Jutros prolazim kroz Pariske komune i vidim ovo pa sam slikao baš radi ove diskusije.
Klasika, neko iznad ima klimu koju je pustio da kaplje na ovu zelenu nadstrešnicu iznad garažnih vrata.
Kada se preko dana čuje kako kondenz iz klime dobuje po nadstrešnici, mogu da zamislim kako je noću ovom liku iza prozora kada prestanu svi ostali zvuci od saobraćaja, žamora, bat koraka, . . .
Čuje se samo tup-tup-tup-tup-tup . . .
Inače, imao sam prilike da noću, u šetnji, čujem kako kapi vode iz klime znaju da dobuju u olucima, naročito ako ima koleno, ako oluk u nekom svom delu pod 90 stepeni skreće u stranu. A dobrano se čuje i kada kondenz dobuje po simsu stana ispod.
Bukvalno se sa pola ulice čuje.
A to bušenje oluka ta posledicu ima da se lišće i svakakvo đubre sa krova zakači za rebrasta creva od klime.
Zimi se tu zadržava voda koja zaledi pa onda voda curi uz spoljnju stranu oluka baš tu gde je probušen za klimu.
Onda se ta voda zaledi pa na spoljnoj strani oluka dobijemo one ledenice od nekoliko desetina kilograma.
Teška divljina.
A što se tiče tih igrališta tik pod terasom, prozorom, jasno mi je zašto ih neki ljudi preko noći premažu mašću ili motornim uljem.
Svakakvi se tu noću skuplju, vrište, urlaju, puštaju muziku.
Radni narod ne može oka da sklopi a ujutru treba rano ustati i odmoran otići na posao.
Ako zoveš policiju, ovi iz osvete budu još bučniji.
Ako policiji stalno stižu pozivi na jednu te istu adresu zbog iste stvari, oni posle nekoli puta tu više ne dolaze.
Jednostavno te stave na ignore listu.
Onda ti samo ostaje da sve to stoički trpiš, da se odseliš ili da se rokneš u glavu.