Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Novi Žeželjev most

Novi Žeželjev most 14 jan 2019 16:35 #4981

• Kajpers_belt
  • Kajpers_belt's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 97
  • Primljenih Zahvalnica: 156
Ništa se ne dešava na gradilištu, pa je usled toga ovde zatišje ili?
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Re:RE: Re:Novi Žeželjev most 14 jan 2019 20:43 #4982

• kasko
  • kasko's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 4924
  • Primljenih Zahvalnica: 9934
zeljolaki napisao/la:
kasko napisao/la:
Asfalt umesto behatona?

Da li je tu nekad bio behaton ?
Samo mi je (bilo) logično da je tu behaton ako je i na prilazu mostu pešačka od behatona, kej je od behatona i tendencija je da se njime rade pešačke.

Novi Žeželjev most 05 feb 2019 23:44 #4983

• lionking
  • lionking's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 32
  • Primljenih Zahvalnica: 254
Da li je iko dobio konacan odgovor zbog cega dekorativna rasveta na mostu ne radi ? Tolko je lep most , a nocu se jedva vidi :(
Zahvalnici: Inzenjer, Djordje Cvarkov

Novi Žeželjev most 06 feb 2019 10:17 #4984

• Vosa
  • Vosa's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 113
  • Primljenih Zahvalnica: 203
Nekako presporo deluje demontaza privremenog mosta. Odavno su prosla ta 3 meseca najavljena za uklanjanje.

Novi Žeželjev most 06 feb 2019 11:23 #4985

• DL
  • DL's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 224
  • Primljenih Zahvalnica: 1539
Nizak vodostaj

Novi Žeželjev most 06 feb 2019 16:37 #4986

• Ivica NS
  • Ivica NS's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 25
  • Primljenih Zahvalnica: 91
Vodostaj nije nizak, veci ce problem da bude kad za mesec dana krenu prolecne vode sa Alpa. Treba samo da prodube prostor gde ce ulaziti barza izmedju sipova koji stoje od 99-e godine. I tada su kopali da bi bila veca dubina.

Poslednja izmena: 06 feb 2019 18:39 od Dukelander.
Zahvalnici: limanac, Duja, Zex021, Inzenjer, Blavak, AeroDron, slobasum

Novi Žeželjev most 08 feb 2019 09:08 #4987

• Tankosic
  • Tankosic's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 2
  • Primljenih Zahvalnica: 9
Morao sam da se registrujem da bih nešto rekao bar ovde jer nemam načina, a ni mogućnosti da kažem tamo gde treba! Naime, pre možda desetak dana u vreme kada se topio poslednji sneg prelazio sam most u smeru ka Petrovaradinu. U jednom trenutku sam začuo stravičan udarac, a nakon nekoliko trenutaka sam shvatio da mi se grudva snega survala na šoferšajbnu i bio sam prilično uznemiren. Tek posle sam stao da pogledam krov automobila i da pregledam da li je negde možda naprsla. Sva sreća pa nije jer bi me to samo odvelo u trošak, a o težim posledicama i da ne govorim. Znam da je o ovome već bilo reči, ali prosto ako neko ne odreaguje desiće se nešto u perspektivi što niko ne želi. Dakle, mogla je da padne veća količina pa da mi probije šoferku i onda ne znam gde bi i kako završio. Mogla mi je ulubiti krov, mogla su se desiti razna scenarija, ali kažem, ovog puta nije bilo strašno. Od sad kad god bude padao sneg nema šanse da ću ići preko tog mosta! Sve ovo sam želeo da prenesem gradskoj upravi za saobraćaj, ali nisam mogao nikoga da dobijem jer mi se niko nije javljao na pozive. Kasnije sam pokušao da se registrujem na sajt sbsns (Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada novog sada), ali sam se ubrzo uverio da je sajt samo šminka i da registracija nije u funkciji, a prilično je teško i doći do nje ukoliko se bar malo bolje ne snalazite. Sve i da sam uspeo da prenesem nekom, mislim da bi bio pomnožen sa nulom i da bi moje reči vetar odneo. Ako neko od Vas ima nekakav predlog ili način da to prenese tamo gde treba, a da ima efekta ja bih Vas zamolio jer će biti kasno ako se u budućnosti ne daj Bože desi neka tragedija.
Zahvalnici: ranko su ns, Duja, sasar, Inzenjer, Blavak, Ljube, valjan, kuburicsrdjan, Kajpers_belt

