Crvena slova - zanimljiva optička varka.
gljeb1947 napisao/la:
Kao prvo:Hvala CatClaw-u na sjajnom krokiju, što je od njega i za očekivati.
Kao drugo: Hvala za podsećanje na table Sport "čokolade" koja je ustvari bila neka mešavina brašna, šećera, karamela i tragova čokolade. Čak se sećam da je sličica skoro preminulog Vladimira Beare nosila broj 1.
Sličica golmana Vojvodine(za koju i posle 45 godina van Novog Sada još uvek navijam) Lazara Vasića je bila sa brojem 42.
Verovatno se neki koji su mojih godina(68) sećaju i filmskih predstava u Obdaništu u Cara Dušana gde je domar čika Ilija pomagao oko puštanja filmova. Tu sam gledao kultni Kustoov film "Svet tišine", u boji, a ne crno belu kopiju, kakve su obično bivale!!!
Verovatno mislis na kucu na uglu CDusana i Pere Segedinca koja je kasnije bila biblioteka, a jedno vreme je bila i zubna ambulanta... Nas iz prvog i drugog razreda Vase Stajica su redovno tu vodili da gledamo filmove. Secam se da sam tu gledao Esalon Doktora M i Izgubljenu Olovku. Inace, taj projektorje bio pokretan i prve predstave sam gledao u Pionirskom domu u Vase Stajica ulici (sada je tamo ambulanta, mislim.
Na uglu Cara Dušana i Stratimirovićeve bio je prazan prostor gde se igrao fudbal, a stative prema Stratimirovićaevoj su bila dva jablana.
Bilo bi sjajno ako se CatClaw seća toga da imamo još jedan crtež...
Nesto kao kroz maglu. Ta slika mi vise lici na deo iza fiskulturne sale (ugao Stratimiroviceve i Pajeviceve). Jedan jablan jos uvek stoji tamo. Po mom pamcenju, na cosku CDusana i Stratimiroviceve je oduvek bila neka gadna modernisticka kuca koju su sada malo usminkali...
ili više; npr ženski manastir u Cara Dušana... njegova Sarajevska koja je uz Teslinu jedna od najlepših ulica Novog Sada.
BILA! dolaskom kapitalizma, razne protuve i kriminalci su pokupovali i porusili neke od kuca. Lajavi je sagradio cudovisnu nakazu na broju 6, a pre njega je neki lik upropastio dvanaesticu (imitacija dvorca, blyak). Novi vlasnik trojke je ispostovao gabariti oblik stare vile (koja je bila ista kao broj 5) ali je digao i jos jedan sprat, a sada vidim na broju 2 da je nikla jos jedna neskromno nakazna tvorevina pomucenog uma.... Sedmica je takodje poginula od novokompanovanog bizMismenskog neukusa. Nekadasnja ulica sa primerom priferijske funkcionalne lepote se pretvorila u arhitektonski abortus.
Takođe je zanimljiv i deo iz Futoške(iako se zvanično zvao Bulevar revolucije, ako se dobro sećam) gde se ulazilo u Ruđera Boškovića. Odmah tu pored je bilo dvorište u kome su bili stanovi i magacini. Posebno se sećam mirisa vina jer je bilo skladište neke vinarije. Tu je pored bila i berbernica gde sam se nekada šišao.
U toj berbernici je jedno vreme radio moj otac (cak je bio zakupio zajedno sa bratom od ujaka, ali je raskinuo ortakluk posto se brat ozderavao i nista nije radio a trazio pola para). Taj frizeraj i sada postoji, ima slike na mom FB...
Ponekad sam se šišao i kod Danijela u Laze Nančića.
Možda davim sa detaljima, ali se sa radošću sećam tih vremena i egoistično želim da budu zapamćena, ne kao neka velika vremena, već kao vremena koja treba da se pamte jer su postojala.