Posmatrac napisao/la:
Ukoliko bi isli u visinu imali bi recimo isti broj kvadrata, ali cena izgradnje bi bila skuplja i profiteri (galens) bi manje zaradili... nema sanse da tehnologiju nemaju, pa Beogradjanka je izgradjena pre 40-45 godina i ima 24 sprata i 101 metar
A u Aziji su vec napravljene perverzije od preko 800m (Burj Khalifa - Dubai - 828m), a under construction je toranj od PREKO 1000m !!! (Jeddah Tower - Jeddah - 1008m)
en.wikipedia.org/wiki/Jeddah_Tower
Znaci sve se moze kad se hoce, a ono sto meni najvise smeta je to sto se ovde gleda iskljucivo profit investitora - dodatno sam se iznervirao kad sam video da se u svetu cuvaju stare fasade (ili njihove konstrukcije) i na njih se oslanja nova zgrada, a ovi porusili i kao "obnovice"
Kao sto vec rekoh sto visi soliter to bolje, pa neka nosi naziv Pupinova kula, Novosadjanka (ali obavezno da bude visa od Beogradjanke
), Novosadska kula ili kako god, a na vrhu neki restoran odakle bi pucao pogled na ceo Novi Sad, kao i Frusku Goru...
Ali od toga nista, barem ne na ovoj lokaciji
Mesas babe i zabe,poredis Srbiju sa UAE.Tacno je da je Beogradjanka napravljena pre 40 godina i kule na Limanu i kule kod Zezelja,al tad si imao drzavne firme sa hiljadama zaposlenih,imali smo kvalifikovane radnu snagu,imali smo Mostogradnju koja je napravila sve mostove u bivsoj drzavi plus u Iraku,Libiji,putarske firme,da ih ni ne nabrajam...U Beogradu nije napravljen toliki objekat u poslednjih 40 godina,a bas ce u Novom Sadu nekom pasti na pamet da napravi.Doduse bilo je nekih nagovestaja da ce oko hotela Jugoslavija u BG-u praviti dve kule sa po 40 spratova,ali jos uvek nista od toga,cinjenica je da jos uvek nema zgrade u Srbiji koja je napravljena u zadnjih 40 ak godina sa tolikom visinom.Ja jesam 100 % za podizanje spratnosti gde god je moguce i gde ima interesa,ali ipak mislim da preterujete sa tim neboderima cija se visina meri stotinama metara i to u Novom Sadu...Prodjite pored Radnickog koji je visok 50 ak metara pa pogledajte sa zemlje kolika je to grdosija.Vidite da ni Zezeljev most ne rade domace firme,mi nemamo firmu da napravi most duzine par stotina metara.Izgleda da smo pre 40 godina ziveli u buducnosti....