90te su donele samo priliv stanovnistva ali i gubitak autonomije i smanjivanje politickog uticaja. Priliv ( jos uvek ne znamo koliki ) je zasluzan sto je NS porasto izvan okvira procena koje su urbanisti davali 80tih i taj momenat je zasluzan za ogroman gradjevinski bum koji smo imali do skoro. Osim toga, taj porast ce biti zasluzan i za infrastrukturni bum kad malo dodjemo do kesa.
Koliko sam ja upućen Novi Sad još uvek nije dostigao procene i nije "narastao" do planiranih 350000 stanovnika. Projekcije iz 20-godišnjih planova predviđale su ovaj broj još negde 2001.g. ali on se odnosio na sam grad a to se tada odnosilo na NS i Petrovaradin. Ako se podsetimo NS se tada završavao kod GRAS-a i nije bilo planirano da se širi. Sa druge strane u okviru Petrovaradina planiran je Mišeluk koji bi povezao Sr.Kamenicu i Petrovaradin i zaokružio celinu. Naravno uz sve to infrastrukturni bum (koji bi se svakako desio ali mnogo bolje nego danas) je takođe predviđao podizanje spratnosti odnosno gustine naseljenosti odnosno zamenu jednoporodičnih objekata višeporodičnim. To se sve i desilo ali nažalost taj bum otišao je neplaniranim tokom prema Veterniku i Futogu, prema Rumenci, nije zaobišao ni Klisu... međutim ni to nije dovoljno da "nadoknadi" tu planiranu projekciju.
Dakle, planovi su postojali bili su dobri ali situuacija na terenu je promenjena naravno na gore i to je činjenica.
U suštini da ne dužim, NS bi mnogo više profitirao u svakom smislu da nije bilo ovih nesrećnih godina...
No sve ovo nije ni bitno ali lepo je popričati o tome kada već gledamo ove karte.