Da podelim sa vama eto još jedan primer ove takozvane kulture ili nekulture ili prosto neznanja, ne znam ni ja kako da definišem.
Dakle, sveža situacija od pre neko veče. Raskrsnica kod limanske pijace u pravcu merkatora, traka za pravo, leva. Čovek kreće sporo, vozi sporo još od doma zdravlja na limanu, ne vozi brže od 40 km/h s tim da je tu brzinu dosigao tek negde u visini apoteke (znači na pola bulevara). U prvi mah mislim da čovek priča telefonom što obično neke vozače usporava međutim ne. Opet, ne želeći da mu ablendujem, obilazim ga i tako dalje pošto se bliži sledeća raskrsnica vozim iza prateći njegovu brzinu. Dva automobila nas obilaze, naravno sa desne strane od kojih jedan ide levo u šekspirovu a drugi staje na raskrsnici u desnu traku za pravo. Ja opet ne želeći da pred raskrsnicom menjam traku ostajem iza njega. On ponovo veoma polako kreće i u nivou pošte dostiže brzinu od tek nešto preko 40 km/h i ja rešavam da ga obiđem odnosno da promenim traku s obzirom da idem pravo a da se iz te desne ide i levo. U međuvremenu tri pešaka pretrčavaju ulicu kod merkatora na tri različita mesta, ja vidim da su daleko i da nema potrebe da menjam brzinu a išao sam ne više od 60 km/h s tim što smanjujem brzinu zbog semafora.
Na svu ovu muku čovek staje pored mene, krajičkom oka vidim da nešto govori ali kao sebi u bradu, opet pomislim da govori možda na spikerfon. Međutim on gleda prema meni?! Otvaram prozor, on i dalje sebi u bradu, kažem mu da ga ne čujem i tek onda on otvara prozor i govori tiho
. Posle trećeg puta shvatam da me pita da li sam video pešake i da li sam normalan
Od svega on je video da ja jurim prema pešacima!?
Suština ove priče nije da sada opletem po onima koji voze sporo (iako su oni, po meni veći problem od onih koji voze brzo) niti je cilj da opljujem one manje iskusne vozače nego da prosto ukažem na taj problem saobraćajne kulture koja definitivno mora da postoji... ali ona prosto nije ono što svako za sebe definiše da jeste nego ipak postoje neka pravila i propisi koje treba znati i poštovati.
Inače, ja za sebe smatram da sam savestan vozač. Puštam pešake na semaforu, ne prekoračujem bzinu po gradu osim ukoliko ne obilazim, menjam traku i slično. Imam čak i razumevanja za one sa tablicama drugih gradova a imam i obzira prema starijim vozačima, ženama jer i u mojoj porodici imam takve
pa ne mogu da budem licemeran...
Ali mislim da je ovo bio najočigledniji primer malograđanskog i bezobzirnog ponašanja punog predrasuda i mnogo mi liči na one komentare na sajtu radia 021... gde su svi najpametniji i sve znaju a u stvari su ograničeni i ljuti na sebe...