niko ne komentariše ovo.
Уговор Нови Сад-УСАИД о обвезницама вредним 35 милиона евра
20. октобар 2011. | 14:39 → 14:58 | Извор: РТВ, Бета | Фото: novisad.rs
НОВИ САД - Потписивањем споразума о гаранцији за обвезнице између града Новог Сада и Америчке агенције за међународни развој, Нови Сад се задужио за 35 милиона евра, а новац ће бити употребљен за завршетак капиталних инвестиција.
Документ су потписали америчка амбасадорка у Србији Мери Ворлик и градоначелник Игор Павличић.
Извештава новинар Радио Новог Сада Слободана Видовића.
"Захваљујући подршци и сарадњи са УСАИД-ом, Уникредит банком и Сталном конференцијом градова и општина, наш град ће од сада бити у много бољој позицији да финансира капиталне пројекте, као и да привлачи стране инвестиције чиме ћемо убрзати развој и омогућити квалитетнији живот грађана Новог Сада", рекао је Павличић.
Град Нови Сад је прва локална самоуправа у Србији која се задужује продајом муниципалних (општинских) обвезница, а новац прикупљен на тај начин намењен је финансирању већих инфраструктурних пројеката - изградњи саобраћајнице Булевар револуције и канализационе мреже у приградским насељима.
Павличић је истакао да је град повољнијим задуживањем уштедео 4,5 милиона евра.
Америчка амбасадорка у Србији Мери Ворлик је рекла да издавање муниципланих обвезница Града Новог Сада означава почетак новог доба у области финансија општина у Србији.
Комисија за хартије од вредности је 7. октобра дала одобрење за прву емисију дугорочних обвезница Града Новог Сада у вредности 15 милиона евра. Биће емитовано 15.000 комада тих хартија од вредности појединачне номиналне вредности 1.000 евра.
Купац обвезница Новог Сада биће Уникредит банка у Србији са којом је Град Нови Сад у јулу ове године потписао уговор о издавању муниципалних обвезница у укупној вредности 35 милиона евра.
Обвезнице ће бити издате на рок од 12 година, са годишњом каматом од 6,25 одсто. У прве две године биће исплаћивана само камата, а у наредних 10 година и главница и камата.
Представници градске управе су најавили да ће још две транше муниципалних обвезница бити емитоване до краја године.
Прва транша вредности шест милиона евра биће намењена осигуравајућим друштвима, док ће преосталих 14 милиона бити искоришћено за финансирање радова.
mene lično ovo jako brine. Jedan od načina porobljavanja je i kreditno zaduživanje. Dil sa ovim zlotvorima uvek donese nesreću.
Ovde ova na prvi pogled simpatična žena soli pamet kako je prijatelj Novom Sadu bla, bla.
Znam reakciju mnogih od vas na ove moje stavove.
Ali ja nisam zaboravio da je ta zemlja USA ubedljivo najviše terorisala upravo građane Novog Sada, srušila zgradu RTV, porušila mostove, rafineriju, zatrovala vazduh i najverovatnije ozračila Novosađene za sledećih milion godina.
Da imaju imalo morala sami bi finansirali izgradnju mostova i ostalog što su porušili, a sad kao nešto sarađuju sa Igorom. Nema onaj smajli za povraćanje