Novi Žeželjev most 08 feb 2019 10:22 #4988

• Blavak
  • Blavak's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 8559
  • Primljenih Zahvalnica: 36802
^^ Mislim da su za most, a trebalo bi i njegovo održavanje, nadležne Železnice Srbije, te bi njima svakako trebalo uputiti barem jedan e-mail, čisto da budu upoznati sa situacijom. Mišljenja sam da bi e-mail trebalo uputiti i nadležnom ministarstvu, a možda i JP Putevi Srbije. Sve prtethodno navedeno neće uroditi nikakvim plodom ukoliko se ne obratite i medijima, a pre svega mislim na N1, 021, a najveći efekat izaziva ukoliko se postavi kao status na društvenim mrežama. To se zaista širi neverovatnom brzinom i izaziva reakciju.

Novi Žeželjev most 08 feb 2019 11:10 #4989

• zeljolaki
  • zeljolaki's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 127
  • Primljenih Zahvalnica: 231
Tankosic napisao/la:
Morao sam da se registrujem da bih nešto rekao bar ovde jer nemam načina, a ni mogućnosti da kažem tamo gde treba! Naime, pre možda desetak dana u vreme kada se topio poslednji sneg prelazio sam most u smeru ka Petrovaradinu. U jednom trenutku sam začuo stravičan udarac, a nakon nekoliko trenutaka sam shvatio da mi se grudva snega survala na šoferšajbnu i bio sam prilično uznemiren. Tek posle sam stao da pogledam krov automobila i da pregledam da li je negde možda naprsla. Sva sreća pa nije jer bi me to samo odvelo u trošak, a o težim posledicama i da ne govorim. Znam da je o ovome već bilo reči, ali prosto ako neko ne odreaguje desiće se nešto u perspektivi što niko ne želi. Dakle, mogla je da padne veća količina pa da mi probije šoferku i onda ne znam gde bi i kako završio. Mogla mi je ulubiti krov, mogla su se desiti razna scenarija, ali kažem, ovog puta nije bilo strašno. Od sad kad god bude padao sneg nema šanse da ću ići preko tog mosta! Sve ovo sam želeo da prenesem gradskoj upravi za saobraćaj, ali nisam mogao nikoga da dobijem jer mi se niko nije javljao na pozive. Kasnije sam pokušao da se registrujem na sajt sbsns (Savet za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji grada novog sada), ali sam se ubrzo uverio da je sajt samo šminka i da registracija nije u funkciji, a prilično je teško i doći do nje ukoliko se bar malo bolje ne snalazite. Sve i da sam uspeo da prenesem nekom, mislim da bi bio pomnožen sa nulom i da bi moje reči vetar odneo. Ako neko od Vas ima nekakav predlog ili način da to prenese tamo gde treba, a da ima efekta ja bih Vas zamolio jer će biti kasno ako se u budućnosti ne daj Bože desi neka tragedija.

Kolicina snega koja moze da padne sa lukova mosta je mala,ne moze napraviti nikakvu stetu na vozilu,to ste i sami potvrdili...Vi ste se ipak samo malo uplasili i od toga napravili pricu ...
Poslednja izmena: 08 feb 2019 11:12 od zeljolaki.
Zahvalnici: Inzenjer, prophysio

