Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Novi Žeželjev most

Novi Žeželjev most 26 nov 2016 06:10 #2001

• Trpovski
  • Trpovski's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 258
  • Primljenih Zahvalnica: 863
I ja sam primetio tu radosnu razliku (jer je još manji nego što piše), ali mislim da sam našao i odgovor, na dnu strane:

CITAT SA RHMS:

Napomena: Vreme u tabeli odgovara univerzalnom koordiniranom vremenu uvećanom za jedan čas: UTC+1 (srednjoevropsko zonsko vreme). Podaci su privremeni, nekontrolisani, nisu provereni i mogu sadržati pogrešne vrednosti. Podaci mogu biti netačni zbog grešaka instrumenata, kvarova ili fizičkih promena na mestu merenja. Podaci mogu kasniti zbog problema u prenosu podataka ili u radu sistema. Podaci se ažuriraju svakodnevno u više termina.

KRAJ CITATA

Dakle, to je merenje automatske stanice, a ono što daju kao zvanično verovatno je merenje koje vrši čovek.
I ja imam tri termometra jedan pored drugog i razlike su ponekad i pola stepena.

Bitno je da Dunav ne raste. Opadanje od 3 cm za 24 sata neki zovu stagnacija, a meni je svejedno kako ga zovu.

Mađarske prognoze, ako ispadnu dobre, daju nam bar 15 dana do sledećeg razmišljanja o vodostaju, a statistika je na našoj strani sve do kraja marta.
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.
Zahvalnici: kasko

Novi Žeželjev most 26 nov 2016 10:15 #2002

• neobuscitta
  • neobuscitta's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 548
  • Primljenih Zahvalnica: 1626
Do koje faze izgradnje je vodostaj presudan faktor? :)

Novi Žeželjev most 26 nov 2016 12:27 #2003

• Trpovski
  • Trpovski's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
Bojim se da bi nam samo Inženjer dao precizan odgovor.
Moje merilo je sledeće: dok im treba, tj. dok ne krenu da ga razmontiraju.

Po datumima, to niko ne može da zna.

Po fazama radova, oni koji znaju neće ili ne smeju dam kažu.

Danas su radili i ljudi na kranu koji skidaju privremenu konstrukciju, a i neki su se muvali na barži koja se opet nalazi blizu stuba.
Dunav stagnira ili pada i to će, nadam se, da se nastavi u dužem nastupajućem periodu.

Za mene je velika misterija kako će da rastave unutrašnju konstrukciju koja drži talpe iznutra.
Beton je već obuhvatio unutrašnje delove te konstrukcije.
Ja verujem da će se delovi konstrukcije seći tamo gde sada vire iz betona, ali kad se iseku onda ništa neće držati talpe iznutra.
U toj fazi, čini mi se, vodostaj mora da bude dodatno nizak.

Još ćemo se mi nagledati epizoda i epizoda. I tužnih i radosnih.

Nastaviće se.....
Zahvalnici: Šipadžija, neobuscitta

Novi Žeželjev most 26 nov 2016 15:44 #2004

• Šipadžija
  • Šipadžija's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 24
  • Primljenih Zahvalnica: 178
Prvo bih hteo da iznesem neke činjenice u vezi sa visinom vrha talpi.
Prema Tenderskim uslovima, odnosno prema Idejnom projektu mosta, nivo merodavne radne vode za izvođenje radova na mostu je na koti 74,50 m.n.m. ili 277 cm vodostaja, što znači da gornja ivica priboja, zbog talasa, mora da bude na koti min. 75,00m.n.m. ili 327 cm vodostaja, kako je i projektovano, a i u dobroj meri izvedeno. Uzrok vizuelnog odstupanja nivoa talpi u meri koja se vidi krije se u podizanju nivoa uzvodno od priboja koji formira branu po čitavoj visini toka jedne veoma snažne reke na veoma brzom delu toka.
Što se tiče uklanjanja priboja, to će se dogoditi onda kada izvođaču bude najviše odgovaralo, tj. kada bude mogao ostatak stuba brzo i bezbedno da izvede. S obzirom da je ugrađen toranjski kran unutar priboja, verujem da će izvođaču biti u interesu da demontira priboj što kasnije.
U svakom slučaju, ako nije bilo izmena, trebalo bi da su na mestima gde delovi rama prolaze kroz telo stuba ostavljeni otvori kroz koje će se izvući pomenuti delovi. Naravno, pre svega toga je potrebno otpustiti čitav ram tako što bi u priboj bila upumpana voda iznad nivoa reke. Delovi unutar tela stuba bili bi demontirani poslednji. Kako je čitav ram formiran iz delova spojenih zavrtnjevima, sama demontaža neće predstavljati problem i ne bi trebalo da bude previše podvodnog sečenja. Nakon uklanjanja rama potrebno je dobetonirati otvore kroz koje su elementi rama prolazili tako što se podvodno postavi posebno predviđena oplata sa spoljne strane stuba (ronioci), zatim se ispumpa voda iz unutrašnjosti stuba i potom iznutra dobetonira u suvom.
Posle ove operacije, u slučaju da izvođaču radova to odgovara, dozvoljeno je uklanjanje zida priboja jer on za dalji rad nije neophodan.
Nadam se da sam malo približio problematiku.
Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova.
Zahvalnici: Dukelander, Buck, limanac, kasko, cipacar, Duja, TurboMaximus, Brane, Trpovski, Blavak, Bogdus, Mikins, Djordje Cvarkov, mdinic, Dalmatinac, Бојовићев мост

