Zamislio sam ovu temu kao listu projekata koji po nama fale gradu, da vidimo kako razmisljamo i sta bismo voleli da postoji ili bi nam olaksalo zivot. Evo ja pocinjem sa par ideja.
Po meni, mislim da gradu neizostavno fali jos nekoliko pothodnika, a prvi na listi su kod Futoske pijace i kod SNP (koji bi mogao da se spoji sa postojecim, i napravi mini TC), jer su guzve i zastoji pesaka i kola ogromni i nepotrebni. Voleo bih pasarelu na prelasku Bul. Cara Lazara kod Univerziteta, to je jako frekventan pravac i tako nesto bi bilo sasvim logicno, mozda i napraviti konkurs medju studentima na NS arh. departmu, bilo bi sigurno zanimljivih resenja i ljudi bi osetili da nesto realno rade. Jos jednu pasarelu bih stavio i izmedju Stadiona i poslasticarnice Vremeplov, svedoci smo vise pogibija na tom prelazu.
E sad krupnije stvari i urbanizam. Voleo bih "NS City" na potezu Bul. Cara Lazara, Bul Oslobodjenja, obod Spensa i Dimitrija Tucovica. To podrazumeva izmestanje stadiona, koji vidim negde na Subotickom Bulevaru ka autoputu gde ce imati svu novu infrastrukturu koja mu treba, ipak je ovo gde je sad postao centar grada i stadion sam po sebi je prevazidjen, a dalja ulaganja su po meni bacanje para. Investitorima dati deo tog oslobodjenog zemljista, a od para srusiti i napraviti novi moderni stadion! Tako bi se mogla stvoriti poslovna cetvrt poput berlinskog Potsdamer platza ili pariskog La Defansa (naravno u nasim okvirima), na vrlo atraktivnoj lokaciji, koja je po meni dusu dala za to. Zamislite ulazak u grad iz pravca Kamenice
Ozivljavanje Kineske cetvrti, izgradnja planiranog MSU.
Izmestanje Mornarice i Brodogradilista, sredjivanje tog dela sa Ribarskim ostrvom...
Na zalost, kako stvari stoje za Agrohemovu halu uz kanal je kasno, ali tu bih jako voleo neki multifunkcionalniprostor, pre svega za kulturu, koncerte, izlozbe, ali i masovne zurke, performanse, predavanja... Silni su primeri konverzija industrijskih objekata i poteza u svetu, narocito dokova, a evo juce sam bio i u Zitomlinu u Beogradu i odusevio se! Ne znam da li je to aktuelno samo dok traje Mixer Festival, ali stvarno svasta moze da se napravi od takvih ambijenata.
Eto, moj mali doprinos temi, nadam se da ce zaziveti. Mozda cemo oko nekih stvari napraviti konsenzus i usledi nekakva inicijativa, te stvarno doprinesemo razvoju grada.