Pratim duže Vaš forum i pisanja ali dominantno ovu temu pa da napišem i ja nekoliko stvari.Elem pošto ste se dotakli starog mosta i teme miniranja sve što su Dukelander i Ranko napisali je tačno. Dakle decenijama pre 1957 a nakoliko iza toga je važilo pravilo da sve što se gradi mora da se zna kako se i ruši. Ko je bio u inženjeriji verovatno je čuo da postoje a možda i video tzv. "Volođine mape", posebne sekcije na kojima je bilo ucrtano sve od najvećeg objekta do mosta od vrljike negde bogu iza hozentregera. Na sekcijama je bilo precizno ucrtano šta se čime i kako ojačava i do kolikog opterećenja i kako se šta ruši. Sve je moralo biti srušeno ako je za to bilo za to potrebe jednim impulsom iz induktorske mašine. Godina je 1956. u jeku je tarapana u Mađarskoj, još od 1948 prave se ratni planovi za slučaj napada snaga Varšavskog ugovora. Sve se nalazi na stolu tadašnjeg prvog inženjerca JNA generala Vladimira Smirnova i njegovo prvo pitanje kada je video planove starog kolosa sigurno je bilo: "A kako ću ja ovo da srušim?". Član foruma Inženjer je dobro primetio u jednom od svojih postova da je razočaran da srednji stub manjka po pitanju armature i ocenjuje središnji stub kao osnovnu slabu tačku mosta. Ona to i jeste i po meni to je genijalnost Branka Žeželja da stvori tačku u koja je dovoljno jaka da izdrži sile koje je opterećuju ali i da bude mesto koje će onesposobiti most. Jedino tako se mogla dobiti tzv. vojna saglasnost za izgradnju takvog kolosa na takvoj jednoj strateškoj tački. Nije se moglo dopustiti da u Štab Glavne Komande koja je već na izdvojenom komandnom mestu stigne izveštaj koji bi nekako ovako glasio: "OMJ VU prelaze drumsko-železnički most u dve kolone, znate ovaj, on ne može da se sruši". Elem u pomentu komoru stuba se prema planovima u određenom momentu se unose trotilski meci, u ovom slučaju radi se o sanducima od 25 kg trotila svaki, Potom postavljaju se EDK (električne detonatorske kapisle) izvlači se instalacija i poverava ispravnost instalacije. Tačnu količinu više ne znam u gram ali se radilo o više tona koje je trebalo postaviti u komoru mosta. Tačno se znalo u kom se skladištu nalazi eksploziv, koja ga jedinica duži i preuzima, kada se i ko ga aktivira po naredbi više komande. Po aktiviranju eksploziva stub se razara a mosna konstrukcija nakon blagog kretanja nagore usled eksplozije sada se nalazi nad prazninom gde je bio srednji stub i tu se lomi. Pomenutog Vladimira "Volođu" Smirnova, poznatog i kao Vlada Rus je ekranizovao Jul Briner u filmu "Bitka na Neretvi". Da on je srušio pa ponovo napravio onaj čuveni most.
Podzrav