Novi Žeželjev most 08 feb 2019 12:10 #4990

• ranko su ns
  • ranko su ns's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 5910
  • Primljenih Zahvalnica: 9043
situacija nije uopšte bezazlena. Bez obzira koliko mala grudva iznenada da padne na šoferšajbnu ista može veoma lako da izazove neželjenu reakcuju vozača, da trgne volan i da skrene levo ili desno i da napravi udes i da se tragično završi. Kad se ide tom brzinom mali udarac može da slomije šoferđajbnu a naročito ako pada sa velike vidsine parče leda, grudva bilo šta.
Tako da je ovaj post opomena svima nama da obratimo pažnju vozeći po snegu preko mosta.
Potpuno je neozbiljno umanjivati i potcenjivati problem koji vidim objektivno postoji
KO HOĆE NAĐE NAČIN, KO NEĆE NAĐE OPRAVDANJE
Zahvalnici: Inzenjer

Novi Žeželjev most 08 feb 2019 12:36 #4991

• Tankosic
  • Tankosic's Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 2
  • Primljenih Zahvalnica: 9
Jeste, na moj auto je pala mala grudva, a udarac bio jak i nisam se uspanicio, ali sam onda potom razmislio i shvatio da je moglo biti mnogo gore. Inace videla su se po putu mesta gde se sneg obrusio sa poprecnih greda i to onako u prilicnim gomilama. Ja ne znam da li ce padati vece grudve ili nece, ovo sam napisao iz predostroznosti i nemam nikakve skrivene motive, narocito nisam smislio "pricu". Mozda bi Vama ili nekom bilo lakse da nisam nista napisao, ali ovo je licna potreba da se ukaze na problem, a to je opet iskljucivo moja odluka, zao mi je.

Novi Žeželjev most 08 feb 2019 12:51 #4992

• Ljube
  • Ljube's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 264
  • Primljenih Zahvalnica: 794
Grejace u grede i zavrsena prica. Izvesti struju od rasvete. Nije to neka investicija, samo treba ugraditi i neke senzore da pale i gase grejacce po potrebi.

Novi Žeželjev most 08 feb 2019 15:58 #4993

• Sv. Ilija
  • Sv. Ilija's Avatar
  • Van mreže
  • Majstor
  • Poruka: 131
  • Primljenih Zahvalnica: 63
Kako li vi vozite ispod grana, semafora, nadvoznjaka kad ste tako plasljivi? Da te gadja neko ciglom ne smes da trzas volan a ne ovako.
Zahvalnici: Inzenjer, zeljolaki

Novi Žeželjev most 08 feb 2019 21:54 #4994

• Istraživač
  • Istraživač's Avatar
  • Van mreže
  • Zidar
  • Poruka: 94
  • Primljenih Zahvalnica: 174
Sv. Ilija napisao/la:
Da te gadja neko ciglom ne smes da trzas volan a ne ovako.

Ma minobacačem...
#duringthewar

Novi Žeželjev most 12 feb 2019 01:23 #4995

• Inzenjer
  • Inzenjer's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 417
  • Primljenih Zahvalnica: 6587
Železničko-drumski most u Novom Sadu: 2019-02-12; Aktuelno i sneg na mostu.

Aktuelno

Aktivnost na našem Forumu što se tiče mosta je prilično utihnula.
Razlog je verovatno u mirovanju radova oko mosta (demontaža Privremenog mosta i izgradnja pristupnih saobaćajnica), ali i neuključivanje dekorativnog svetla.

Što se tiče radova oko mosta nemam nažalost nikakvih informacija, jer su to radovi prema drugim ugovorima i sa drugim projektantima i izvođačima.

Dekorativno svetlo nije uključeno čak ni za vreme nedavnih velikih praznika, kada je na ulicama postavljeno hiljade raznih ukrasa, što je trebalo da ulepša grad za vreme prazničnih dana. Glavni ukras grada – naš most sa svojim moćnim dekorativnim osvetljenjem – ostao je u mraku. Poslednje što sam čuo, (o čemu sam već pisao pre par meseci), je da grad Novi Sad ne želi da plaća dekorativno svetlo (!?). Ne znam da li je sve ovo potpuno tačno. Ako jeste onda je to potpuni apsurd, ko treba onda da uključi dekorativno svetlo? Železnica, iz neke kancelarije u Beogradu? Još veći apsurd!
Nažalost, čak i ovakva apsurdna situacija ne bi bila neverovatna, pogotovo imajući u vidu niz apsurda druge vrste, (takođe netehničke prirode), tokom gradnje mosta.

