Dunav je moćan, treba ga poštovati.
posle više od 20 dana sa ledom, i nekih starih i novih iskustava, opet sam slobodan da podelim sa vama neka razmišljanja.
Posmatram ovaj put vodostaje i uticaj leda na vodostaje, sa potencijalnim opasnostima.
1. Bogojevo-Apatin. Pogledajte podatke na
www.hidmet.gov.rs/ciril/hidrologija/godi...njak.php?sifra=42020
Za vreme ledenog čepa do Vukovara, vodostaj je počeo strahovito da raste, i isto tako strahovito brzo da pada posle otvaranja ledenog čepa. Dovoljno je bilo da naprave kanal širine 100 metara u ledu, voda je krenula i vodostaj je pao za više od dva metra za pet dana.
Gde je stigla voda i led? U Novi Sad. Pošto nije bilo ledenog čepa, Sliga je bila vredna, voda je otišla do obližnjeg kineskog mosta. A tamo led ne može da prođe ako ga neko ne provede. A Beograd nema Slogu (ni pameti, pa vidite kako voze, tako bahato se i ponašaju i razmišljaju) pa im se napravio čep dužine 12-15 km.
Gde se vide posledice tog ledenog čepa? Na najbližoj uzvodnoj mernoj stanici, a to je Novi Sad.
2. Novi Sad - Sremski Karlovci (nije merna stanica ali mi je Dunav pod nosom pa mu sam merim puls i pritisak
)
www.hidmet.gov.rs/ciril/hidrologija/godi...njak.php?sifra=42035
Kod nas se dešava porast od 15-25 cm dnevno, zbog leda u Beogradu. Dokle, Ščečenji ne otvori led, ili ga proleće ne otopi, ili ga voda ne prelije.
Da li će voda potopiti naš pomalo zaboravljeni zagat, skoro da je svejedno, jer je već potopljen odozdo.
Da li će biti poplave? Valjda neće jer četiri metra porasta nisu realni, pošto je dotok veoma slab, u Mađarskoj neće biti velikih voda:
www.eumet.hu/vizallas/duna/
Čak je i onaj porast u Mohaču, sa maksimumom od 19.01. delom bio posledica ledenih čepova kod nas. Zato je deo do Vukovara zajednički interes nas, Hrvata i najviše Mađara. Zato mi plaćamo samo 25% i to smatramo da je jedan od najvećih trijumfa naše vlasti. A u stvari Mađari, koji znaju da razmišljaju, čuvaju sebe.
3. Šta je najsmešnije i najtužnije: Rumunji nemaju ledolomce za nas, a Mađari se nalaze na pogrešnoj strani: UZVODNO. Dolazeći odozgo, oni ČETIRI PUTA lome isti led:
a) Kad probijaju čep, samo da bi prošli nizvodno od njega, a led se ne pomera skoro ništa,
b) Kad okrenu pa ga otkidaju uzvodno da naprave kanal u Dunavu, širine 100m koji onda neprekidno održavaju,
c) Kad taj isti led stigne do kineskog mosta pravljenog za tropske reke, pa se ponovo probijaju do ispod mosta,
d) Kad krenu uzvodno da prave novi prolaz.
A sasvim je moguće da će se sve ponoviti još negde nizvodno od Beograda (sve puta dva jer ledolomci dolaze odozgo), ako naš Greben ne bude mogao da održava celu deonicu prohodnom.
4. Da li se građani obaveštavaju o tome? Uglavnom ne. Nema tu ništa spektakularno, osim činjenice da neki ne rade svoj posao kako treba, a kako bi ga i radili, poslednji led bio je u vreme nekih drugih ljudi koji su oterani kao stari, ružni, ili druge rase (čitaj partije).
Od svega je najveća sreća to što je početni nivo Dunava ispd 100 cm, u Novom Sadu, i što nema brzog otapanja.
A most, čekaćemo, blizu je pounoletstvo od rušenja, a gde je 18 tu je i 19.