Nadam se da sam pogodio temu za moje pitanje.
Treba uskoro da renoviram kuću koju sam nasledio. Uglavnom izolacija spoljnih zidova, zamena ulaznog portala, jedno malo kupatilo (i nadogradnja kuhinje). Osim toga, trebao bih da obezbedim hlađenje. Sada sam u dilemi da li da postavim nekoliko (minimun dve) klima, ili da idem na toplotne pumpe (sistem grejanje-hlađenje - imam razvučene radijatore po kući), ili pak da pokušam sa nekom centralnom klimom (Rekuperatori i sl.). Počeo sam da istažujem po netu i zabolela me je glava od kombinacija, pogotovo što nigde nema neki kalkulator troškova. Zbog toga sam hteo da iskoristim članstvo na ovom forumu pa da pitam za neke ideje, predloge i ako je neko imao slična iskustva da mi preporuči koji je sistem najbolji i ukoliko neko zna okvirne cene za ove sisteme bilo bi super da mi pomogne sa savetima. Iscrtao sam skicu plana kuće sa kvadraturama prostorija. Zidovi su trenutno 25cm sa urađenom spoljnom fasadom (bez izolacije), planiram da uradim spoljnu izolaciju. Budžet za renoviranje još ne znam koliki će tačno biti, ali biće negde između 15 i 20k eura. U taj budžet moram da uradim spoljnu izolaciju, manje kupatilo (iz dnevne sobe), proširivanje kuhinje, novu ogradju ispred kuće (11m), hlađenje i eventualno da promenim krovne ploče (to može i da sačeka).
Bitno mi je hlađenje dnevne sobe, dve sobe (3x3) i spavaće sobe.
Plan kuće: