Christofer napisao/la:
Cookie napisao/la:
Izvini, ali ti stvarno ne znaš o čemu pričaš.
U Švajcarskoj svako selo ima veću fabriku od ovih naših Lear-a i Aptiv-a. Jel to neuređen sistem? Po tvojoj logici bi mi morali da uvozimo radnu snagu, a investitori čekaju u redu na granici sa koferima punim para.
Takođe, primetno je da se dosta neaktivnih forumaša povampirilo na ovoj temi tek nakon navoda u medijima, iako se vodi diskusija od početka gradnje.
Uf, ajmo redom:
1. Nikada nisam rekao da kompanije ulazu samo u neuredjene sisteme, to ili namerno podmeces ili me nisi "slucajno" shvatio. U par navrata na ovoj temi sam cak i pisao da ulazu svugde ali se razlicito ponasaju u zavisnosti od pravne uredjenosti. Za primer pogledaj Apple/Nike i ponasanje prema radnicima u Americi /Evropi i kakve uslove imaju njihovi radnici u Kini, Vijetnamu ili Bangladesu. Ako hoces nesto blize, pogledaj odnos banaka u Srbiji i Hrvatskoj kada su u pitanju krediti u svajcarcima. Ista banka, isti vlasnik....ali je pravni okvir tj vladavina prava na drugom nivou pa se tako i drugacije odnose prema klijentima. Okvir drzavni ih na to tera. Nisu oni nista bolji ili gori ovde ili tamo.
To što si čitao u medijima o kreditima u CHF nema veze sa uslovima poslovanja banaka u državama, a kamate zavise od mnogo faktora. U toj Hrvatskoj, npr., posluje više stranih banaka nego u Srbiji.
2. Radna snaga je sirok pojam....od sweatshopova u Bangladesu do visokoskolovanih strucnjaka. Poptpuno razliciti spektri a i drzave koje imaju taj tip radne snage, potrebe za istom. Nisam ni pricao u uvozu radne snage a ni o fabrikama nesto posebno pa ne znam odakle ovo.
3. Lear i Aptiv su takvi poslovi da se isplate da ih rade ljudi samo i drzavama gde je minimalac ( ili neka prihvatljiva plata u lokalnim uslovima) takva da je niza od cene radne snage u Nemackoj npr. U razvijenim zemljama je jeftinije da taj posao rade automatizovana postrojenja a ne ljudi. Nasa cena rada je manja od automatizovane pa otud te fabrike ovde. + naravno nasi podsticaju drzavni za SDI (10k po radniku, subvencija za fabriku, poreske olaksice, itd...)
3. Logika po kojoj dolaze SDI je kompleksna i zavisi od mnostva faktora. Pravni okvir, stabilnost, kvalifikovana ( ili nekvalifikovana ) radna snaga, itd. Nisam uopste ulazio u to na ovoj temi, te opet "slucajno" podmeces.
4. Svajcarsku spominjes kao industrujsku silu? To je nama neuporediva zemlja kulturoloski, demografski, istorijski i po raznim drugim faktorima u kojoj se ne motajuu kablovi, vec proizvode visokotehnoloski proizvodi iz farmaceutske industrije, gradjevinske ind, prehrambene industrije, imaju visokokvalitetne casovnicarske manufakture, turizam..itd. sve u svemu jedna od najrazvijenih zemalja sveta....tako da ne znam odakle ti ideja da poredis Svajvarce sa nama u tom kontekstu.
Grdno se varaš ako misliš da u Kini postoje samo sweatshopovi, a u Švajcarskoj samo gospoda koja u belim rukavicama sastavlja satove. Takođe nemaš blage veze o ekonomiji ako misliš da na poslovanje bilo kog velikog preduzeća toliko utiče cena radne snage i da je to presudan faktor za odabir lokacije poslovanja. Istraži to još malo. Naveo sam tu Švajcarsku, koja je preplavljena fabrikama, a plate radnika su 10x veće nego u Srbiji. Slično važi i za Nemačku, Austriju, Francusku, skoro ceo zapadni svet.....
5. Kad vec spominjes Svajvarsku, njihovi urbanisticki propisi se bave cak i dispozicijom malih radnji u pojedinacnom bloku pa da se ne desi da imamo npr nepotrebnih delatnosti jednu pored druge. Sumnjam da bi poredjali ovako 3 trzna centra u urbanoj zoni u 500 m razdaljine.
Veruj mi, na 500m razdaljine možeš da naiđeš i na 5 tržnih centara. Ništa novo
5. Na perfidan nacin impliciras da ako neko dosad nije aktivan nesto bio sad ili nema sta pametno da kaze ili je tu zlonamerno i to je cist logical fallacy.
Da, impliciram to jer vidim da neko kao papagaj ponavlja ono što je debeli papagaj, koalicioni papagaj vladajuće stranke, izjavio za TV Pink. Vremena za diskusiju i konstruktivnu kritiku je bilo i dok na televiziji nije objavljeno da će NS dobiti tržni centar.
6. Ovo je tema koja je mnoge "probudila" ili kako si se izrazio "povampirila" zato sto se radi o javnoj parceli na kojoj je izgradjen objekat razlicito od obecanog, na sumljiv nacin, sa neresenim ozbiljnim tehnickim problemaima koji uticu na sve nas. Uzmi npr guzve od kako je pocela Promenada sa izgrdanjom u tom delu grada. Kompletan deo limana i bulavara je konstantno u guzvama. Dakle, vec utice na zivot...za mnoge je to kap koja je prelila casu u bezumlju urbanistickom u ovom gradu koje traje vec 30ak godina. Ali nesto to bezumlje nema granice izgleda i sad vec mnoge to dotice.
Ne znam, za mene je normalna stvar gužva u gradu od skoro pola miliona stanovnika. Zamisli, gužva na Bulevaru.... Nadam se da shvataš da živiš u gradu, a verovatno nisi nikada vozio u pravoj gužvi u nekom većem gradu.
Nemam nesto obicaj da pisem mnogo, cesce citam forum, ali me ova tema zaintrigirala kao sto sam na pocetku i pisao zbog nacina gradnje gde sam neposredno video neke propuste pa sam i pisao, ako vec moram da se pravdam lokalnim udbasima. Ali eto, zbog tebe cu se ukljuciti i drugde...da se opravdam i dobijem kredibilitet
.
P.s. nadam se da ti logika ili ekonomija nisu sastavni deo posla...
Sent from my SM-N950F using Tapatalk
Onda ga čitaj malo češće i sa više pažnje.