Dobro došli, Gost
Korisničko ime: Lozinka: Zapamti me

TEMA: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 mar 2012 22:09 #501

• sergio-m
  • sergio-m's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1241
  • Primljenih Zahvalnica: 1666
ha ha ha kako skidamo svi jedni drugima fotke :))) ovo sa kukacom pred banovinom sam izvadio iz nekog filma za vreme okupacije ne znam jel ovde bio ili na ssc -u
Administrator je onemogućio javni pristup pisanja.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 06 mar 2012 23:07 #502

• Nixivoje
  • Nixivoje's Avatar
  • Van mreže
  • Facebook Admin
  • Poruka: 4031
  • Primljenih Zahvalnica: 2421
Uskoro bi trebao da dobijem slike izgradnje Spensa :D

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 07 mar 2012 17:36 #503

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
  • Poruka: 862
  • Primljenih Zahvalnica: 330
Pecat grada ( Neoplanta ) iz 1748 godine

Slobodni Zidar
Zahvalnici: Cookie, Buck, Pripadnik, Otis Driftwood, mrnjavi, sandman, Pinki, TurboMaximus

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 07 mar 2012 19:29 #504

• Otis Driftwood
  • Otis Driftwood's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2499
  • Primljenih Zahvalnica: 1270
Hvala Stiv, deluje odlicno.

Inace, ovo sam sada skinuo sa FB grupe Историјски архив града Новог Сада - Istorijski arhiv grada Novog Sada

U pitanju su mape Novog Sada u raznim periodima.

Plan Novog Sada iz 1716. godine.

Plan Novog Sada iz 1745. godine.

Plan Novog Sada iz 1811. godine.

Plan Novog Sada iz 1845. godine.

Plan Novog Sada iz 1885. godine.

Plan Novog Sada iz 1900. godine.

Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...
Zahvalnici: mrnjavi

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 07 mar 2012 19:33 #505

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Plan Novog Sada iz 1922. godine.

Plan Novog Sada iz 1929. godine.

Plan Novog Sada iz 1942. godine.

Plan Novog Sada iz 1949. godine.

Plan Novog Sada iz 1963. godine.

Plan Novog Sada iz 1980. godine.

I za kraj

Razvoj Novog Sada od 1748. godine pa do današnjih dana.

Listen, you Malibu middle class Barbie piece of shit, I'm tryin' to work here. Work? You ever work? Yeah, I'll bet you have. Scoopin' ice cream to your shit-heel friends on summer break. Well I ain't talkin' about no goddamn white socks with Mickey Mouse on one side and Donald Duck on the other. I...
Zahvalnici: solimns, Dukelander, Cookie, Buck, limanac, Steve McQueen, ranko su ns, Pripadnik, mrnjavi, sandman, True_detective, Pinki, TurboMaximus, SZPDNEVEN

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 12:14 #506

• mrnjavi
  • mrnjavi's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Vozači da se ostave na miru!
  • Poruka: 3435
  • Primljenih Zahvalnica: 9193
Alal vera!
:cheers:
"Stari svijet umire, novi se bori da se rodi. Ovo je vrijeme monstruma."
Antonio Gramši

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 12:39 #507

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
Svaka cast za karte! :okay:

Sta vidimo iz poslednje karte? Za 4 veka Novog Sada, tri najveca booma su se desila u zadnjih 100 godina. Posle I sv rata, posle II sv, rata i posle balkanskih ratova 90tih...
Slobodni Zidar

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 12:46 #508

• True_detective
  • True_detective's Avatar
  • Van mreže
  • Šef Gradilišta
  • Poruka: 267
  • Primljenih Zahvalnica: 248
Još koji rat i New York=New Now :)

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 13:01 #509

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
Hehehe, nema potrebe.

Posle I sv rata Novom Sadu je dat prvenstveno politicki znacaj, titula glavnog grada pokrajne i centra ovog dela Srbije. U to vreme pocinje da slabi uticaj Subotice, Sombora, Zrenjanina i ostalih gradova sa kojima je NS tad bio u rangu ( ili slabiji ) po stanovnistvu.

Posle II sv rata je ostao isti politicki uticaj ali u novim okvirima to podrazumeva i malo vise centralizma. Pored toga dolazi do ogromnog priliva stanovnistva ( sto se nije desilo posle I sv rata ). Taj priliv stanovnistva je zasluzan za to sto je NS danas medju vecim gradovima u regionu.