Sneg

Jedina tema koja je malo oživela ovu rubriku Foruma u poslednje vreme je sneg koji je pao sa konstrukcije mosta na drumski kolovoz, (Tankosic, #4944).
Pre svega reakcija našeg projatelja Tankosića je za svaku pohvalu. kao pravovremeno obraćanje mogućim nadležnim službama na potencijalnu opasnost za sigurnost saobraćaja.

O ovoj temi smo već razgovarali povodom sličnog pitanja Trpovskog, (moj post #4966).

Naš most je striktno projektovan i izveden prema zahtevima stotinama raznih standarda, evropskih (EN) i raznih nemačkih. Pitanje Tankosića me je navelo da pomno pretražim najrazličitije svetske standarde i praksu koji bi mogli da tretiraju ovu temu.

Rezultat je: nema ni jedne reči bilo gde o padanju snega sa konstrukcije mosta, pa prema tome ni bilo kakve odgovarajuće odredbe tehničke regulative za mostove po ovoj temi.

U praksi se pokazalo da je opasno padanje leda na mostovima sa kablovima, (viseći mostovi i mostovi sa kosim kablovima), pojava koja se poslednjih godina najviše uočava na mostovima u SAD i Kanadi. Na Internetu se može naći puno novinskih vesti, video-zapisa i fotografija padanja leda sa kablova i oštećenja automobila na mostu.
Na mostovima sličnim našem – lučnim mostovima, nisam pronašao ni jedan jedini slučaj ugrožavanja saobraćaja padanjem leda i/ili snega sa konstrukcije.

U pomenutom ranijem postu sam već rekao da su gornje površine greda koje povezuju lukove slične nagnutim krovovima. U slučaju našeg mosta to su „krovovi“ široki 3 metra, sa najveći nagibom prema horizontali od 36 stepeni.

Da li za krovove zgrada postoje tehnički propisi o odbrani od padanja snega?
Da! Različite detaljnosti po zemljama:
- Srbija (kao i ex Jugoslavija) – ni reč!
- Rusija – vrlo detaljno, najdetaljnije koliko znam u odnosu na druge zemlje;
- Nemačka – postoje, ali su to komunalni propisi, ne u obliku DIN-standarda ili nekih preporuka koje su federalnog nivoa;
- Kanada – za sever Kanade, od 2014;
- SAD – nema propisa;
Itd.

Odbrana od padanja snega sa krova je snegobranima, (engleski: snow guard ili snow stop; nemački: Schneefanggitter; ruski: снегозадержатели).
Ukratko, najvažnije odredbe za snegobrane na zgradama:
- Nemačka: obavezni su za strme krovove, (nagib prema horizontali najmanje 45 stepeni);
- Rusija:
- obavezni su za sve zgrade, za nagibe krovova manje od 60 stepeni;
- postavljaju se na 60 do 80 cm od ivice krova;
- postoji nekoliko tipova snegobarana: od drvenih oblica, od metalnih cevi (prečnika 15 do 30 mm, najefikasniji tip snegobrana), od pojedinačnih ugaonika tačkasto raspoređenih na krovu;
- radi se i proračun snegobrana na horizontalno opterećenje snegom u zavisnosti od klimatske zone, nagiba i veličine krova, vrste krovnog pokrivača;
- obavezne su i krovne ograde, (nezavisno od snegobrana), kao mera sigurnosti pri radu na krovu, (standard GOST 25772-83).

Vratimo se na naš most.

Prema obavezujućoj tehničkoj regulativi, (inostranoj, domaće nema), nisu potrebni snegobrani na mostu.
Prema svetskoj praksi gradnje lučnih drumskih mostova (videti slike u prilogu) – snegobrana takođe nema.

Ipak, iskustva kao Tankosićevo ne treba zanemariti. Po mom mišljenju, kroz monitoring mosta video-kamerama 24 h/dan, empirijski će se utvrditi stepen opasnosti. Ukoliko su padavine snega sa konstrukcije česte, vlasnik mosta može ugraditi snegobrane na grede koje povezuju lukove.
Lično mislim da nema realne opasnosti, iako ne postoji 100% sigurnost.

