jer su potpuno različiti tipovi gradova. Mada je pitanje šta je u stvari nemcima i ostalo od svega toga nakon bombardovanja. Inače, Diseldorf je kao i Keln krajem II svetskog rata prošao veoma loše. Preko 700 bombardovanja dnevno i to je sigurno odnelo neke važne objekte tamo.
Dakle, što se tiče saobraćaja, infrastrukture, uređenosti, organizacije, kulturnog života, turizma, šopinga Diseldorf je u velikoj prednosti. Zatim, kada je u pitanju moderna arhitektura prosto poređenje je nemoguće ali eto na primer jedna paralela. Dok Beograd mašta o luci, izlasku na reku, spuštanju na obale u Diseldorfu to ne samo da je rešeno nego, ma pogledajte link
link Kada je u pitanju saobraćaj ni tu ne postoji neka paralela sve je daleko bolje i kvalitetnije rešeno, da ne pominjem da parking problem ne postoji. Metro skoro savršeno obavlja svoju funkciju a željeznica takođe, tramvaji,... taksi prevoz je recimo organizovan sa dovoljnim brojem vozila koja su jeednoobrazni mercedesi u nekoj krem boji.
I sada neki utisci. Lično, kada se nađem tamo, uopšte ne vidim razliku što se tiče veličine grada ili broja stanovnika u odnosu na Beograd, osim u terminima kada se radi ili vikendima kada je mnogo manja frka. Međutim, to je slučaj i sa nekim drugim uređenim gradovima, čak i većim od Beograda. Sve je dakle, daleko bolje organizovano tako da gužva postoji možda čak i veća nego u Bg ali nema drastičnog zastoja saobraćaja. Sve u svemu, iako daleko značajniji po važnosti ali i veći po broju stanovnika Bg ne izgleda kao mnogo veći, brži, zanimljiviji,... osim naravno taj neki stari deo grada koji odaje utisak metropole. Diseldorf ima po vikipediji skoro 600 hiljada stanovnika ali okolna mesta čak i gradovi su toliko dobro povezani sa gradom da uopšte nije bitno da li je neko sa strane ili odakle je. U prilog tome govori činjenica da grad ima 5oo urban milion a metro 7 miliona stanovnika!? Realno, uopšte nije bitno da li ima 500, milion ili 10 miliona kada ne osećaš razliku a imaš sve...
Nisam siguran ali čini mi se da je Disedorf i što se tiče kulutrnog života u boljoj poziciji. Površno, mislim da ima veći broj muzeja a o količini događaja koji su maltene svakodnevni ne vredi govoriti. Doduše, Nemačka je velika zemlja tako da imaju mnogo nekih lokalnih kulturnih događaja...
Uređenost i uopšte kulutra i način života su opet vidljivi, onima koji hoće da vide naravno. Sve je čisto, o svemu se vodi računa postoji neki sistem koji odgovara svima i poštuje se. Naravno postoje grafiti, polomljene klupe,... ali to eto tek tako da, izgleda malo naruši to "savršenstvo". Jedna zanimljivost, kao i u svim većim gradovima postoje prosjaci koji prolaze glavnim ulicama i traže pare. Nakon nekoliko dana shvatam da njih nekoliko ima bedževe sa imenima i brojevima izdate od nekih gradskih službi
...
Možda jedna od retkih stvari, nažalost, u kojima Beograd može da parira je ugostiteljstvo odnosno restorani! Veliki izbor restorana... možda ne baš u toj meri ali to je segment u kome ima najmanje razlike.
Što se tiče noćnog života, ja lično, opet ne vidim mnogo razlike ali mogu da kažem da Beograd ima prednost što se tiče tih neki "fancy" lokala, diskoteka, ... ali kada je u pitanju high class onda opet možda mala prednost ide na drugu stranu. Pretpostavljam da je standard u pitanju ali i kultura. Inače, možda zbog sajma ali kada smo mi tamo noćni život je zaista interesantan i ono što je meni jako dobro je da ima lokala za sve i za svakoga. Nema tih fancy razlika u lokalima, nadam se da razumete...
Ekonomija je zanimljiva tema ali iz drugog ugla. Neću porediti neuporedivo ali recimo ovako. Bg je glavni grad i ima daleko veći značaj od Diseldorfa i bilo bi logično da je sve u korist beograda (govorim uopšteno) ali pogledajte recimo na wikipediji sekciju ekonomija kod Diseldorfa i onda uzmite u obzir da je Diseldorf 7 po veličini i nalazi se na 40tak km od Kelna.
Ekonomija
Sve u svemu, Beograd mora još puno da trči da bi stigao neke ovako ozbiljne razvijene gradove.
Međutim, mislim da i ne treba da juri nikoga jer kada se oslobodimo tih malograđanskih stega da treba nekome ili nečemu da se dokažemo, moćićemo da se razvijamo na pravi način ali i da izguramo neke sopstvene lokalne specifičnosti po kojima jesmo i bićemo zanimljivi.