Dukelander wrote:
Lično me interesuje šta ih sprečava da počnu montažu kablova sa sremske strane.
Dobro pitanje...
Vec je Inzenjer govorio o ovome
)
Post #1145 od Inzenjera
...
Bogdus, pitanje 2:
Takođe kada treba da se montiraju oni džinovski kablovi koji valjda treba da drže lukove mosta? Stoje već dosta dugo zapakovani na sremskoj strani obale a deluje da nema prepreka da se montiraju na završeni luk na sremskoj strani.
Odgovor:
Dobro zapažanje.
Uslov za montažu vešaljki od kablova je potpuno završena konstrukcija lučnog mosta, tj. da su svi segmenti konstrukcije u potpunosti ispravno zavareni, a konstrukcije primljena od strane nadzora.
Taj momenat za manji lučni most na desnoj obali se vrlo brzo približava, (zavarivanje poslednjih segmenata pešačkih staza je u toku, uskoro se završava). Sa te strane gledano, montaža kablova bi uskoro mogla da počne, ali ...
Montaža kablova se indirektno ukršta sa još dve velike pozicije radova: montažom opreme za monitoring konstrukcije i izradom i montažom privremenih stubova za lansiranje, (videti ih na slici iz posta #1093/str.55), označeni kao TCL).
Kako je izvođač rešio ova uklapanja radova ne znam, pošto to zavisi i od ugovora Izvođač/Podizvođač (sa definisanim plaćanjima i vremenskim terminima izvršenja).
(Gotovo sam siguran da je prošle godine do februara, odnosno početka ćutanja naše strane o stavovima Izvođača, sve bilo tačno definisano, radovi su odlično tekli, a most bi ovih dana bio završen).
Moguća su, po mom mišljenju, dva načina nastavka:
1) uključivanje montažera kablova recimo dva meseca pre završetka većeg lučnog mosta, kako bi se tim za montažu kablova premestio sa manjeg na veći lučni most bez zastoja; (reč je o firmi koja radi u mnogo zemalja i ne možete tek tako da pozivate kad vam odgovara (pogotovo, pretpostavljam, posle prošlogodišnjeg iskustava za zastojem radova, kad su verovatno rezervisali termine za naš most); ovo naravno treba uklopiti i sa terminima druge dve pomenute pozicije radova;
2) montaža kablova odmah, ali verovatno bez montirane opreme za monitoring; rezonski je potrebno da oprema za monitoring počne da prati život mosta od „rođenja“, tj. upravo od montaže kablova koja je jedna od dve ključne operacije za uspeh izgradnje mosta u celini, (druga je lansiranje preko Dunava).
Po meni, verovatnija je 1. opcija.
I meni zvuci logicno da dodju malo pre nego sto ce se zavrsiti veci luk, pa da onda kada zavrse manji luk samo prebace ljude i opremu na veci luk, pogotovo jer ima jos dosta da se radi na trecem stubu, a dok njega ne zavrse slabe koristi od zavrsenog manjeg luka.
Inace sada mi se cini da je najveci problem treci stub, ne znam sta se u njemu desava, ali nadam se da racunaju na visoke vodostaje dunava koji mogu doci vec od januara, februara...