Demografski udarac iz posleratnog perioda je izdvojio NS u odnosu na Suboticu, Sombor i Zr. Vec 60tih je NS bio veci od svakog od tih gradova a 80 veci od sva tri zajedno!

90te su donele samo priliv stanovnistva ali i gubitak autonomije i smanjivanje politickog uticaja. Priliv ( jos uvek ne znamo koliki ) je zasluzan sto je NS porasto izvan okvira procena koje su urbanisti davali 80tih i taj momenat je zasluzan za ogroman gradjevinski bum koji smo imali do skoro. Osim toga, taj porast ce biti zasluzan i za infrastrukturni bum kad malo dodjemo do kesa.

Zbog demografije ljudi koji su dolazili u NS u zadnjih 100 godina, mi imamo uvek pozitivan prirastaj bez ozbira na okolnosti. To znaci da ove inekcije stanovnistva ce da hrane grad jos sledecih 100 god.
Slobodni Zidar
Poslednja izmena: 08 mar 2012 13:04 od Steve McQueen.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 13:19 #510

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Nemojte se meni zahvaljivati , ja sam bio samo glasnik.

Glavni za pohvalu si ovi

www.facebook.com/Historical.Archives.of.Novi.Sad

Evo jos nesto sa profila

Kralj Aleksandar I Karađorđević prilikom posete Novom Sadu, na Petrovaradinskoj tvrđavi, 1919. godine. (fotografija u većoj rezoluciji se nalazi u Muzeju grada Novog Sada.)

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 13:35 #511

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
Most koji se vidi ispod njega je cuveni most koji se nastavlja kroz trvdjavu tunelom i koji ce 9 godina kasnije ( 1928 ) biti nazvan po njegovom drugom sinu Tomislavu ( most princa tomislava ). Inace, princ Tomislav je krsten vodom iz Dunava, specijalno donetom radi te prilike. Simbolika definitivno nije slucajna.
Slobodni Zidar

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 13:40 #512

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 2667
  • Primljenih Zahvalnica: 3069
Zamislimo ovna u zaletu, zdesna.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 13:46 #513

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
Ako sam dobro razumeo, taj ovan bi trebao da gurne kralja niz tvrdjavu?
Slobodni Zidar

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 13:49 #514

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Je li to onaj pametni "Ujedinitelj"?

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 13:56 #515

• Steve McQueen
  • Steve McQueen's Avatar
  • Van mreže
  • Arhitekta
  • Vintage race cars
TurboMaximus napisao/la:

Jeste, jedan od retkih, ne ukaljanih, hrabrih i progresivnih ljudi u nasoj skorijoj istoriji. Veliki patriota,vojskovodja filantrop i vozionar. Mozda cak i suvise napredan za ovo podrucje i ono vreme. Politicki, to se videlo 1929 a na licnom planu, to se videlo 1934 kad su ga ubili u Marseju, u koji je otisao uprkos upozorenjima, pokusavsi da upozori na fasizam kao rastucu pretnju u Evropi.

Imam utisad da se zajebavas sa njegovim likom i delom. Ako sam u pravu, to je jako nepristojno sa tvoje strane i ogledalo je jednog prilicno plitkog i pausalnog pogleda na istoriju ovih prostora. Ako ne mozes da kazes nista pristojno, molio bih te da ne kazes nista pogrdno jer cemo preci u svadju koja ce rezultuje brisanjem i/ili banovanjem.
Slobodni Zidar

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 14:03 #516

• Otis Driftwood
  • Van mreže
  • Investitor
Ja ga jedino krivim sto ima tu titulu jer da nije ujedinio Srbiju sa Hrvatskom i Slovenijom bi nam bilo mnogo drugacije. No ovo nije mesto za politiku.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 14:33 #517

• mukyz
  • mukyz's Avatar
  • Van mreže
  • Administrator
  • the grand master
  • Poruka: 1269
  • Primljenih Zahvalnica: 632
khm khm
NSBuild

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 15:05 #518

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Otis Driftwood napisao/la:
Ja ga jedino krivim sto ima tu titulu jer da nije ujedinio Srbiju sa Hrvatskom i Slovenijom bi nam bilo mnogo drugacije. No ovo nije mesto za politiku.

