Eto, iako baš i nemam puno vremena, ponukan zorlusovom reportažom rešio sam da vam predstavim Dizeldorf, iz mog ugla.
Nadam se da se neće razvući kao onaj jedan dan u Padovi
ali tu ste i vi pa neka tema bude otvorena za sugestije, dodavanje,...
Dizeldorf je glavni grad nemačke pokrajine Severna Rajna Vestfalija nalazi se u zapadnom iliti severozapadnom delu Nemačke. Ovo sada volimo mi u ovim krajevima
. U njemu živi oko 600 hiljada stanovnika i po veličini je deveti grad u Nemačkoj
Međutim, po mnogo nekih drugih stvari veoma je značajan u okvirima same Nemačke ali i sveta uopšte. Nalazi se u verovatno najgušće naseljenom delu zemlje te zbog toga dolazi i do oprečnih odgovora ljudi na lokalu kada je u pitanju taj broj stanovnika. Da pojasnim, na pitanje o broju stanovnika redovno dobijam šarolike odgovore od par stotina hiljada pa do nekoliko miliona. To je verovatno prouzrokovano činjenicom da je cela oblast izuzetno dobro povezana na sve moguće načine i da je potpuno svejedno koliko je udaljeno mesto stanovanja od samog centra grada. Cela pokrajina inače ima oko 18 miliona stanovnika. Važni gradovi su Keln, Dortmund, Esen, Duisburg, Bohum,...
Pa da se vratim na ono oko važnosti samog Dizeldorfa. Dakle, najveći sajamski centar u Nemačkoj a možda i na svetu. Nekoliko najvećih svetskih sajamskih manifestacija održavaju se u ovom gradu. Između ostalih Sajam Medicine kao najveći sajam iz ove oblasti pa zatim još 10 tak koji se smatraju "najvećim svetskim" od preko 50 sajmova godišnje...
Zatim, Dizeldorf se smatra glavnim modnim centrom Nemačke. Poznat je i kao centar Marketing industrije i medija uopšte, telekomunikacija,... Verovatno sve najveće svetske kompanije imaju svoje predstavništvo u ovom gradu. Zatim, dizeldorfski aerodrom kao najveći u pokrajini jedan je od tri najveća i najznačajnija u Nemačkoj (videćete na fotografijama i zašto). I tako dalje i tako dalje jedan ozbiljan grad. Teško je nama a pogovoto onima koji nisu imali prilike puno da putuju da uopšte shvate koliko je cela ova priča ustvari daleko od naše priče. Prosto tamo 21. vek teče kao i uopšte u celoj Nemačkoj dok mi ovde čekamo IKEA-u
Ja sam već nekih četiri, pet godina posetilac ovog grada pa će tako i fotografije koje ću postaviti biti iz tog nekog perioda od 2007/08 do novembra ove godine. S obzirom da sam tamo poslovno neće biti previše turističkih i "razglednica" detalja jer teško je pronaći vreme a tako nešto ali će biti nekih drugih zanimljivih momenata.
Slobodno je postavljanje svojih ali i fotografija se neta uopšte, pitanja,...
Pa da počnemo, iz vazduha...
i sa piste...
... i aerodromske zgrade.