Prave i realne opasnosti u Srbiji, u okviru razmatrane teme, su:
- na drumskim mostovima: neadekvatan sistem zadržavanja vozila na mostu, (post od 2018-11-30), velika oštećenja kolovoza rupama pre svega, neravni kolovozi, neadekvatne ograde pešačkih staza, itd;
- na zgradama: ne samo nepostojanje snegobrana, nego i nepostojanje tehničkih propisa koji definišu njihovu ugradnju na krovovima;
Nabrojane opasnosti su mnogo veće i sa mnogo gorim posledicama po sigurnost saobraćaja.

Snimci mosta

Pošto su naši snimci presušili, evo na nekih sa Deskgrama, gde se konstantno objavljuju, ne u velikom broju, ali bez prekida.

Zahvalnici: solimns, Buck, limanac, kasko, cipacar, mrnjavi, Duja, Brane, Zex021, sasar, Blavak, Mikins, Djordje Cvarkov, valjan, Eldarion, AeroDron, DL, Savke, zlaja, slobasum

Novi Žeželjev most 12 feb 2019 01:24 #4996

• Inzenjer
  • Inzenjer's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 417
  • Primljenih Zahvalnica: 6587
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, Buck, limanac, kasko, cipacar, mrnjavi, Duja, TurboMaximus, Brane, das ivon, Zex021, sasar, Blavak, Mikins, Djordje Cvarkov, valjan, Eldarion, AeroDron, DL i ovaj član ima 4 ostalih zahvalnica

Novi Žeželjev most 13 feb 2019 01:47 #4997

• Bata_
  • Bata_'s Avatar
  • Van mreže
  • Vodonoša
  • Poruka: 47
  • Primljenih Zahvalnica: 196
Snegobrani na lukovima mosta bi mogli doneti vise stete nego koristi. Zadrzavali bi sneg visoko na lukovima, te bi se prilikom topljenja snega stvarale ledenice. Pad ledenice sa te visine, ma kolika ona bila, mogla bi biti katastrofalna, za razliku od snega, koji sem uznemirenosti retko moze da izazove vecu stetu.

Novi Žeželjev most 25 feb 2019 18:40 #4998

• Jungle_Mania
  • Jungle_Mania's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 258
  • Primljenih Zahvalnica: 2244
Radovi sa sremske strane,kruzni tok...

Stari most

Par radnika je nesto raduckalo...u pozadini crpna stanica
“Dodju tako ponekad vremena, kada pametan zacuti, budala progovori, a
fukara se obogati.”

― Ivo Andrić
Zahvalnici: limanac, kasko, mrnjavi, Duja, TurboMaximus, Zex021, sasar, Inzenjer, Blavak, Djordje Cvarkov, valjan, Eldarion, mdinic, ChobbyNS, AeroDron, DL, kuburicsrdjan, Savke, slobasum

Novi Žeželjev most 25 feb 2019 18:46 #4999

• Jungle_Mania
  • Jungle_Mania's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
Novi most

fukara se obogati.”

― Ivo Andrić
Zahvalnici: Dukelander, limanac, kasko, mrnjavi, Brane, Zex021, sasar, Inzenjer, Djordje Cvarkov, valjan, Eldarion, AeroDron, kuburicsrdjan, Savke, miligor, slobasum

Novi Žeželjev most 25 feb 2019 18:48 #5000

• Jungle_Mania
  • Jungle_Mania's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
I par iz blizine

Primetio sam da je ceo most ovako zamazan
fukara se obogati.”

― Ivo Andrić
Zahvalnici: Nicisy1, Dukelander, limanac, mrnjavi, Duja, TurboMaximus, Brane, das ivon, Zex021, sasar, Inzenjer, Djordje Cvarkov, valjan, Eldarion, mdinic, AeroDron, vlajcho93, kuburicsrdjan, Savke, miligor i ovaj član ima 2 ostalih zahvalnica
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru