Pošto smo očigledno apsolvirali temu Banovine, aplikacije na kuli i Brašovana, hteo bih da podsetim na neke druge delove Novog Sada o kojima se veoma malo pisalo/videlo.
Pokušaću da pobrojim nekoliko tema kojih se možda niste setili. Istina teme su subjektivne i tiču se nečega što sam ja proživljavao i delova grada gde sam živeo ili se kretao. Svejedno, mislim da mogu biti zanimljive, ako ni zbog čega drugog onda maker zbog podsećanja
1. STARI HOTEL "PARK" U TESLINOJ ULICI
To je hotel koji zbog posetilaca zaslužuje pažnju. Naime relativno često je na večeru dolazio Tito sa celom svitom i znam da smo ih dočekivali i mahali. Ako se dobro sećam šef kuhinje je bila tetka Mara (ako grešim ispravite me), a Tito je bio veliki poklonik njene kuhinje. Osim same zgrade bilo bi zanimljivo videti i neke slike unutrašnjeg uređenja.
2. ZIDANA TRAFIKA KOD HOTELA “PARK”
Tu pored hotela "Park" U Teslinoj ulici se nalazila zidana trafika slična onoj koja je opstala u Dunavskom parku tj Dunavskoj ulici. Postoji li fotografija?
3. TRAMVAJSKA NADSTREŠNICA KOD HOTELA “PARK”
Na uglu Tesline ulice sa Bulevarom JNA se nalazila nadstrešnica tramvajske stanice, koja mislim da je jedna od svega dve ili tri na tramvajskim linijama Novog Sada.
4. DTV PARTIZAN
Nekadašnji “Sokoli” su posle rata postal “Partizani”, pa su i Sokolski domov i postali Društvo za telesno vaspitanje “Partizan” ili DTV “Partizan”. Bilo ih je nekoliko u Novom Sadu. Onaj kod Dunavskog parka kao najveći, na Telepu i jedan koji se nalazio na produžetku Tesline ulice mislim u ulici Uroša Predića. Ta sala za vežbanje je služila i za priredbe I filmske predstave jer je imala pozornicu. Ostala mi je u lepom sećanju i voleo bih da postoje neke fotografije i neki podaci.
5. OSNOVNA ŠKOLA “VASA STAJIĆ” - BARAKE U VASPITAČKOJ ŠKOLI
Osnovna škola “Vasa Stajić” 1953. se nalazila u barakama u dvorištu , tzv Vaspitačke škole u Školskoj ulici, u koje se ulazilo sa strane trga Kamenskog. Ne znam da li postoje možda fotografije baraka u kojima su se nalazile naše učionice.
6. “ŠUMSKA ŠKOLA”
Zima 1953/1954, je bila veoma jaka i učionice u barakama je bilo nemoguće zagrejati pa je za nas učenike OŠ "Vasa Stajić", za razrede u barakama, nastava je organizovana u učionicama u nekoj zgradi koja je mislim pripadala Dečijoj bolnici(?) i nalazila se u Futoškom parku, a koju smo mi zapamtili kao "Šumsku školu" jer se nalazila kao u nekoj šumici tj. delu parka. Ulazilo se iz Hajduk Veljkove ili jedne sporedne uličice iz JNA (mislim da se zvala Guslarska) koja se sada zove Dr Hempta. Posle baraka te učionice su nam izgledale kao iz bajke. Nikada nisam uspeo da saznam tačno o kom objektu se radi.
7. IZLAGANJE KITA U DVORIŠTU VASPITAČKE ŠKOLE
Na Pagu je u maju 1953. god ulovljen kit koji je zalutao u Jadransko more. Kit je stavljen na kamion i bio je prikazivan u Zagrebu, Beogradu i Novom Sadu gde je bio izložen u dvorištu internata Vaspitačke škole. Ulazilo se iz Školske ulice. Postoje verovatno fotografije tog događaja. Sećam se da je miris bio strašno neprijatan. Pa ipak vredelo je videti kita.
8. TENISKI KLUB
Na mestu gde se danas nalazi osnovna škola "Vasa Stajić", nekada je bio teniski klub u koji se ulazilo sa roglja placa, tj. sa ćoška između Stratimirovićeve i Vojvode Knićanina. Nisam nigde video fotografije kojih jamačno ima u nekim kućnim "trezorima".
9.KRAJNJA STANICA TRAMVAJA SA ZIDANOM NASTREŠNICOM I TRAFIKOM
Tramvajska linija Temerinska ulica-Futoški put se završavala kod Futoške rampe i tu se tramvaj “okretao”, ustvari je samo trola prebacivana, menjan joj je nagib zavisno od pravca kretanja. Tu je postojala nadstrešnica koja je bila zidana veličine otprilike 10 x 5 m. Deo te nadstrešnice je bio zatvorena prostorija u koj se nalazila trafika, u kojoj je radila Anica Baki. Ulazilo se iz otvoreneog dela nadstrešnice, a šalter je gladao na Bul. JNA. To je bio jedinstven objekata na linijama novosadskog tramvaja i bilo bi lepo ako postoji fotografija videti to ponovo.
10. “A” RASPUTNICA RAMPA IZ CARA DUŠANA
Na kraju ulice Cara Dušana se takođe nalazila dvostruka rampa. Tu su se pruge iz železničke stanice delile na pruge duž Novaka Radonića za Suboticu, Zrenjanin, Bečej, Sentu, pruge za teretnu stanicu i duž Somborske ulice prugu prema Veterniku odnosno Somboru.
11. BOKTERNICA - STRAŽARA BROJ 60 I RAMPA PREKO PRUGA ZA ZRENJANINU, BEČEJU, SENTI, VRBASU I SUBOTICI
Kod ove rampe se završavao Bulevar JNA. Kućica za spuštanje rampe zvanično se zvala Stražara broj 60 ili Bokternica. Rampa je štitila dva paralelna koloseka. Jedan, prvi do završetka Bul. JNA, tzv vicinalni je bio prema Zrenjaninu, Bečeju, Senti. Drugi je bio pruga za Vrbas I Suboticu. Ti koloseci duž ulice Slikara Novaka Radonića su vodili od stare železničke stanice ka Jugovićevu.
12. BOKTERNICA I RAMPA PREKO PRUGA ZA TERETNU STANICU
Drugi par koloseka je takođe imao bokternicu i vodio ka Teretnoj stanici odnosno na drugu stranu ka staroj železničkoj stanici, a i račvao se na jednom mestu idući kroz onda Vardarsku ka pruzi za Sombor koja je dolazila od “A” rasputnice i koja je išla Somborskom ulicom i sa kojom se spajala na uglu Somborske, Subotičke i ulice Jožefa Atile na Telepu.
13.ŽELEZNIČKA KOLONIJA
Novi Sad je kao važan železnički čvor imao veliki broj železničara. Oni srećnici koji su najčešće bivali u turnusima, mašinovođe, ložači, kondukteri itd dobijali su stanove u tzv Železničkoj koloniji, koja se sastojala od 5 zasebnih zgrada sap o dva ulaza.… Tu su postojale, a postoje I danas dve stambene zgrade.
14. TERETNA STANICA, LOŽIONICA, LOKOMOTIVSKA OKRETNICA I BUNKERI
Posebno je zanimljiva teretna stanica koja je koncipirana slično kao putnička stanica i imala je peron sa ogradom kao na putničkim stanicama.
U okviru nje se nalazila i ložionica sa lokomotivskom okretnicom.
Zanimljivi su i bunkeri koji su napravljeni pored koloseka od Futoškog puta do kraja teretne stanice.
15. SNIMAK SANATORIJUMA
Na mestu današnjeg Higijenskog zavoda se nalazila jedna stara, mislim da je bila jednoili dvospratna zgrada, za koju sam zapamtio da je bila neki sanatorijum koji je pripadao vojsci. Porušena je 1954-1956.
16. SNIMAK OBDANIŠTA U POLGAR ANDRAŠA
U ulici onda Polgar Andraša, između ulica, Pavleka Miškine I Geri Karolja , bilo je, a Cicuka mi kaže da je još dečje obdanište. To je veoma lepa zgrada-kuća.
17. BARA U NOVAKA RADONIĆA (MALA BARA) Duž ulice Novaka Radonića se nalazila mala bara od podzemnih voda i protezala se od Bulevara JNA do Laze Nančića. Možda postoje snimci.
18.BARA IZMEDJU PRUGA (VELIKA BARA)
Između pruga se nalazila velika bara od Futoškog puta do Pavleka Miškine koju bi zimi, kada se zaledi, pretvarali u klizalište.
19.SIRĆETANA U ULICI LAZE NANČIĆA
Zanimljiva zgrada i objekat
20.SVILARA U LAZE NANČIĆA SA DIMNJAKOM
Svilara je proizvodila padobransku svilu. I danas mi je u sećanju 14 časova kada izlaze iz fabrike. Tada bi naša ulica postajala kao da je centar grada. Sa prozora sobe u Laze Nančića 59, gde sam stanovao, gledao sam pravo u dimnjak i dobro pamtim onaj dim iz njega, ali još bolje udare gromova… možda me je ta fascinacija elektricitetom i odvela na PMF-u Novom Sadu da završim fiziku.
21. RASADNIK
Ugao ulica Cara Dušana i Laze Nanćića zauzimao je prostor verovatno tadašnjeg gradskog Rasadnika. Barem tako sam tada čuo. Postojao je zid od žute cigle koja se protezao u obe ulice a ulaz je bio iz Cara Dušana ulice. Pre izvesnog vremena sam na ovom forumu postavio fotografiju gde se vidi deo zida u ulici Laze Nančića, a koju sam napravio kao dečak, mada mi je tu objekat bio ustvari stari moler Djula Šomođi.
22. TEREN RUKOMETNOG KLUBA “ŽELEZNIČAR” U DIMITRIJA TUCOVIĆA 2A
Početkom šezdesetih godina najbolji rukometni klub u Novom Sadu je bio RK “Železničar” u kome su igrali i izvorni rukometaši(Kulidžan, Novak, Aljoša…), ali i “prekomandovani” košarkaši (Ferika Šomođi I drugi). Teren im se nalazio u dvorištu iza zgrade Železničke ambulante, a prekoputa blagajni stadiona “Vojvodine”. Kasnije je na tom placu izgrađena zgrada sa stanovima za železnicu na adresi Dimitrija Tucovića 2A. Možda neko ima fotografiju tog terena.