Billy napisao/la:
Blavak napisao/la:
Ukoliko bi smo samo malo promenili navike, biće dovoljno parking mesta.
Nema sanse.
Na 45000 novih kvadrata novih 300-injak mesta (oduzmi od 400 ova koja se ukidaju).
Znas li ti koji je to mravinjak ljudi? Pa Merkator ima 450 mesta na 20-tak hiljada kvadrata shopping prostora i desi se da nema mesta u garazi. A ovde ce uz sve ostalo biti par stotina stanova, jos neznamo broj.
Razmišljao sam o brojkama koje si naveo. Posmatrao sam situaciju gradu i prisetio se iskustava iz inostranstva. I dalje tvrdim da će biti dovoljno parking mesta, samo moramo da uradimo ono najteže - da promenimo navike. Obrazložiću.
Ovih dana su vremenske prilike lepe, prijatne, nema padavina, temperatura vazduha je takođe prijatna. Kako bi bilo da zaboravimo automobile kod naših zgrada na parkingu i prošetamo se ili provozamo biciklom, rolerima,...
Tako možemo ići i na posao, čak i obavljati radne zadatke koji se obavljaju u pokretu.Tako možemo sigurno da funkcionišemo barem 7-8 meseci godišnje. Kada su loši vremenski uslovi, uvek se možemo osloniti na
ili na
GSP nam je dobro organizovan, sa sasvim ok mrežom linija i intervalom polazaka. Ukoliko baš treba ići od vrata do vrata sa teretom, tu je taxi, koji je (za ov vrstu usluge) jeftin.
Poslednje, ako baš neće moći bez auta, treba se organizovano voziti. Kod nas (a i napolju negde) je problem što jedan auto koristi jedna osoba, ona koja ga i vozi. U auto može da stane 5-7 osoba, ako jedan vozi njih još 4, da smanjim na 3 da bi bilo udobno, može sa tim autom na svoju destinaciju (posao, pozorište npr.). To su 3 automobila koja ne dolaze u centar, ili na neku drugu lokaciju i ne prave gužvu, nemaju problem parkiranja,...
Fotka, koja je ilustracija prethodno napisanog, je od četvrtka. Samo u jednom vozilu su bile dve osobe, sva ostala su imala samo vozača, a kolona se protezala i iza mesta odakle sam fotografisao. Sad smanjite ovu brojku za 3/4, ili za 2/3, kolone skoro da i nema. Kad bi smo na to dodali neke od vozača koji će pešačiti, ići biciklom, skoro da i nema vozila.
Dakle moguće je i smatram da će biti dovoljno parking mesta, samo treba da odradimo ono najteže - da promenimo navike.