Re:Novi Žeželjev most 26 nov 2016 16:01 #2005

• Bogdus
  • Bogdus's Avatar
  • Na mreži
  • Investitor
  • Poruka: 3196
  • Primljenih Zahvalnica: 11275
Deluje dosta kompleksno. Divim se graditeljima koji su to isto radili pre sto godina...

Novi Žeželjev most 26 nov 2016 16:40 #2006

• Trpovski
  • Trpovski's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
Dok sam pisao Inženjer, pitao sam se da li je Šipadžija u blizini i da li će se uvrediti ako ga ne spomenem. :blush:
Divno objašnjenje, uživao sam čitajući, iako sam potpuni laik u građevinarstvu.
Zahvalnici: Šipadžija

Novi Žeželjev most 26 nov 2016 17:13 #2007

• Dalmatinac
  • Dalmatinac's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 133
  • Primljenih Zahvalnica: 194
Predlazem da pogledate sledeci snimak. Jako interesantan. Sadrzi odgovore na mnoga od vasih pitanja u vezi izgradnje stuba. Od pocetka do kraja!

Zahvalnici: ranko su ns, Duja, Šipadžija, Ljube

Re:RE: Novi Žeželjev most 26 nov 2016 18:05 #2008

• Šipadžija
  • Šipadžija's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 24
  • Primljenih Zahvalnica: 178
Dalmatinac napisao/la:
Predlazem da pogledate sledeci snimak. Jako interesantan. Sadrzi odgovore na mnoga od vasih pitanja u vezi izgradnje stuba. Od pocetka do kraja!

Snimak jeste lep, ali prikazani stub se nikako ne može meriti sa stubom S3, ni po složenosti izgradnje, ni po veličini, niti po poziciji u reci i ne daje nam puno odgovora kada je u pitanju ,,Žeželj''. Prikazani priboj je prilično jednostavan. Nisu čak ni tampon betonirali. Voleo bih kada bi svi koji žele mogli da vide priboj izbliza i da lično iskuse veličinu te ,,rupe'' u Dunavu

Послато са D2403 уз помоћ Тапатока
Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova.
Zahvalnici: Бојовићев мост

Novi Žeželjev most 26 nov 2016 18:50 #2009

• Trpovski
  • Trpovski's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
Da imaju poslovnog duha vodili bi tamo turiste, u nekim pauzama u radovima,
uzeli im pare, prodali malo piva, vina i kobasica, i možda time ubrzali izgradnju.
Još da im kažu da je veoma opasno, da im uzmu pare za osiguranje.....

A pošto je trajalo do sada godinama, tu bi se zaradilo dosta para.

Pitam se da li je neko sa gradilišta radio neku foto ili video dokumentaciju, ili će naši snimci biti jedini trag
događanja, jednog dana, kad most proslavi svoj 30. rođendan (valjda će, Kamenički nije doživeo ni punoletnost).

Novi Žeželjev most 26 nov 2016 21:43 #2010

• Cookie
  • Cookie's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Institutionalized
  • Poruka: 4225
  • Primljenih Zahvalnica: 3198
Trpovski napisao/la:
Pitam se da li je neko sa gradilišta radio neku foto ili video dokumentaciju, ili će naši snimci biti jedini trag
događanja, jednog dana, kad most proslavi svoj 30. rođendan (valjda će, Kamenički nije doživeo ni punoletnost).