Na to sam i ciljao.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 15:15 #519

• Pripadnik
  • Pripadnik's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
  • Poruka: 1172
  • Primljenih Zahvalnica: 716
90te su donele samo priliv stanovnistva ali i gubitak autonomije i smanjivanje politickog uticaja. Priliv ( jos uvek ne znamo koliki ) je zasluzan sto je NS porasto izvan okvira procena koje su urbanisti davali 80tih i taj momenat je zasluzan za ogroman gradjevinski bum koji smo imali do skoro. Osim toga, taj porast ce biti zasluzan i za infrastrukturni bum kad malo dodjemo do kesa.
Koliko sam ja upućen Novi Sad još uvek nije dostigao procene i nije "narastao" do planiranih 350000 stanovnika. Projekcije iz 20-godišnjih planova predviđale su ovaj broj još negde 2001.g. ali on se odnosio na sam grad a to se tada odnosilo na NS i Petrovaradin. Ako se podsetimo NS se tada završavao kod GRAS-a i nije bilo planirano da se širi. Sa druge strane u okviru Petrovaradina planiran je Mišeluk koji bi povezao Sr.Kamenicu i Petrovaradin i zaokružio celinu. Naravno uz sve to infrastrukturni bum (koji bi se svakako desio ali mnogo bolje nego danas) je takođe predviđao podizanje spratnosti odnosno gustine naseljenosti odnosno zamenu jednoporodičnih objekata višeporodičnim. To se sve i desilo ali nažalost taj bum otišao je neplaniranim tokom prema Veterniku i Futogu, prema Rumenci, nije zaobišao ni Klisu... međutim ni to nije dovoljno da "nadoknadi" tu planiranu projekciju.
Dakle, planovi su postojali bili su dobri ali situuacija na terenu je promenjena naravno na gore i to je činjenica.
U suštini da ne dužim, NS bi mnogo više profitirao u svakom smislu da nije bilo ovih nesrećnih godina...

No sve ovo nije ni bitno ali lepo je popričati o tome kada već gledamo ove karte.

Odg: Istorija grada, stare slike, priče i sećanja 08 mar 2012 15:18 #520

• TurboMaximus
  • TurboMaximus's Avatar
  • Van mreže
  • Investitor
Steve McQueen napisao/la:
TurboMaximus napisao/la:

Jeste, jedan od retkih, ne ukaljanih, hrabrih i progresivnih ljudi u nasoj skorijoj istoriji. Veliki patriota,vojskovodja filantrop i vozionar. Mozda cak i suvise napredan za ovo podrucje i ono vreme. Politicki, to se videlo 1929 a na licnom planu, to se videlo 1934 kad su ga ubili u Marseju, u koji je otisao uprkos upozorenjima, pokusavsi da upozori na fasizam kao rastucu pretnju u Evropi.

Imam utisad da se zajebavas sa njegovim likom i delom. Ako sam u pravu, to je jako nepristojno sa tvoje strane i ogledalo je jednog prilicno plitkog i pausalnog pogleda na istoriju ovih prostora. Ako ne mozes da kazes nista pristojno, molio bih te da ne kazes nista pogrdno jer cemo preci u svadju koja ce rezultuje brisanjem i/ili banovanjem.

Nisu mi se javili lik i delo, već crtani film. Toliko o dubini.
Ne unosimo ovde lične netrpeljivosti.
Pretnje ostavi za početnike.
U pogonu je Kunena Forum

O nama

Postavljanjem NSBuild foruma na mrežu 11. decembra 2010. godine, građani dobijaju nezavisnu platformu za razmenu najaktuelnijih vesti, informacija i foto-materijala, a prevashodno u vezi sa praćenjem izgradnje, infrastrukturnim projektima i investicijama na teritoriji Novog Sada.

S početka okupivši dvadesetak entuzijasta, posvećeno radeći na strasti i ideji koja nas je ujedinila, dobijamo pažnju sve većeg broja građana koji nastavljaju da obogaćuju platformu. Tokom godina privlačimo pažnju medija i gradskih službi, te smo danas zvanično prisutni na značajnijim dešavanjima i gradilištima radi prenosa ekskluzivnih snimaka i informacija.

Pročitajte više

Udruženje

Udruženje "Novosadska Gradilišta"

Možete nas kontaktirati preko kontakt forme ili na email office@nsbuild.rs

Posetite nas i na društvenim mrežama.

Posetite našu facebook stranicu Posetite naš profil na instagramu Posetite naš profil na twitteru