I, konačno da probam i da završim ovu reportažu onako zvanično
kao što sam i obećao kratkim poređenjem sa našim gradom. Subjektivno naravno.
Baš mi je žao zbog ostaliih fotografija ali beše i ovo dosta. Na kraju krajeva ovakve reportaže i treba da podstaknu čitaoca da se i sam uputi na putovanje pa stoga ne treba previše ni otkrivati
Dakle, pokušaću najpre da izvučem neke paralele koje su onako prilično uopštene, kao i neke prednosti i mane a zatim ću se osvrnuti na realno stanje.
Novi Sad i Diseldorf su uređeni gradovi, urbano planirani u novije vreme, oba grada su veliki sajamski i uopšte privredni centri svojih država (NS u staroj Jugoslaviji bio je otprilike u tom rangu), oba grada su glavni gradovi svojih oblasti i nalaze se u neposrednoj blizini većih i značajnijih gradova (Keln i Beograd) i pored toga su zadržali taj neki značaj i specifičnost i važan su faktor u svojim zemljama (S tim što je u današnje vreme NS za Srbiju možda i značajniji samim tim što je drugi grad za razliku od stare sfrj gde je bio peti, šesti). Zatim, postoji sličnost čak i geografski jer oba grada se nalaze na velikim rekama u ravničarskom delu, oba grada su većim i značajnijim delom na jednoj obali (naravno Diseldorf je u velikoj prednosti jer je mnogo veći deo i na drugoj obali)...oba grad važe za pomalo "uštogljene" a sa druge strane prepoznatljive po novostima na muzčkoj sceni (Kraftwerk je bend nastao u Diseldorfu, Toten hosen,... a poznat je i po karnevalu)...
Međutim, nažalost po nas, Diseldorf živi u 21.veku a NS se napinje da se izbori sa svim problemima te takozvane tranzicije. Prosto imam osećaj da, Srbija generalno, ne treba da izmišlja rupe na saksijama nego jednostavno da uzme ili se ugleda na dobre primere kakvih je mnogo eto u ovom slučaju u Diseldorfu.
Novi Sad možda ima dobre potencijale koje može da iskoristi na svom putu ka boljoj budućnosti i to je za sada sve. U nekoj budućnosti možda se negde i sretnemo... iako ovo možda zvuči pesimistički ustvari treba da deluje podsticajno jer prosto danas, iako čak i Beograd može i mora mnogo da se ugleda na ovakve gradove, mislim da Novi Sad ima dobr startne pozicije.
Pitanje je šta bi bilo da nije bilo svih ovih 20 tak godina ljudske gluposti ali čak i sa tim bremenom od početka devedesetih na ovamo, da smo malo drugačije razmišljali ne bismo bili tako daleko.