Naravno. Nedavno sam gledao jednu ogromnu kolekciju sa lica mesta. Šteta što autor ne sme da kači te fotke nigde dok se ne završi gradnja. Koliko sam razumeo, izričito zabranjuju objavljivanje fotki bilo gde.
Zahvalnici: Trpovski

Novi Žeželjev most 27 nov 2016 17:37 #2011

• Brane
  • Brane's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Poruka: 796
  • Primljenih Zahvalnica: 1913
Evo i mene posle dužeg vremena sa nekoliko fotkica. Prijatno sam se iznenadio kada sam u petak veče bio kod mosta i zatekao osvetljen luk pa ima i lepih fotki.

Zahvalnici: Cookie, limanac, kasko, mrnjavi, Trpovski, Blavak, Bogdus, Mikins, valjan, mdinic, Dalmatinac, Бојовићев мост, Zakeralo

Novi Žeželjev most 27 nov 2016 17:41 #2012

• Brane
  • Brane's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
Zahvalnici: Cookie, limanac, kasko, mrnjavi, TurboMaximus, sasar, Trpovski, Blavak, Bogdus, Mikins, valjan, mdinic, Dalmatinac, Бојовићев мост

Novi Žeželjev most 27 nov 2016 17:43 #2013

• Brane
  • Brane's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
Zahvalnici: Cookie, limanac, kasko, mrnjavi, Duja, Novajlija, sasar, Trpovski, Blavak, Mikins, valjan, mdinic, Бојовићев мост, Zakeralo

Novi Žeželjev most 27 nov 2016 17:45 #2014

• Brane
  • Brane's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta

P. S. Poslednje četiri fotografije su nastale iz voza, kroz prljavo staklo, pa ne zamerite na kvalitetu.
Poslednja izmena: 27 nov 2016 17:47 od Brane.
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, Cookie, Buck, limanac, kasko, mrnjavi, Duja, TurboMaximus, Dunavski, Šipadžija, Novajlija, sasar, Trpovski, Blavak, Bogdus, Mikins, Ljube, Djordje Cvarkov, valjan i ovaj član ima 7 ostalih zahvalnica

Re:Novi Žeželjev most 29 nov 2016 13:27 #2015

• Bogdus
  • Bogdus's Avatar
  • Na mreži
  • Investitor
  • Poruka: 3196
  • Primljenih Zahvalnica: 11275
Zahvalnici: Dukelander, limanac, kasko, mrnjavi, TurboMaximus, Brane, sasar, Blavak, Mikins, Djordje Cvarkov, valjan, Podbarac, mdinic, DL, Zakeralo

Novi Žeželjev most 29 nov 2016 14:57 #2016

• Mikins
  • Mikins's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 154
  • Primljenih Zahvalnica: 508
:cheer:
Dunav je u opadanju zadnja dva-tri dana. Opao je za oko 50cm. Da li ce se nastaviti sa betoniranjem stuba? Iz pooslednjih fotografija se nevide nikakvi radovi.

Novi Žeželjev most 29 nov 2016 15:24 #2017

• mrnjavi
  • mrnjavi's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Vozači da se ostave na miru!
  • Poruka: 3435
  • Primljenih Zahvalnica: 9193
Ove 3 valjkaste strukture u stubu su nove, barem u odnosu na kaskove fotke od prošle nedelje.
"Stari svijet umire, novi se bori da se rodi. Ovo je vrijeme monstruma."
Antonio Gramši
Zahvalnici: Bogdus

Novi Žeželjev most 29 nov 2016 16:24 #2018

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4952
  • Primljenih Zahvalnica: 8344
Šahtovi?
Stub starog mosta je imao šaht, ulazili smo u njega kao klinci.
Na dnu stuba su bile neke minijaturne komore. Prilično klaustrofobično mesto.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.

Novi Žeželjev most 29 nov 2016 21:45 #2019

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5910
  • Primljenih Zahvalnica: 9043
jel znaš čemu služe te komore?
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE

Novi Žeželjev most 29 nov 2016 22:56 #2020

• Dukelander
  • Dukelander's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • Poruka: 4952
  • Primljenih Zahvalnica: 8344
Iskreno, ne znam.
Lestvice za silazak i taj prostor dole su mi ličili na prostor za eventualno miniranje i rušenje. Ne znam zašto bi se inače silazilo dole.
‎"IF we cannot provide the great cities and the great suburbs with some kind of poetry, they will simply go on breeding these broken fanaticisms that make women wave sabres and men found insane religions."
~GKC: Illustrated London News, October 7, 1905.
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru