Železničko-drumski most u Novom Sadu: 2018-11-05.
Naš Most više nije tema za medije. To je očekivano i normalno. Živi svoj život već rutinski – vozove i autobuse koji slede svoje redove vožnje, teške kamione na svojim dalekim putevima, putničke automobile ....
Pešaci i građani ga sve više doživljavaju i kao deo svog življenja. Divne fotografije sa Deskgrama to i ilustruju.
Aerodron nastavlja svoju dragocenu misiju foto-praćenja radova na i oko Mosta. Veliki dokumentarni značaj, iako sa nepretecioznim namerama. Važnost ovog dokumentarnog materijala tek će videti u narednim godinama i decenijama. Sve čestitke Aerodronu, njegov doprinos Forumu je ogroman!
Aktuelna događanja u pozadini, koja su povezana sa Mostom:
- Komisija za tehnički prijem privodi kraju svoj rad. Koliko sam čuo, nema ni jedne jedine iole ozbiljnije primedbe na sam Most. Rad Komisije bi trebao da se završi Upotrebnom dozvolom.
(Koliko sam čuo iz dva krajnje pouzdana izvora, stari most nije imao upotrebnu dozvolu do svog rušenja 1999! Neverovatno! Još jedna od prećutanih stvari, uz brojne izmišljene u medijima!)
- Pripreme za demontažu Privremenog mosta uveliko teku. Ne znam detalje, mi projektanti Mosta ne učestvujemo u tome. Izvođač (španski Azvi), koliko sam čuo, angažovao je razne podizvođače, između ostalog i firmu ALE koja je izvela i lansiranje Mosta u septembru i oktobru 2017. Generalno, demontaža Privremenog mosta je ozbiljan tehnički zadatak, koji mora da se najdetaljnije razmotri, planira i izvede. Sve operacije na velikoj reci su potencijalno vrlo opasne. Ne sumnjam da je izvođač svestan svih rizika i da će uspeti.
- Most je sve poznatiji u stručnom svetu:
U septembru je predstavljen na Konferenciji 9th International Symposium on Steel Bridges u Pragu. Napisali smo rad o projektu i izgradnji Mosta. Prezentaciju je održao španski kolega – menadžer projekta, u elitnom terminu koji nam je dodeljen na Konferenciji. (Trebao sam ja, ali nisam mogao na put.) Most je izuzetno povoljno primljen među inženjerima iz sveta i usledili su mnogi pozivi za učešća na drugim međunarodnim stručnim i naučnim skupovima.
U oktobru je naš Most predstavljen pozvanim radom na Konferenciji XVIII International Scientific Conference VSU’2018 u Sofiji. Nažalost, ostalo je samo na radu, bez prezentacije uživo. Niko od nas nije mogao da otputuje.
U decembru Most će biti predstavljen, po pozivu za učešće, na Konferenciji u Portu (Portugalija). Rad smo poslali, a prezentaciju će opet kao u Pragu održati španski kolega, (ja opet ne mogu).
Imali smo i poziv iz Tokija, (na kom smo se samo ljubazno zahvalili), poziv poznatog američkog stručnog časopisa za članak, mnoga pisma kolega iz sveta preko Linkedin-a ...
Ovo su, bez sumnje, značajna priznanja za naš rad. Tehnički svet ih ne deli olako i zaista morate da postignete svetski rezultat da bi vas uopšte zapazili. Nažalost, naše skromne materijalne mogućnosti nas veoma ograničavaju u „skupljanju lovorika“. Sva ta putovanja su vrlo skupa, (često veliki iznosi kotizacija, skupi hoteli u kojima se održavaju konferencije, za nas veliki troškovi puta i smeštaja, ...). Rečju, dorasli smo svetu po znanju, ali ne i po parama, gde smo za red veličine ispod potrebnog nivoa.
U Srbiji raste interesovanje za naš Most. Malo kasno, (po meni zahvaljujući dugogodišnjoj negativnoj i uglavnom neistinitoj kampanji u medijima).
27. oktobra sam održao predavanje o Mostu na skupu u Vrnjačkoj Banji u organizaciji Inženjerske komore Srbije. Bilo je oko 100 slušalaca, uz veliko interesovanje i mnogo pitanja.
Naredno predavanje o Mostu, takođe u organizaciji Inženjerske komore Srbije, treba da bude u decembru ili januaru u Novom Sadu, (tačan termin još nije utvrđen).
U međuvremenu, bila je dodela i Oktobarske nagrade Novog Sada. Mene je kandidovao Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Odbornici Skupštine Novog Sada su međutim smatrali da je predlog Mesne zajednice Kać i lokalnog šah-kluba za kandidatata zaslužnog „
za izuzetan doprinos društvenom i privrednom razvoju, kao i za promovisanje šaha u Novom Sadu“, sa mnogo većom težinom, pa je tako i odlučio u dodeli nagrade.
Najzad, pet fotografija sa Deskgrama, po mom izboru.
Momci i devojke sa Deskgrama, inspirisani Mostom, napravili su puno lepih radova, zaista vredi pogledati.
Poruka mladima sa fotosa Božice Mihajlović: Deco, divna fotografija trenutka iz verovatno najlepšeg doba vaših života, ali ne biste smeli da budete na tom mestu! Biti van pešačkih staza je potencijalno vrlo opasno!
Nastaviće se ...